Συνέντευξη Μωραϊτάκη για ΣΜΕΧΑ και ομόλογα

”Άπλετο φως” στην υπόθεση των ομολόγων ζητά ο πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ, κ. Αλέξανδρος Μωραϊτάκης, σε τηλεφωνική του συνέντευξη στο euro2day.gr, χαρακτηρίζοντας μέγιστο ηθικό ζήτημα την προστασία των χρημάτων των Ταμείων. Τι απαντά στους επικριτές του, πώς σχολιάζει την υποψηφιότητα Σιαφάκα, τι λέει για τράπεζες και... ”σάπια φρούτα”.

Συνέντευξη Μωραϊτάκη για ΣΜΕΧΑ και ομόλογα
Συνέντευξη στον Άρη Δαμουλάκη

”Δικαιωμένο” θεωρεί εαυτόν από τις εξελίξεις στην υπόθεση των ομολόγων ο πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ κ. Αλέξανδρος Μωραϊτάκης παρά τις αντιδράσεις που ξέσπασαν μέσα στο διοικητικό συμβούλιο του συνδέσμου των χρηματιστών κατόπιν ορισμένων χειρισμών του.

Στην τηλεφωνική συνέντευξή του στο euro2day o ίδιος τονίζει ότι πρέπει να πέσει άπλετο φως στην υπόθεση αυτή και να τιμωρηθούν οι συγκεκριμένοι υπαίτιοι, αντί να διασύρεται ο κλάδος, ενώ προσθέτει ότι υπάρχει μέγιστη ηθική υποχρέωση απέναντι στα χρήματα των ασφαλισμένων των Ταμείων.

Ακόμη, διατυπώνει αιχμές για την ”ενόχληση” που δημιούργησαν οι παρεμβάσεις του ΣΜΕΧΑ για την ύπαρξη κι άλλων ομολόγων, αλλά και για την εμπλοκή τραπεζών.

Τέλος, αφήνει να εννοηθεί ότι η εκλογή του κ. Σιαφάκα παρουσιάζει νομικά κωλύματα, δηλώνει όμως ότι τιμά τον ίδιο και πως προτιμά να έχουν οι τράπεζες εκπροσώπηση στο ΔΣ του ΣΜΕΧΑ αντί να εκπροσωπούνται μέσω… ”φερόμενων” εκπροσώπων.

--- Το κείμενο της συνέντευξης

Η ανοιχτή επιστολή προς τον υπουργό Οικονομίας εμφανίζεται να δημιούργησε κρίση στη διοίκηση του ΣΜΕΧΑ με έντονες αντιδράσεις των μελών. Πώς σχολιάζετε αυτή την εξέλιξη;

- Το δικαίωμα και η υποχρέωση ο πρόεδρος και ο γενικός γραμματέας του ΣΜΕΧΑ να υποστηρίζουν με κάθε νόμιμο μέσο τα μέλη έχει κριθεί με αμετάκλητη απόφαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών και Εισαγγελίας Εφετών.

Όλες οι επιστολές που εστάλησαν ήταν σε αυτό το πνεύμα, σύμφωνα με τις πάγιες θέσεις και αποφάσεις του Δ.Σ. ΣΜΕΧΑ.



Δεν είναι πρακτικά δυνατόν επιμέρους στενές λεπτομέρειες κάθε κειμένου να περνούν από κάθε μέλος Δ.Σ. σε σχέση με τον χρόνο. Μακάρι να βρεθεί πρακτικός τρόπος, που το θέλω πολύ, αρκεί να έρχονται σε συνεχείς συνεδριάσεις Δ.Σ. Εδώ, όμως, σε συναντήσεις με υπουργούς κωλύονται να έρθουν και δεν έρχονται λόγω φόρτου εργασίας, κάτι που καταλαβαίνω.

Νομίζω όμως ότι αντιδράσεις υπήρξαν επίσης για την τοποθέτησή μας ότι πρέπει να ερευνηθεί και η δραστηριότητα των τραπεζών στην υπόθεση των ομολόγων, η οποία προφανώς κάποιους ενόχλησε.

Όπως επίσης ενόχλησε ότι αναφέρθηκα στην ύπαρξη και άλλων δομημένων ομολόγων. Οι εξελίξεις όμως έδειξαν ότι η θέση μας είναι σωστή και νομίζω ότι η πλειοψηφία των μελών του ΣΜΕΧΑ το αντιλαμβάνεται πλήρως.

