Κλωστ. Ναυπάκτου: Θετικό ξεκίνημα για τη νέα μονάδα

Τι οδήγησε την εισηγμένη να πορευτεί κόντρα στο ρεύμα και να επαναλειτουργήσει το κλωστήριο της Ναυπάκτου όταν άλλες μονάδες του κλάδου κλείνουν η μία μετά την άλλη. Τι δηλώνει στο Euro2day.gr ο CEO της εταιρείας κ. Δημήτρης Πολύχρονος.

Κλωστ. Ναυπάκτου: Θετικό ξεκίνημα για τη νέα μονάδα

Κόντρα στο ρεύμα των τελευταίων πολλών ετών που θέλει τη μία κλωστοϋφαντουργία να κλείνει μετά την άλλη, η εισηγμένη εταιρεία επαναλειτούργησε πέρυσι το κλωστήριο της Ναυπάκτου και σήμερα δηλώνει αισιόδοξη για την οικονομική πορεία του εγχειρήματος μέσα στο 2015.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Κλωστοϋφαντουργίας Ναυπάκτου κ. Δημήτρης Πολύχρονος μιλά στο Euro2day.gr για τους λόγους που η εταιρεία του αποφάσισε να πάει «κόντρα στο ρεύμα», αλλά και για την αναγκαιότητα ενός ειλικρινούς διαλόγου με την Πολιτεία, προκειμένου η ευρύτερη κλωστοϋφαντουργική δραστηριότητα να παίξει ένα σημαντικό ρόλο στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Κύριε Πολύχρονε, ενώ εδώ και χρόνια βλέπουμε τη μια κλωστοϋφαντουργία να κλείνει μετά την άλλη, η εταιρεία σας επαναλειτούργησε στις αρχές του 2014 τη μονάδα της Ναυπάκτου; Πώς αποφασίσατε να πάτε κόντρα στο ρεύμα;

Από το 2010 που αναστείλαμε τη λειτουργία του κλωστηρίου έως και την αρχή του 2014 που το θέσαμε εκ νέου σε λειτουργία, είδαμε κάποιους παράγοντες να βελτιώνονται στη διεθνή αγορά νήματος. Φυσικά, από την απόφαση δεν έλειπε και το συναίσθημα, αλλά δε μείναμε εκεί. Βασικοί παράγοντες για την απόφασης μας ήταν:

α) η βελτίωση του περιθωρίου μεταξύ α΄ ύλης και προϊόντος σε σχέση με μερικά χρόνια πριν,
β) η έλλειψη αξιόπιστων Ευρωπαίων νηματουργών, λόγω των «κλεισιμάτων» τα προηγούμενα χρόνια,
γ) η μείωση του εργατικού κόστους, απαραίτητη, δυστυχώς ακόμα, για τον κλάδο μας αφού ανταγωνιζόμαστε χώρες φθηνού κόστους, όπως η Τουρκία,
δ) η αναμενόμενη στήριξη των ευρωπαϊκών και ελληνικών επιχειρήσεων, από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις αντίστοιχες κυβερνήσεις, ειδικά αυτών που απασχολούν εργατικό δυναμικό, μεταποιούν εγχώρια προϊόντα, εξάγουν και συμβάλλουν στην αύξηση του Α.Ε.Π. καθώς το μοντέλο των εισαγωγών και της κατανάλωσης δείχνει να αποτυχαίνει, και
ε) το γεγονός ότι προϋπήρχαν τα συστατικά, δηλαδή ο εξοπλισμός σε άριστη κατάσταση, η τεχνογνωσία και τα ίδια κεφάλαια, οπότε οι επενδύσεις ήταν κυρίως σε κεφάλαιο κίνησης και αυτό που χρειαζόταν ήταν το επιχειρηματικό ρίσκο.

Το θετικό είναι ότι με την κίνησή μας αυτή, δημιουργήσαμε 55 νέες θέσεις εργασίας και αρκετές άλλες έμμεσες, συμβάλλοντας στην καταβολή ασφαλιστικών εισφορών και φόρων και στην αύξηση των εξαγωγών. Και αυτά, όχι στην Αθήνα, αλλά στην ελληνική περιφέρεια, στη Δυτική Ελλάδα (Ναύπακτο), μία από τις φτωχότερες περιφέρειες της χώρας.

Ποια είναι η μέχρι τώρα πορεία της νέας μονάδας; Ποιες είναι οι εκτιμήσεις σας για τη νέα χρονιά;

Το 2014, ως πρώτη χρονιά, ήταν λίγο χειρότερο από το αναμενόμενο, καθώς υπήρξε πτώση της ζήτησης στο δεύτερο εξάμηνο, ειδικότερα στο τέταρτο τρίμηνο. Το 2015 είναι ελπιδοφόρο, αφού οι συναλλαγματικές ισοτιμίες καθιστούν το ευρώ πιο αδύναμο, κάτι που ευνοεί τους Έλληνες εξαγωγείς και αυξάνει την ανταγωνιστικότητα. Ειδικότερα, για τη δική μας επιχείρηση, πιστεύω ότι, έχοντας περάσει το στάδιο της επιστροφής στην αγορά και κρατώντας την ποιότητα των προϊόντων και τη συνέπεια σταθερά ψηλά, θα είναι μία καλή χρονιά. Προϋπόθεση, η αύξηση της ζήτησης και της κατανάλωσης στη Ευρώπη και η δυνατότητα χρηματοδότησης, κάτι για το οποίο η ΕΚΤ φαίνεται να έχει πάρει μέτρα. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει σταθερότητα στη χώρα και να μη ζούμε σε μόνιμο καθεστώς ανασφάλειας είτε ως επιχειρήσεις είτε ως πολίτες.

