FG Europe: Έτος-ορόσημο το 2007

Την εμπιστοσύνη του στις προοπτικές της FG Energy στον χώρο της ενέργειας εκφράζει ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας κ. Γ. Παντούσης, χαρακτηρίζοντας το 2007 έτος-ορόσημο για την εισηγμένη. Τα επεκτατικά σχέδια της FG Europe και οι σκέψεις για δύο ομολογιακά δάνεια της τάξεως των 75 εκατ. ευρώ και μια αύξηση κεφαλαίου με καταβολή μετρητών.

FG Europe: Έτος-ορόσημο το 2007
Ο διευθύνων σύμβουλος της FG Europe κ. Γιάννης Παντούσης αναλύει στον ”Μ” τη φετινή έκρηξη που διαγράφεται στην οικονομική πορεία του ομίλου, μιλά για πολυμέτωπα επεκτατικά σχέδια μέσω εξαγορών και συνεργασιών, δηλώνει την εμπιστοσύνη του στις προοπτικές της FG Energy στον χώρο της ενέργειας και, τέλος, αναφέρεται στις σκέψεις για δύο ομολογιακά δάνεια και μια αύξηση κεφαλαίου με καταβολή μετρητών.

Συνέντευξη στον Στέφανο Κοτζαμάνη

Παράγοντες της αγοράς μιλούν για φετινή έξαρση της ζήτησης κλιματιστικών στην Ελλάδα. Συμφωνείτε με αυτή την εκτίμηση και ποιες είναι οι σχετικές επιδόσεις της εταιρείας σας;

Οι αρχικές προβλέψεις μας για τις πωλήσεις κλιματιστικών μιλούσαν για φετινή άνοδο της τάξεως του 24%. Όπως είχαμε πει και στο πρώτο τρίμηνο, η αρχική μας πρόβλεψη πολύ γρήγορα ξεπεράστηκε δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για πολύ καλύτερη πορεία στη συνέχεια. Ήδη το πρώτο εξάμηνο το ποσοστό ανόδου διαμορφώθηκε κατά πολύ υψηλότερα στο 114%.

Με βάση δε και τα στοιχεία του Ιουλίου η αύξηση των πωλήσεων συνεχίζεται με τον ίδιο ρυθμό.

Η εξέλιξη αυτή εκτός από τις ιδιαίτερα ευνοϊκές κλιματολογικές συνθήκες οφείλεται στη δεσπόζουσα θέση της εταιρείας στον κλάδο των κλιματιστικών, στην ποιότητα, στην αξιοπιστία και στη μεγάλη γκάμα των προϊόντων τα οποία εμπορεύεται, γεγονός που την ευνόησε ιδιαίτερα με την αξιοσημείωτη στροφή των καταναλωτών στα επώνυμα προϊόντα τα οποία εκπροσωπεί.

Μήπως οι αυξημένες πωλήσεις συνδυάστηκαν με μειωμένα περιθώρια κέρδους; Οι πωλήσεις στην Ελλάδα ή οι εξαγωγές ήταν αυτές που ”έκαναν τη διαφορά”;

Δεν υπήρξε κάποια μεταβολή της εμπορικής πολιτικής στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και η αύξηση των πωλήσεων δεν συνδυάστηκε με μειωμένα περιθώρια κέρδους.

Όσο για το δεύτερο σκέλος του ερωτήματός σας, είχαμε εκτίναξη των πωλήσεων τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, με τις εξαγωγές να ανέρχονται φέτος στο 37% των συνολικών πωλήσεων κλιματιστικών, όσο περίπου ήταν και πέρυσι.

Στα ηλεκτρονικά καταναλωτικά αγαθά (τηλεοράσεις LCD κ.ά.) είχατε κάνει πρόβλεψη για +122% στις φετινές πωλήσεις. Ποια είναι τα μέχρι τώρα δεδομένα;

Κινούμαστε στο πλαίσιο της αρχικής μας πρόβλεψης παρά το γεγονός ότι θα μπορούσε να θεωρηθεί πολύ αισιόδοξη, επιτυγχάνοντας στο εξάμηνο αύξηση πωλήσεων 115%. Η υπάρχουσα ζήτηση καλύπτεται πλέον ικανοποιητικά.

Δεδομένου δε ότι λόγω εποχικότητας η ζήτηση των Consumer Electronics αυξάνεται σημαντικά το τελευταίο τετράμηνο του έτους, οι πωλήσεις αναμένεται να διαμορφωθούν πολύ υψηλότερα το δεύτερο εξάμηνο.

Σημαντικό ρόλο στην αύξηση των πωλήσεων διαδραματίζει η πολιτική της Sharp για συνεχή ανανέωση της γκάμας των προϊόντων της με την παρουσίαση νέων μοντέλων τα οποία είναι ποιοτικά βελτιωμένα με ιδιαίτερα ανταγωνιστικές τιμές.

Ευελπιστούμε ότι σύντομα η Sharp θα καταλάβει και στην ελληνική αγορά τη θέση που κατέχει σήμερα παγκοσμίως.

