Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

De Vijlder: Η ανάπτυξη παραμένει η πραγματική πρόκληση για την Ελλάδα

Οι προκλήσεις της οικονομίας και ο ρόλος της πολιτικής αβεβαιότητας. Οι αποφάσεις της ΕΚΤ και τι περιμένουν οι αγορές. Οι φόβοι για αποπληθωρισμό και πώς Fed και ΕΚΤ θέτουν τους όρους τους. Συνέντευξη με τον W. De Vijlder, Chief Economist της BNP.

Η πραγματική πρόκληση για την Ελλάδα παραμένει η ανάπτυξη μακροπρόθεσμα, σύμφωνα με τον William De Vijlder, Group Chief Economist της BNP Paribas. "Η τρέχουσα φθηνή δανειοδότηση του δημοσίου τομέα κάποια στιγμή θα τελειώσει, οπότε η ανάπτυξη θα πρέπει να γίνει ταχύτερη".

Ο κορυφαίος οικονομολόγος της BNP Paribas αναγνωρίζει ότι υπάρχουν πολλές πλευρές που πρέπει να εξεταστούν στην ελληνική περίπτωση και εκτός της μακροπρόθεσμης ανάπτυξης, στέκεται στις πιο βραχυπρόθεσμες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα, στο πολιτικό περιβάλλον, στις πρόωρες εκλογές, στις συζητήσεις με τους δανειστές, στις πιθανές συνέπειες, και θεωρεί ότι βασική προϋπόθεση που θα πρέπει να ισχύσει είναι ότι ακόμα και αν γίνουν εκλογές η χώρα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της, χωρίς να υπάρξουν θεμελιώδεις ή δραστικές αλλαγές.

Αναφορικά με την Ευρώπη, o Group Chief Economist της BNP Paribas επισημαίνει ότι τα "καλά νέα" είναι ότι η ΕΚΤ έχει πιάσει το μήνυμα πως πρέπει να αναλάβει δράσεις προκειμένου να ξεκινήσει πάλι την οικονομία και εξηγεί τους τρόπους με τους οποίους τα μέτρα της θα επηρεάσουν την οικονομία.

Ειδικά για την επίδραση των μέτρων της ΕΚΤ, βλέπει την ισοτιμία του ευρώ με το αμερικανικό νόμισμα να ισορροπεί χαμηλότερα, ενώ η σταδιακή και αργή διαδικασία ανόδου του πληθωρισμού θα υποχρεώσει την ΕΚΤ να διατηρήσει την τρέχουσα πολιτική των χαμηλών επιτοκίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v