Γ. Κανταρτζής: Οι αγορές θα βρουν αφορμή για μια ακόμα κορυφή

Τα μηνύματα που στέλνουν τώρα τα μεγάλα χρηματιστήρια αποκρυπτογραφεί ο Γιάννης Κανταρτζής, συνεκδότης του περιοδικού TRADERS´ Magazine. Ο επιτοκιακός κίνδυνος σε Ευρώπη και ΗΠΑ και οι προβλέψεις για μετοχές, εμπορεύματα και ισοτιμίες. Η εκτίμηση για το ΧΑ.

Γ. Κανταρτζής: Οι αγορές θα βρουν αφορμή για μια ακόμα κορυφή

Τα νέα δεδομένα για τις επενδύσεις αναλύει ο Γιάννης Κανταρτζής, συνεκδότης του περιοδικού TRADERS´ Magazine για την Ελλάδα. Πώς βλέπει μετοχές, εμπορεύματα και ισοτιμίες. Η εκτίμηση για το ελληνικό χρηματιστήριο.

Επίσης καταθέτει στο Euro2day.gr τις απόψεις του για την εικόνα των επενδυτικών προϊόντων, καταγράφει τις ευκαιρίες που φαίνεται πως διαμορφώνονται στο μέτωπο των μετοχών και εφιστά την προσοχή.

Πώς πιστεύετε ότι θα κινηθούν οι μετοχές και τα βασικά εμπορεύματα τους επόμενους μήνες;

Κατά την ταπεινή μου άποψη κάποιος θα πρέπει να βλέπει τόσο το δέντρο όσο και το δάσος. Δηλαδή είναι εξίσου σημαντική η μεσομακροπρόθεσμη εικόνα ενός δείκτη ή μιας μετοχής όσο και η βραχυπρόθεσμη. Εκτιμώ ότι ο επιτοκιακός κίνδυνος σε Ευρώπη και Αμερική έχει γενικότερα προεξοφληθεί σε μεγάλο βαθμό και ως εκ τούτου οι αγορές θα πρέπει να βρουν μια άλλη αφορμή για να γράψουν νέα υψηλά, όπως τα προχθεσινά. Αυτήν τη στιγμή νομίζω ότι χρειάζεται προσοχή διότι βρισκόμαστε σε μια φάση υπερβολής με πολύ έντονες διακυμάνσεις, ως είθισται εξάλλου.

Ενδεικτικά όμως να αναφέρω ότι ο γερμανικός δείκτης αναφοράς βρίσκεται σε πολύ μεγάλη δυναμική και έχοντας καταγράψει τα υψηλότερα πρόσφατα επίπεδα είναι ακόμα σε ισχύ το σενάριο για 10.360 μονάδες. Για να ακυρωθεί η πρόσφατη δυναμική του, θα πρέπει να πραγματοποιήσει κλείσιμο κάτω απο τις 9.900 μονάδες και να ξαναδούμε την τεχνική του εικόνα.

Αναφορικά με τα εμπορεύματα πιστεύω ότι αξίζει κανείς να στρέψει σιγά-σιγά και πάλι την προσοχή του στο κίτρινο μέταλλο, ειδικότερα εάν αυτό προσεγγίσει τα ψυχολογικά επίπεδα των 1.000 $/oz, δεδομένων και των μακροχρόνιων κύκλων που αυτό διαγράφει. Μέσα από τα καθημερινά μας σχόλια, εξάλλου, μπορεί κανείς να παρακολουθεί και τις ανανεωμένες αναλύσεις μας επ' αυτού.

Με τις πολιτικές της ΕΚΤ να είναι στο προσκήνιο τι βλέπετε για την ισοτιμία ευρώ - δολαρίου;

Εκτιμώ ότι η ανοδική κίνηση του δολαρίου ήρθε με πολύ μεγάλη δύναμη από τα επίπεδα του 1,39 και ακολουθώντας τον νόμο των χρηματιστηρίων, θα πρέπει να βρει πρώτα το σημείο ισορροπίας πριν ξεκινήσει την επόμενη κίνηση. Αυτά τα επίπεδα, και δεδομένης και της τεχνικής εικόνας του δείκτη του δολαρίου (DXY), πιστεύω ότι βρίσκονται κοντύτερα στο 1,2475 -1,2550. Σημειωτέον, όμως, ότι αυτήν τη στιγμή η ισοτιμία έχει ανοίξει πρώτα τον δρόμο για τα επίπεδα του 1,2041 όπου και θα πρέπει να επανεξετάσουμε αυτήν την παρατεταμένη άνοδο του δολαρίου προς νέα υψηλά, μιας και τότε θα σημάνει ότι αλλάζουν οι ισορροπίες μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ

