Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κεφαλογιάννη: Πληρώσαμε πολύ ακριβά το σχέδιο ΣΥΡΙΖΑ

Μεγάλες συνθέσεις και νέα σχήματα συνεργασιών χρειάζεται η Ελλάδα αυτή την περίοδο, τονίζει η Όλγα Κεφαλογιάννη. Εκφράζει επιφυλάξεις για το κατά πόσο μπορούν να εφαρμοστούν ορισμένες πτυχές του προγράμματος. Ποιο είναι το διακύβευμα των εκλογών.

Κεφαλογιάννη: Πληρώσαμε πολύ ακριβά το σχέδιο ΣΥΡΙΖΑ

«Πληρώσαμε και πληρώνουμε πολύ ακριβά το ‘πείραμα ΣΥΡΙΖΑ’», επισημαίνει σε συνέντευξή της στο Euro2day.gr η βουλευτής Α' Αθήνας της ΝΔ Όλγα Κεφαλογιάννη και προσδιορίζει το διακύβευμα της επικείμενης εκλογικής διαδικασίας.

Διατυπώνει τις επιφυλάξεις της «αν και κατά πόσο μπορούν να εφαρμοστούν πολλές πτυχές του προγράμματος» και δηλώνει αισιόδοξη ότι η επαναδιαπραγμάτευση πολλών κομματιών της συμφωνίας μπορεί να φέρει αποτελέσματα.

Η κ. Κεφαλογιάννη είναι θετική σε μια μετεκλογική συνεργασία ακόμα και με τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ εκτιμά ότι οι εκλογές δίνουν την ιστορική ευκαιρία να ξεκινήσει και πάλι η συγκρότηση του μεσαίου χώρου.

Ερ.: Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν μια αναστροφή του κλίματος υπέρ της ΝΔ, μετατρέποντας τις εκλογές σε ντέρμπι. Πού το αποδίδετε;

Η Νέα Δημοκρατία, σε αυτό το τόσο δύσκολο και σκληρό καλοκαίρι για την Ελλάδα και τους Έλληνες, έδειξε με τη στάση που κράτησε ότι είναι κόμμα ευθύνης. Αποτελεί για την πατρίδα σημείο σταθερότητας και εμπιστοσύνης. Για όλα τα παραπάνω, δεν σκεφτήκαμε ούτε λεπτό να κινηθούμε με όρους μικροπολιτικού συμφέροντος. Προτάξαμε το εθνικό συμφέρον. Στηρίξαμε στην κρίσιμη στιγμή όχι τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αλλά την Ελλάδα στην προσπάθειά της να παραμείνει στην Ευρώπη. Και αυτή μας η στάση επιβραβεύεται από τον ελληνικό λαό.

Ποιο είναι τελικά το διακύβευμα αυτών των εκλογών;

Να μπούμε σε μια πορεία σταθερότητας και σιγουριάς, ή να συνεχίσουμε τα πειράματα, τους τυχοδιωκτισμούς και την αστάθεια. Αυτό είναι το δίλημμα. Πληρώσαμε και πληρώνουμε πολύ ακριβά το «πείραμα ΣΥΡΙΖΑ». Η δουλειά που έχουμε μπροστά μας είναι δύσκολη και σύνθετη. Και το διακύβευμα είναι να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών, να αλλάξουμε την εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό, να πείσουμε και πάλι τους εταίρους μας ότι μπορούμε να λειτουργούμε ως ισότιμοι. Όλα αυτά μπορεί να τα κάνει μια κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τη Νέα Δημοκρατία.

Η ΝΔ ψήφισε ένα μνημόνιο, το οποίο, όπως καταγγέλλει, είναι κατά 90% φοροεισπρακτικό. Πιστεύετε πραγματικά ότι μπορεί να εφαρμοστεί στην κοινωνία; Πόσο εφικτές είναι οι αλλαγές σε αυτό;

Έχω εκφράσει πολλές φορές τις επιφυλάξεις μου, αν και κατά πόσο μπορούν να εφαρμοστούν πολλές πτυχές του προγράμματος. Κυρίως το κομμάτι που αφορά στην υπερφορολόγηση των πολιτών και των επιχειρήσεων. Όμως είμαι απόλυτα πεπεισμένη ότι μπορούμε με τρόπο συγκροτημένο και στοιχειοθετημένο να επαναδιαπραγματευτούμε πολλά κομμάτια της συμφωνίας. Εξάλλου, το έχουμε ξανακάνει. Σας θυμίζω τον ΦΠΑ στην εστίαση που είχαμε καταφέρει, μετά από διαπραγμάτευση πολλών μηνών, να τον κατεβάσουμε στο 13%.

Πώς βλέπετε την επόμενη μέρα των εκλογών; Μήπως ήρθε η στιγμή για τον μεγάλο συνασπισμό, με τη συμμετοχή ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ;

Είναι ξεκάθαρο ότι η Ελλάδα αυτή την περίοδο χρειάζεται μεγάλες συνθέσεις. Υπερβάσεις διαχωριστικών γραμμών. Νέα σχήματα συνεργασιών που θα δίνουν λύσεις στα μεγάλα προβλήματα του τόπου. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει εκπτώσεις, ούτε στις αρχές μας, ούτε στις αξίες μας. Σημαίνει προγραμματικές συγκλίσεις και προτεραιότητες. Η Νέα Δημοκρατία έχει την πολιτική ωριμότητα, τη συγκρότηση και την εμπειρία να προχωρήσει σε συνεργασίες. Ακόμα και με τον ΣΥΡΙΖΑ, αν χρειαστεί, και εφόσον βέβαια ο ΣΥΡΙΖΑ συμφωνήσει σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο σεβασμού σε εθνικά κεκτημένα, όπως για παράδειγμα τη θέση μας στην Ευρώπη.

Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε την ηγεσία ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, μίλησε για στροφή του κόμματος προς τον μεσαίο χώρο. Πώς το προσδιορίζετε πρακτικά αυτό και με ποιο τρόπο μπορεί να επιτευχθεί;

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης σκέφτεται και λειτουργεί ως ο αρχηγός μιας μεγάλης παράταξης που απευθύνεται σε ένα μεγάλο πλειοψηφικό ρεύμα της ελληνικής κοινωνίας. Η Νέα Δημοκρατία έχει εκφράσει στο παρελθόν ισχυρές κοινωνικές συμμαχίες που περιελάμβαναν τη δεξιά, το κέντρο, ακόμα και κομμάτια της κεντροαριστεράς. Αυτό σχηματικά συνοψίζεται στη λέξη μεσαίος χώρος. Οι εκλογές δίνουν την ιστορική ευκαιρία να ξεκινήσει και πάλι η συγκρότηση αυτού του χώρου. Η παρουσία και ο ρόλος του Βαγγέλη Μεϊμαράκη αποτελούν τον καθοριστικό καταλύτη.

To εκλογικό αποτέλεσμα μπορεί να επηρεάσει το εσωκομματικό τοπίο στη ΝΔ;

Σε μια στιγμή που δίνουμε τη μεγάλη μάχη όλοι και όλες μαζί, σε κλίμα ενότητας και ομοψυχίας, δεν είναι σοβαρό να μιλάμε για το εσωκομματικό τοπίο. Πάμε όλοι μαζί για να κερδίσουμε. Και να είστε σίγουρος πως θα τα καταφέρουμε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v