Εχουμε ένα ηθικό πλεονέκτημα απέναντι σε όσους λοιδορούσαν ή απέφευγαν το Ιράν, υπογραμμίζει ο πρόεδρος της αστικής-μη κερδοσκοπικής εταιρείας «Ελληνοιρανικό Επιχειρηματικό Συμβούλιο-Επιχειρηματική πρωτοβουλία για το Ελληνοιρανικό Επιμελητήριο», Πάτροκλος Κουδούνης. Στη συνέντευξή του στο Euro2day.gr περιγράφει το τοπίο που διαμορφώνεται μετά τις τελευταίες εξελίξεις στη χώρα.
Κύριε Κουδούνη, διαβάζουμε με ενδιαφέρον τις εξελίξεις στο Ιράν. Ως εκ τούτου θα ήθελα να μας περιγράψετε τις δυνατότητες του Ελληνοϊρανικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου καθώς και το εύρος των δραστηριοτήτων σας, στο πλαίσιο των πρόσφατων γεωπολιτικών εξελίξεων.
H ορατή βελτίωση στις σχέσεις του Ιράν με την Ευρώπη και την Αμερική δημιουργεί νέες επιχειρηματικές δυνατότητες για εκείνους που είναι διατεθειμένοι να επενδύσουν χρόνο και χρήμα σε μια αγορά 80 εκατομμυρίων ανθρώπων που έως σήμερα ήταν ανεκμετάλλευτη. Αυτό έχει γίνει αντιληπτό από όλες τις σοβαρές χώρες. Πολλοί Ευρωπαίοι εταίροι μας έσπευσαν να οργανώσουν επιχειρηματικές αποστολές στο Ιράν, λίγες μόνο ημέρες μετά την υπογραφή του Joint Comprehensive Plan of Action στις 14 Ιουλίου. Οι Γάλλοι, οι Σουηδοί, οι Αυστριακοί, οι Γερμανοί και οι Πολωνοί ήταν οι ταχύτεροι καθώς οργάνωσαν επισκέψεις με πολυάριθμο πολιτικό προσωπικό, με τη συνοδεία δεκάδων εππιχειρηματιών.
Εμείς, ως ελληνοϊρανικό επιχειρηματικό συμβούλιο, είχαμε την προνοητικότητα να οργανωθούμε αμέσως μετά την επιβολή των κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δημιουργώντας τον μοναδικό διμερή εμπορικό φορέα μεταξύ του Ιράν και ενός δυτικού κράτους εν μέσω κυρώσεων. Υπό αυτή την έννοια, έχουμε ένα ηθικό, τρόπων τινά, πλεονέκτημα απέναντι σε όσους λοιδορούσαν ή απέφευγαν το Ιράν. Οι σχέσεις μας σε πολιτικό και επιχειρηματικό επίπεδο έχουν ήδη βαθιές ρίζες. Αυτό, σε συνδυασμό με την πείρα που έχουμε αποκομίσει τα τελευταία τρία χρόνια, μας καθιστά ικανούς να διευρευνήσουμε σε βάθος κάθε επιχειρηματική ιδέα.
Ποιες είναι οι υπηρεσίες που προσφέρετε;
Εμείς λειτουργούμε σαν ένα μικρό επιμελητήριο. Τα μέλη μας έχουν πρόσβαση σε όλες τις βασικές πληροφορίες που μπορεί να παρέχει ένα εμπορικό θεσμικό όργανο, δηλαδή στοιχεία πρεσβειών, προξενείων, οργάνωση συναντήσεων με τους αρμόδιους διπλωμάτες ή εμπορικούς ακολούθους, πληροφορίες για εκθέσεις και οργάνωση μεμονωμένων επιχειρηματικών ταξιδιών. Συνεργαζόμαστε επίσης στενά με συμβουλευτικές εταιρείες και στις δύο χώρες, οι οποίες είναι εξειδικευμένες στην εύρεση των κατάλληλων επιχειρηματικών συνεργατών σε όλους τους τομείς.
Ποιες είναι οι υποχρεώσεις των μελών σας;
Η ετήσια συνδρομή, που κοστίζει 500 ευρώ.