Εμμένετε δηλαδή στις τοποθετήσεις σας επί του θέματος;

- Ασφαλώς. Άλλωστε οι δηλώσεις του κ. Αλογοσκούφη περί βρόμικου πολέμου τραπεζών και χρηματιστών σε συνέντευξή του στην ”Καθημερινή” της Κυριακής δικαιώνουν τις θέσεις μας, όπως επίσης οι λέξεις του για πρώτη φορά: ”Και τράπεζες έχουν εμπλακεί στην υπόθεση”.

Πρέπει επίσης να επισημάνω ότι σειρά δημοσιευμάτων του σαββατοκύριακου περιείχε ονόματα όσων συμμετείχαν σε αυτή την αγορά που όλοι εμείς γνωρίζαμε.

Τα 6 ομόλογα που έφερα εγώ στη δημοσιότητα και έγινε η παρεξήγηση αποδείχτηκαν πολύ λίγα μπροστά στον συνολικό αριθμό δομημένων ομολόγων που φέρεται να κυκλοφορεί.

Γνωρίζετε πώς διέρρευσε η ύπαρξη του λεγόμενου ”κρυφού” ομολόγου;

Από πληροφορίες που έχω ο ίδιος, ο πρόεδρος του ΤΕΑΔΥ ζήτησε τιμολόγηση σε dealing rooms ελληνικών τραπεζών αυτού του ομολόγου κι έτσι έγινε η διαρροή, που δημοσίευσε για πρώτη φορά το ”ΒΗΜΑ”.

Πώς σχολιάζετε την απόφαση του κ. Τσιτουρίδη περί ελέγχου τραπεζών και ΑΧΕΠΕΥ από τα Ταμεία;

- Πολύ θετικά. Του το είχαμε και εμείς προτείνει όταν ως σύνδεσμος τον επισκεφθήκαμε μαζί με τον κ. Καραμανώφ πριν 2-3 βδομάδες.

Κατά την άποψή μου, είναι επιβεβλημένο να γίνουν εκτεταμένοι έλεγχοι από όλες τις αρμόδιες αρχές και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, με την απαιτούμενη ταχύτητα, ώστε να υπάρξει απόλυτη διαφάνεια σε αυτή την υπόθεση.

Το απαιτεί η προστασία των χρημάτων των ασφαλισμένων, ένα μέγιστο ηθικό ζήτημα, αλλά και είναι προϋπόθεση για να ξεπεράσει ο χρηματοοικονομικός κλάδος τις συνέπειες αυτής της υπόθεσης.

Σάπια φρούτα υπάρχουν παντού. Πρέπει όμως να εντοπίζονται ώστε να μη μένει η κοινή γνώμη με την αίσθηση ότι όλα είναι ”σάπια”. Δεν μπορεί να κακοχαρακτηρίζεται συνολικά ο κλάδος για μεμονωμένες ενέργειες.

Εμείς θέλουμε να πέσει άπλετο φως στην υπόθεση και όπου προκύψουν ευθύνες να υπάρξει τιμωρία.

Στο τελευταίο ΔΣ του ΣΜΕΧΑ προέκυψε η υποψηφιότητα του κ. Σιαφάκα για την αναπλήρωση του παραιτηθέντος κ. Καραμανώφ. Ποια τα σχόλιά σας για την υποψηφιότητα Σιαφάκα σαν μέλους Δ.Σ.;

- Το ενδιαφέρον του κ. Σιαφάκα για τον ΣΜΕΧΑ μας ικανοποιεί ιδιαίτερα. Εμείς, άλλωστε, θερμά, μέσω του κ. Καραμανώφ τον είχαμε υποστηρίξει να αναλάβει σύμβουλος στον Μεσολαβητή Τραπεζικών και Επενδυτικών Υπηρεσιών όταν μας είπαν ότι αποχώρησε από την ενεργό υπηρεσία.

Ανεξαρτήτως της τύχης της υποψηφιότητάς του, που θα αποφασιστεί για νομικούς λόγους, όπως έγινε με τον κ. Καραμανώφ, τιμώ ιδιαίτερα τον κ. Σιαφάκα και έχουμε συνεργαστεί με επιτυχία στο παρελθόν σε επιτροπές του ΣΜΕΧΑ.

Πάντοτε πίστευα ότι είναι ιδιαίτερα θετικό να υπάρχουν στο Δ.Σ. 1-2 γνήσιοι εκπρόσωποι τραπεζών και όχι ”φερόμενοι” εκπρόσωποι που όχι μόνο μεταφέρουν λανθασμένα τις απόψεις μας, αλλά και σε πολλές περιπτώσεις σε εξειδικευμένα θέματα υποστηρίζουν στην πράξη ίδια ανταγωνιστικά συμφέροντα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v