Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μπακογιάννη: Το πρόβλημα της χώρας είναι οι πολιτικοί της

«Γιατί δεν μπορούμε να έχουμε κυβέρνηση αρίστων;» αναρωτιέται η υποψήφια βουλευτής. Πρώτη προτεραιότητα οι επενδύσεις και η εξόφληση των οφειλών στον ιδιωτικό τομέα. Η αύξηση της απασχόλησης μόνο σίγουρο ισοδύναμο για το ασφαλιστικό.

Κυβέρνηση αρίστων και συνεργασία σε όλα τα επίπεδα προκρίνει η Ντόρα Μπακογιάννη ως λύση στα προβλήματα της χώρας. «Ιδέες υπάρχουν παντού και οφείλεις να τις χρησιμοποιήσεις και να συνεργαστείς», αναφέρει, υπενθυμίζοντας ταυτόχρονα πως εξέφρασε τη συγκεκριμένη θέση ήδη από το 2010.

Επισημαίνει ότι «το πρόβλημα της χώρας είναι οι πολιτικοί της», οι οποίοι αντιμάχονται την αντίθετη θέση χωρίς να συνθέτουν. Θεωρεί ότι η κοινωνία έχει ωριμάσει και αναζητά συναινέσεις, ενώ σημειώνει ότι πρέπει να αποκατασταθούν οι σχέσεις εμπιστοσύνης της κεντρικής διοίκησης με τους υπόλοιπους θεσμούς.

Παρ' όλα αυτά ασκεί κριτική στη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τόσο για την επιβολή capital controls και τα επιπλέον 25 δισ. ευρώ για τη νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, όσο και για τη διγλωσσία σε ό,τι αφορά στις αποκρατικοποιήσεις (φέρνοντας ως παράδειγμα την αντίδραση Δρίτσα για τον ΟΛΠ), αλλά και για τις επιθέσεις με άξονα την διαπλοκή και τη διαφθορά.

Στο θέμα καταπολέμησης της διαφθοράς δηλώνει «ευτυχής» για την πρόθεση κατάργησης του νόμου περί ευθύνης υπουργών στην επικείμενη αναθεώρηση του Συντάγματος, αναφέροντας ότι αυτός λειτουργούσε ως μπούμερανγκ. Θεωρεί ότι το μαύρο χρήμα και η διαφθορά θα καταπολεμηθεί με το όπλο του «πλαστικού χρήματος», αλλά συμπληρώνει ότι η αποτελεσματικότερη οδός είναι η συνειδητοποίηση των πολιτών. Υποστηρίζει ότι «ελλείψει επιχειρημάτων ο ΣΥΡΙΖΑ στρέφεται στη σκανδαλολογία» και καλεί όποιον έχει στοιχεία να τα προωθήσει τάχιστα στη δικαιοσύνη.

Σε ό,τι αφορά στην οικονομία και την προσπάθεια αποτελμάτωσης προτάσσει την προσέλκυση επενδύσεων (είναι η μόνη λύση), την προώθηση των αποκρατικοποιήσεων με «όποιο κόστος» και των μεταρρυθμίσεων «ώστε το κράτος να μη διώχνει επενδυτές». Εκτιμά επίσης πως υπάρχουν δυνατότητες ανάκαμψης. «Είναι πιεσμένο το ελατήριο της οικονομίας. Αν το απελευθερώσεις, θα πετάξει».

Αναγνωρίζει ότι η ανάκαμψη δεν θα έρθει με μαγικό τρόπο. Υπογραμμίζει ότι πρώτος στόχος τη ΝΔ είναι η αποπληρωμή των χρεών προς την ιδιωτική οικονομία, ενώ σε ό,τι αφορά στο ασφαλιστικό, υποστηρίζει ότι δεν πρέπει να πληγούν οι ασθενέστεροι αλλά να συζητηθεί ανοιχτά το ζήτημα τον Οκτώβριο. Για αυτό το θέμα μοναδικό σίγουρο «ισοδύναμο μέτρο» είναι η αύξηση της απασχόλησης, ξεκαθαρίζει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v