Ας έρθουμε τώρα στις λευκές ηλεκτρικές συσκευές, όπου η αρχική σας πρόβλεψη έκανε λόγο για φετινή άνοδο της τάξεως του 25%.

Ανάλογη είναι και η πορεία των πωλήσεων στον τομέα των λευκών ηλεκτρικών συσκευών όπου το α΄ εξάμηνο σημειώθηκε αύξηση σε ποσοστό 20%.

Σημαντική συμβολή στην αύξηση των πωλήσεων των λευκών συσκευών έχουν οι πωλήσεις των ψυγείων της Sharp (αύξηση 36%).

Οι πωλήσεις των συγκεκριμένων ψυγείων της σημειώνουν υψηλότερους ρυθμούς αύξησης λόγω της άριστης ποιότητάς τους, του εντυπωσιακού σχεδιασμού τους, της μεγάλης γκάμας και των ανταγωνιστικών τιμών τους.

Εξάλλου είναι τα μόνα στην αγορά που διαθέτουν την τεχνολογία Plasma Cluster, η οποία συντηρεί καλύτερα και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα τα τρόφιμα. Βελτιωμένες επίσης εμφανίζονται και οι πωλήσεις των προϊόντων με το σήμα Eskimo.

Ωστόσο, στην κινητή τηλεφωνία ο κύκλος εργασιών σας θα υποχωρήσει.

Εδώ και περίπου δύο χρόνια αποτελεί επιλογή της εταιρείας η μείωση των πωλήσεών μας στην καρτοκινητή τηλεφωνία, όπου τα περιθώρια κέρδους ήταν πολύ χαμηλά. Αντίθετα, στόχος στην κινητή τηλεφωνία είναι η αύξηση των συμβολαίων σύνδεσης και επομένως η εξασφάλιση περιθωρίων κέρδους ανάλογου ύψους με εκείνου των άλλων δραστηριοτήτων της εταιρείας.

Πώς προβλέπετε ότι θα διαμορφωθούν οι συνολικές πωλήσεις και τα αποτελέσματα του α΄ εξαμήνου;

Παρά τη μείωση κατά 51% των πωλήσεων της καρτοκινητής στο εξάμηνο, οι συνολικές πωλήσεις θα είναι αυξημένες.

Ιδιαίτερα σημαντικό για την εταιρεία είναι το γεγονός ότι οι πωλήσεις των διαρκών καταναλωτικών αγαθών με βάση τα στοιχεία της 30ής Ιουνίου διαμορφώθηκαν στο 75% των συνολικών πωλήσεων, ενώ πέρυσι το αντίστοιχο διάστημα αντιπροσώπευαν περίπου το 42,5%. Τα κέρδη εξαμήνου αναμένεται να είναι θεαματικά υψηλότερα σε σύγκριση με τα αντίστοιχα περσινά.

Γενικότερα, το 2007 αποτελεί ορόσημο για την πορεία της εταιρείας, αφού αναμένεται να είναι ιδιαίτερα θετική χρονιά σε ό,τι αφορά τη θέση της στην αγορά, τις πωλήσεις και την κερδοφορία της.

Ποια είναι η μέχρι τώρα παρουσία της FG Europe στον χώρο της ενέργειας;

Εδώ και τρία χρόνια η κατά 55,65% θυγατρική μας εταιρεία Υδροηλεκτρική Αχαΐας Α.Ε. λειτουργεί υδροηλεκτρικό σταθμό στον Κερυνίτη ποταμό, ενώ έχει πάρει άδεια για εγκατάσταση και λειτουργία δεύτερου υδροηλεκτρικού σταθμού στον ίδιο ποταμό, η κατασκευή του οποίου προβλέπεται να ξεκινήσει άμεσα.

Η FG Europe επίσης συμμετέχει με 40% στην εταιρεία R.F. Energy Α.Ε., που αποτελεί το προϊόν της στρατηγικής συνεργασίας στον χώρο της ενέργειας με την οικογένεια Ρέστη.

Η R.F. Energy Α.Ε. κατέχει το 100% των εταιρειών Καλλίστη Ενεργειακή Α.Ε. και Αιολική Κυλινδρίας Α.Ε.

Οι εταιρείες αυτές διαθέτουν άδειες εγκατάστασης αιολικών πάρκων ισχύος 15 MW και 10 MW αντίστοιχα.

Η υλοποίηση των επενδύσεων προβλέπεται να ξεκινήσει άμεσα με την ενεργοποίηση του επενδυτικού νόμου και αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός του 2008 οπότε και θα ξεκινήσει η παραγωγή ενέργειας.

Πέρα από αυτές τις μονάδες, ποια είναι τα σχέδια επέκτασης για την R.F. Energy;

Η εταιρεία βρίσκεται σε συνεχή αναζήτηση εταιρειών για εξαγορά στον χώρο της ενέργειας, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, και πολύ σύντομα θα είναι σε θέση να ανακοινώσει τυχόν συνεργασίες. Επίσης βρίσκεται στη φάση της ανάπτυξης έργων στους τομείς της αιολικής αλλά και της ηλιακής ενέργειας κατά κύριο λόγο.