Η Πολιτεία πώς έχει αντιδράσει στη συνεχή συρρίκνωση που παρουσιάζει εδώ και χρόνια ο κλάδος;

Δε νομίζω ότι έχει ασχοληθεί στο ελάχιστο. Εδώ και πολλά χρόνια, όλοι εκφράζουν την κατανόησή τους, αλλά επί της ουσίας τίποτε. Για παράδειγμα, επιβαρυνόμαστε με πολύ υψηλό κόστος ενέργειας σε σχέση με τις άλλες χώρες της Ευρώπης παρά το γεγονός ότι η ΔΕΗ χρησιμοποιεί τον πάμφθηνο λιγνίτη, παρά το γεγονός ότι έχει κουρέψει την τιμή στα φωτοβολταϊκά πάρκα κατά 35%-40%, παρά το γεγονός ότι η τιμή του πετρελαίου έχει πέσει κάτω από τα 50 δολάρια/βαρέλι. Η στρέβλωση στην αγορά ενέργειας δεν έχει τελειωμό. Επιπλέον, έχουμε επανειλημμένα ζητήσει τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που μειώνουν το εισόδημα των εργαζομένων χωρίς να τους ανταποδίδουν αντίστοιχα. Το ποσοστό τους φτάνει το 45% περίπου του συνολικού κόστους.

Ένα γενικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όλες οι ελληνικές επιχειρήσεις είναι το ακριβό κόστος δανεισμού, όταν βέβαια αυτός υπάρχει, αφού σήμερα παίρνεις χρήματα μόνο αν έχεις χρήματα.

Τι θα θέλατε να πείτε στη νέα κυβέρνηση της χώρας;

Αυτήν τη στιγμή, η κυβέρνηση έχει πολύ δύσκολο και πολύπλοκο έργο, οπότε οι προτεραιότητες της είναι άλλες. Εμείς θα θέλαμε κάποια στιγμή να τους επισημάνουμε αυτά που έχουμε επισημάνει και σε όλους τους προηγούμενους, τα οποία είναι τα αυτονόητα για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας: σταθερό φορολογικό σύστημα, ισονομία και γρήγορη απονομή δικαιοσύνης από τα Δικαστήρια, επιτάχυνση συναλλαγών με την Εφορία και τις λοιπές δημόσιες υπηρεσίες, στήριξη των επιχειρήσεων που απασχολούν προσωπικό κ.τ.λ.

Ο πάλαι ποτέ ισχυρός κλάδος μας είναι πλέον πολύ μικρότερος, αλλά παραμένει σημαντικός σε αυτήν τη συγκυρία απασχολώντας πολλές χιλιάδες ανθρώπων. Δεν αντέχει να μικρύνει περαιτέρω αφού κινδυνεύει να πάψει να είναι «πιάτσα» όπως παλιά, και να χάσει την εμπειρία και την τεχνογνωσία δεκαετιών. Η ανάγκη παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας μπορεί να ξεκινήσει από τον κλάδο μας. Είναι αδιανόητο να καλλιεργούνται εκατομμύρια στρέμματα με βαμβάκι, με τη βοήθεια επιδοτήσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το 90% να εξάγεται ως πρώτη ύλη, χωρίς καμία επεξεργασία και υπεραξία για την οικονομία της χώρας.

Νομίζω πως μέσα από ένα ειλικρινή διάλογο μεταξύ των δύο πλευρών θα μπορούσαν να προκύψουν μεγάλα οφέλη για την ελληνική οικονομία.

Η αλήθεια είναι ότι ο κλάδος έχει δυσφημιστεί από τις εξελίξεις σε έναν όμιλο κατά την εποχή της χρηματιστηριακής φούσκας.

Δυστυχώς, την εποχή του 1999 έγιναν πολλά και σε πολλούς κλάδους, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι όλοι έχουν ενεργήσει με τον ίδιο τρόπο μόνο και μόνο επειδή υπήρξαν στον ίδιο κλάδο τη ίδια στιγμή. Είναι λανθασμένη αυτή η αντιμετώπιση. Μπορώ να θυμηθώ επιχειρηματίες του κλάδου που έμειναν στην ιστορία για τη μεγάλη προσφορά τους στον τόπο.

Όσο για το ζήτημα της εποχής της χρηματιστηριακής φούσκας, θα ήθελα να σας υπενθυμίσω αυτά που τότε εσείς γράφατε στις εφημερίδες και στα περιοδικά: Ότι ο αείμνηστος ιδρυτής της Κλωστοϋφαντουργίας Ναυπάκτου Γεώργιος Πολύχρονος, είχε δηλώσει επανειλημμένως πως θεωρούσε την τότε τιμή της μετοχής ως ακριβή και πως μια δίκαιη αποτίμηση για μια μετοχή θα ήταν αυτή που οδηγούσε σε μερισματική απόδοση κοντά ή έστω λίγο κάτω από το τραπεζικό επιτόκιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v