Πώς θα σχολιάζατε την ελληνική αγορά μετοχών;

Παρά το γεγονός ότι η ελληνική αγορά στερείται βάθος και συχνά παραδίδεται στη βορά των μεγάλων αντισταθμιστικών κερδοσκοπικών κεφαλαίων (hedge funds), εκτιμώ ότι από τα τωρινά επίπεδα και μέχρι τις 850 μονάδες, εάν δούμε τέτοια χαμηλά, κάποιος θα ωφεληθεί περισσότερο με θέσεις αγοράς σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα παρά με θέσεις πώλησης. Συχνά ο στατιστικός θόρυβος που κυριαρχεί στην ελληνική αγορά μας παρασύρει σε ψευδή σήματα, δεδομένων και των ακροτήτων που καταγράφει.

Κύριε Κανταρτζή, πείτε μας δύο λόγια και για το TRADERS´ Magazine (www.traders-mag.gr). Πώς πήρατε την απόφαση να φέρετε το περιοδικό στην Ελλάδα και σε ποιο σημείο βρισκόμαστε;

Αξίζει να σημειώσουμε ότι το περιοδικό TRADERS' εκδίδεται στηνΓερμανία από το 2001 και είναι το νούμερο ένα περιοδικό στον τομέα του. Έχοντας σημειώσει εδώ και χρόνια την επιτυχημένη διείσδυση και στις αγορές της Μεγάλης Βρετανίας και της Ισπανίας, τις οποίες συντονίζω προσωπικά, θεωρήσαμε πολύ σωστή τη χρονική στιγμή να ξεκινήσουμε και το εγχείρημα στην Ελλάδα πριν από περισσότερο από ένα χρόνο. Μαζί με τον κ. Παπακώστα, τον συνεκδότη του περιοδικού, θα ήθελα να τους ευχαριστήσω και προσωπικά για την εμπιστοσύνη που μας έχουν δείξει από την πρώτη κιόλας έκδοση.

Πρωταρχικός μας σκοπός είναι να φέρνουμε στον Έλληνα trader και επενδυτή τις απόψεις και στρατηγικές ανθρώπων που έχουν γαλουχηθεί στις αγορές και οι οποίοι είναι παγκοσμίου εμβέλειας. Ενδεικτικά να αναφέρω συνεντεύξεις όπως των Larry Williams, Ralph Acampora και Martin Pring που παρουσιάζουμε στο περιοδικό μας, γεγονός το οποίο μας κάνει αρκετά υπερήφανους για την εμπιστοσύνη που μας δείχνουν. Φυσικά είναι απαραίτητο να ακούγονται και οι φωνές των εγχώριων εξειδικευμένων traders και γενικότερα ανθρώπων της αγοράς, και αυτό επιδιώκουμε, ενώ παράλληλα παρουσιάζουμε επισκοπήσεις λογισμικών και επενδυτικής βιβλιογραφίας.

Όλα αυτά συμβάλλουν στη βελτιστοποίηση των επενδυτικών τους στρατηγικών αλλά και στη μύησή τους σε άλλες καινοτόμες πρακτικές. Σημειωτέον ότι το περιοδικό διατίθεται στην ηλεκτρονική του μορφή εντελώς δωρεάν, ενώ προσφέρουμε πάντα δωρεάν και επενδυτικά σεμινάρια όπως αυτό σχετικά με τα options και την ορθή χρήση τους στο πλαίσιο του Money Show στο ξενοδοχείο Hilton της Αθήνας στις 21 Δεκεμβρίου

Να σημειώσω τέλος ότι ένα πολύ σημαντικό portal είναι και αυτό του www.stocklearning.gr όπου σε σύμπραξη και με τον όμιλο Media2day παρέχουμε μια πλειάδα δωρεάν αλλά και σύντομα επί πληρωμής webinars σε θέματα τεχνικής ανάλυσης, παραγώγων και άλλων θεμάτων.

 

* Ο κ. Κανταρτζής είναι οικονομολόγος και συνεκδότης του περιοδικού TRADERS' για την Ελλάδα, την Ισπανία/Λατινική Αμερική και το Η.Β. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του περιοδικού, www.traders-mag.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v