Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σταθάκης: Δεν θα έχουμε αλλεπάλληλες εκλογές

Τα ανοικτά θέματα της συμφωνίας στα οποία θα εστιάσει ο ΣΥΡΙΖΑ αναλύει ο Γ. Σταθάκης στο Euro2day.gr. Προκαταβολές 2,8 δισ. από νέο ΕΣΠΑ εντός του 2015. Πόσο κόστισαν τα capital controls. Τα σχέδια για τον νέο Αναπτυξιακό και οι «αμαρτίες» που βαραίνουν τους προηγούμενους.

Το ενδεχόμενο αλλεπάλληλων εκλογών ξορκίζει ο κ. Γιώργος Σταθάκης, κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και τέως υπουργός Οικονομίας, αφήνοντας «ανοιχτό παράθυρο» για μετεκλογικές συνεργασίες αλλά αποκλείοντας τη δημιουργία «μεγάλου συνασπισμού» με τη ΝΔ.

Ο κ. Σταθάκης εκτιμά ότι υπάρχουν αρκετές περιοχές που επιδέχονται περαιτέρω διαπραγμάτευση στην ψηφισθείσα συμφωνία, αλλά υπογραμμίζει ότι το διακύβευμα των επικείμενων εκλογών δεν αφορά μόνον στο Μνημόνιο. Υποστηρίζει ότι «δεν πρέπει να υπάρξει η ψευδαίσθηση ότι η επιλογή της επόμενης κυβέρνησης μπορεί να γίνει στη βάση μόνο του μνημονιακού πεδίου».

Αναγνωρίζει ωστόσο ότι το τρίτο πρόγραμμα θέτει το πλαίσιο στην οικονομία, υπογραμμίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα τηρήσει τη συμφωνία με τους εταίρους και πιστωτές. Εκτιμά ότι στο πλαίσιο του τριετούς προγράμματος υπάρχουν ευκαιρίες που με τον κατάλληλο χειρισμό θα μπορούσαν να εξυπηρετήσουν το μείζον ζήτημα επιστροφής στην ανάπτυξη.

Σημειώνει ότι έχουν γίνει θετικά βήματα από τους εταίρους, όσον αφορά τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας, αναφερόμενος στους πόρους από το πακέτο Γιούνκερ και τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Ξεκαθαρίζει ότι για το δ' τρίμηνο του 2015 έχει εξασφαλιστεί επάρκεια πόρων και αρνείται τον κίνδυνο απώλειας κονδυλίων από το τρέχον ΕΣΠΑ, εκτιμώντας ότι θα υπάρξει έγκριση παράτασης από την Κομισιόν.

Αναφέρει βεβαίως ότι η χρηματοδοτική στήριξη δεν μπορεί να υποκαταστήσει τον τραπεζικό πυλώνα, η λειτουργία του οποίου πρέπει να αποκατασταθεί. Παραδέχεται επίσης τη ζημία που προκάλεσαν τα capital controls στην οικονομία, μειώνοντας ωστόσο την εκτίμηση για την επίπτωση στο 2% του ΑΕΠ.

Αναφερόμενος στην επεξεργασία του νέου αναπτυξιακού νόμου, σημειώνει ότι επιδιώκει τη δημιουργία ενός βιώσιμου πλαισίου, στον αντίποδα των προηγούμενων, που υπόσχονταν κεφάλαια στήριξης που δεν ήταν εξασφαλισμένα.

Στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων, επαναλαμβάνει τη δέσμευση για την υλοποίηση των εννέα εν εξελίξει αποκρατικοποιήσεων από το ΤΑΙΠΕΔ, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι η υλοποίηση των υπόλοιπων θα γίνει από το νέο Ταμείο Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας, το οποίο χαρακτηρίζει ως «επιτυχία του ΣΥΡΙΖΑ».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v