Η ελληνική πολιτεία κατανοεί τις προοπτικές του εγχειρήματος, ή συναντάτε τα συνήθη εμπόδια που ακυρώνουν στην πράξη πολλές ενδιαφέρουσες ιδέες;
Θα είμαι απολύτως ειλικρινής μαζί σας. Στο ξεκίνημά μας, ήταν αρκετοί εκείνοι που μας αντιμετώπισαν με δυσπιστία. Παρότι ενημέρωνα λεπτομερώς την αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Εξωτερικών για όλες μας τις κινήσεις, στήριξη από την αρμόδια γενική γραμματεία του υπουργείου δεν υπήρξε. Αντιθέτως, αρωγός και πολύτιμος σύμβουλός μας ήταν ο τέως πρέσβης μας στην Τεχεράνη κ. Γαριλίδης καθώς και όλοι οι στενοί του συνεργάτες. Η ανταπόκριση και η φιλοξενία τους ήταν μνημειώδης.
Παρόμοια συμπεριφορά αντιμετωπίζουμε πρόσφατα από τη νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών, που έως τώρα δείχνει πως έχει καταλάβει την τεράστια εμπορική σημασία που μπορεί να έχει το άνοιγμα της συγκεκριμένης αγοράς για την Ελλάδα. Πριν τις εκλογές, συνάντησα τον γενικό γραμματέα κ. Γιώργο Τσίπρα, ο οποίος επιβεβαίωσε το έντονο ενδιαφέρον για τη σύσφιξη των επιχειρηματικών σχέσεων. Δυστυχώς -επειδή δεν έχω επισκεφτεί την Τεχεράνη τους τελευταίους έξι μήνες-, δεν έχω ακόμα συναντήσει τον νέο μας πρέσβη στο Ιράν κ. Αυφαντή, αλλά απ' ό,τι γνωρίζω, στηρίζει εμπράκτως τη νέα στρατηγική.
Τι πιστεύετε ότι έχει να δώσει η Ελλάδα σήμερα στο Ιράν του αύριο;
To Ιράν είναι μια πολύ πλούσια χώρα, που ακόμα δεν έχει αρχίσει να αγοράζει! Οι κυρώσεις, που είχαν ως βασικά αποτελέσματα την αποβολή των ιρανικών τραπεζών από το σύστημα SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication) και τη μεγάλη υποτίμηση του ριάλ, επέφεραν μεγάλη πτώση και στις εισαγωγές. Φανταστείτε ότι ακόμα και βασικά τρόφιμα όπως για παράδειγμα τα πορτοκάλια, μπορούσαν να εισαχθούν μετά από ειδική άδεια και από τόπους που δεν ακολουθούν τους διεθνείς κανόνες όπως για παράδειγμα από την κατεχόμενη Κύπρο!
Ο μεγάλος κερδισμένος πάντως ήταν η Τουρκία που έχει διεισδύσει βαθιά σε όλους τους εμπορικούς τομείς του Ιράν. Κατά τη γνώμη μου, οι ελληνικές εταιρείες, που έχουν πλεονέκτημα ποιότητας έναντι των τουρκικών, πρέπει τώρα να σπεύσουν!
Η Aegean έπραξε άριστα και εγκαινίασε την κατευθείαν γραμμή προς Τεχεράνη τον περασμένο Μάιο. Αυτό είναι ένα πρώτο βήμα για την προσέλκυση τουριστών. Υπάρχουν όμως και άλλα πεδία -πιθανής- «δόξης λαμπρής» όπως για παράδειγμα το εμπόριο ρούχων, τροφίμων, λογισμικού, real estate, ενέργειας, κ.λπ. Είμαι βέβαιος ότι η ελληνική επιχειρηματικότητα μπορεί να παράγει ιδέες και πλούτο σε χώρες όπου το κράτος δεν τιμωρεί τους επιχειρηματίες. Σας βεβαιώνω ότι το Ιράν είναι μια απ' αυτές τις χώρες.
* Ο κ. Κουδούνης είναι Οικονομολόγος και Πολιτικός Επιστήμων, Μέλος του ΔΣ του ΕΒΕΑ και ιδιοκτήτης της ADEQUATE Consulting , www.adequate.gr . Για περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να επισκεφτείτε το http://helleniciranian.weebly.com