Η R.F. Energy A.E. αξιολογήθηκε μεταξύ των υποψηφίων για τη συμμετοχή της στον δεύτερο γύρο για τη διεκδίκηση της θέσης του στρατηγικού εταίρου στο project της μετατροπής των δύο εργοστασίων της ΕΒΖ στη Λάρισα και στην Ξάνθη σε μονάδες παραγωγής βιοαιθανόλης, ένα πολύ σημαντικό project 200 εκατ. ευρώ.

Οι αναλυτές δεν είδαν με ”καλό μάτι” αυτό το άνοιγμά σας στην ενέργεια.

Ξέρουμε ότι δημιουργήθηκε σκεπτικισμός στους αναλυτές, αλλά πιστεύουμε στις προοπτικές της R.F. Energy. Η εταιρεία αυτή συστάθηκε με τη συμμετοχή δύο ισχυρών ομίλων προκειμένου να αναλάβει όλα τα ενεργειακά projects της εισηγμένης και το σύνολο των μελλοντικών δραστηριοτήτων στον τομέα της ενέργειας.

Εκτιμούμε ότι ο αρχικός σκεπτικισμός των αναλυτών σύντομα θα ”διασκεδαστεί” και αυτό θα ”γυρίσει υπέρ της μετοχής” στον βαθμό που θα πείσουμε την αγορά ότι μπαίνουμε σε ενδιαφέρουσες δουλειές, τις οποίες μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε.

Στόχος μας είναι το πρώτο διάστημα να συμμετέχουμε κατά το ποσοστό συμμετοχής μας στις αυξήσεις του μετοχικού κεφαλαίου της R.F. Energy και στη συνέχεια να ακολουθήσει ένα IPO στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό.

Τι μπορούμε λοιπόν να περιμένουμε μελλοντικά από την FG Europe;

Η διοίκηση της FG Europe στο πλαίσιο της αναπτυξιακής στρατηγικής της εξετάζει διάφορες πολιτικές, όπως το ενδεχόμενο περαιτέρω επέκτασής της στις αγορές δραστηριοποίησής της (Βαλκάνια, Ιταλία) και σε νέα προϊόντα, νέα εμπορικά σήματα, θέματα στρατηγικών συνεργασιών με εταιρείες του κλάδου καθώς και την αναχρηματοδότηση των δανειακών της υποχρεώσεων, σε συνδυασμό με τη χρηματοδότηση των αναπτυξιακών στόχων της.

Σε ό,τι αφορά την αναχρηματοδότηση, δεδομένου ότι συμπληρώθηκαν ήδη τρία χρόνια από την προηγούμενη, μελετάται η έκδοση ομολογιακού δανείου της τάξεως των 75 εκατ. ευρώ, μέρος του οποίου θα είναι μετατρέψιμο σε μετοχές.

Για τη χρηματοδότηση των αναπτυξιακών αναγκών της εταιρείας εξετάζεται η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της με καταβολή μετρητών, με δεδομένα τα πολύ καλά αποτελέσματά της και τις ιδιαίτερα ευνοϊκές συνθήκες της χρηματιστηριακής αγοράς σήμερα.

Θέλω να επισημάνω ότι η FG Europe παραμένει στην επί σειρά 50 ετών δραστηριότητά της, που είναι οι πωλήσεις των διαρκών καταναλωτικών αγαθών (κλιματιστικά, λευκές και μαύρες ηλεκτρικές συσκευές).

Πού τοποθετείτε χρονικά την έκδοση του ομολογιακού δανείου και την πιθανή αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου;

Δεδομένου ότι για την υλοποίηση της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου και την έκδοση του μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου απαιτείται ελάχιστος χρόνος τεσσάρων περίπου μηνών (σύνταξη του ενημερωτικού και έγκριση από τις εποπτικές αρχές), εξετάζεται η έκδοση του μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου να γίνει με παραίτηση των παλαιών μετόχων.

Η μετοχή της FG Europe συγκαταλέγεται σε εκείνες που ”δεν έχουν τρέξει” στο ταμπλό της τέως Σοφοκλέους.

Πιστεύω ότι η τρέχουσα τιμή της μετοχής δεν ανταποκρίνεται στην πραγματική αξία της εταιρείας. Ενδεχομένως αυτό να αλλάξει με τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων.

Υπάρχει η εκκρεμότητα των ιδίων μετοχών. Πότε αυτές ”ωριμάζουν” και πώς προτίθεστε να αντιμετωπίσετε το θέμα;

Αντιπροσωπεύουν το 3,26% του συνόλου των μετοχών, ”ωριμάζουν” στις αρχές του 2008. Εξετάζεται η πώλησή τους σε στρατηγικούς επενδυτές όπως η Fujitsu General.

* Αναδημοσίευση από το φύλλο 486 της εφημερίδας ”ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ”, 27-31/7/2007.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v