Κορκίδης: Η αγορά δεν αντέχει έως τον Ιούνιο

Κατάρρευση της συναλλακτικής εμπιστοσύνης έχει φέρει η αβεβαιότητα. Τι ζητούν οι χώρες της Νότιας και της Βόρειας Ευρώπης για να εκτελέσουν παραγγελίες. Γιατί η πρόβλεψη για 8.500 λουκέτα μοιάζει «αισιόδοξη». Οι θέσεις για κατώτατο μισθό και εργασιακά.

Την ξεκάθαρη εκτίμηση πως η αγορά δεν αντέχει έως τον Ιούνιο διατυπώνει στη συνέντευξή του ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), Βασίλης Κορκίδης, ζητώντας μετ' επιτάσεως να μπει τέλος στην αβεβαιότητα και στα καταστροφολογικά σενάρια.

«Τα 8.500 λουκέτα δεν θα είναι τίποτα μπροστά σ' αυτό που θα συμβεί αν παραταθεί η διαπραγμάτευση», αναφέρει και συμπληρώνει ότι «η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να μην επιτρέψει να συμβεί αυτό». Υποστηρίζει την ανάγκη επίτευξης επωφελούς συμφωνίας, με αμοιβαίες και ειλικρινείς υποχωρήσεις.

Περιγράφει τη ραγδαία πτώση της ζήτησης που ξεκίνησε από τον περασμένο Δεκέμβριο με ποσοστό 2,5% που σήμερα έφτασε να ξεπερνά το 20%. Αναφέρεται σε πτώση των εισαγωγών κατά 16%, των εξαγωγών κατά 13%, στον διαρκή περιορισμό της πιστωτικής επέκτασης αλλά και στην επίπτωση από τον αποπληθωρισμό. «Η αξιολόγηση της αγοράς σήμερα είναι -ΑΑΑ. Αδράνεια, Απραξία, και οικονομική Ασφυξία», δηλώνει εμφατικά.

Η άμυνα των επιχειρήσεων -η οποία κατά τον ίδιο συνοψίζεται στη νοικοκυρεμένη διαχείριση- δείχνει να εξαντλείται πλέον μετά από 5 χρόνια ύφεσης στο δραστικό περιορισμό της κατανάλωσης, άρα και των διαθέσιμων αποθεματικών και των επιχειρήσεων.

Τονίζει ότι σε αυτό το περιβάλλον έχει διαλυθεί η συναλλακτική εμπιστοσύνη τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Χαρακτηριστική είναι η αναφορά για το τι ζητούν οι ξένοι: Χώρες του Νότου απαιτούν 100% εξόφληση πριν βάλουν μπροστά την παραγωγή και πρακτικά πληρώνουμε δύο μήνες πριν παραλάβουμε. Οι χώρες του Βορρά είναι ελαστικότερες και ζητούν πληρωμή με την παράδοση. Μόνο οι Κινέζοι περιορίζονται στο να ζητούν 30% προκαταβολή...

Πέραν της αποκατάστασης της ομαλότητας στην αγορά και της επιβίωσης των επιχειρήσεων, ο κ. Κορκίδης κρίνει πως χρειάζεται στήριξη των εργαζομένων δηλώνοντας μάλιστα ότι «ήταν τραγικό λάθος η μείωση μισθών στον ιδιωτικό τομέα».

Δηλώνει πως η αποκατάσταση του κατώτατου μισθού δεν φοβίζει την ΕΣΕΕ ως εργοδοτική οργάνωση, εκτιμά μάλιστα ότι η σταδιακή αύξηση εντός της προσεχούς διετίας είναι ένα κόστος που μπορεί να αντέξει η αγορά.

«Στα 31,2 δισ. ευρώ όπου υπολογίζεται η συνολική δαπάνη μισθοδοσίας στον ιδιωτικό τομέα, η επιβάρυνση της τάξεως των 361 εκατ. ευρώ δεν είναι δυσβάσταχτο ποσό», καταλήγει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v