Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

AIGAION Ασφαλιστική: To «run-off» και οι νέοι στόχοι

Η στρατηγική της εταιρείας που πέρα από τον ηγετικό ρόλο στις ναυτασφαλίσεις επεκτείνεται δυναμικά και σε άλλες δραστηριότητες των γενικών κλάδων. H εκχώρηση χαρτοφυλακίου και οι προοπτικές ενός deal. Συνέντευξη του προέδρου και CEO Νίκου Βελλιάδη.

AIGAION Ασφαλιστική: To «run-off» και οι νέοι στόχοι

Η AIGAION Ασφαλιστική ξάφνιασε πέρυσι την εγχώρια αγορά καθώς ήταν η πρώτη εταιρεία που προχώρησε σε συμφωνία «run-off» με τη γερμανική αντασφαλιστική DARAG. 

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της AIGAION μιλά στο Euro2day.gr για τους νέους στόχους της και επίσης απαντά σε μια σειρά ερωτήσεων που αφορούν τον ασφαλιστικό κλάδο στην Ελλάδα, γενικότερα.

Κύριε Βελλιάδη, η ΑIGAION Ασφαλιστική έχει δώσει έμφαση στη ναυτασφαλιστική αγορά, δραστηριοποιείται όμως και στις άλλες κατηγορίες των γενικών ασφαλίσεων. Πώς κατανέμεται η παραγωγή της εταιρείας ανά ασφαλιστική κατηγορία;

Η εταιρεία μας πρωτοστατεί στις ναυτασφαλίσεις. Είναι ένας τομέας όπου έχουμε τεχνογνωσία, δίνουμε έμφαση και γι΄ αυτό και καταγράφουμε επιδόσεις σημαντικές. Ωστόσο, δραστηριοποιούμαστε και αναπτυσσόμαστε και στους γενικούς κλάδους, αυτοκινήτου, περιουσίας, γενικής αστικής ευθύνης με τη σοβαρότητα, τη συνέπεια και την αξιοπιστία που μας διακρίνει. Αυτό προσφέρουμε στην αγορά. Το όνομα της ΑIGAION συμβολίζει για τους πελάτες μας τη σιγουριά. Η δυναμική μας επέκταση στον κλάδο του αυτοκινήτου αποτυπώνεται στη συνολική μας παραγωγή, καθώς το πρώτο πεντάμηνο του 2014 ποσοστό 83,8% αφορά τις ασφαλίσεις αυτοκινήτων, το 14,2% τις ναυτασφαλίσεις και το 2% τον κλάδο περιουσίας.

Τι μερίδιο έχει η εταιρεία στη ναυτασφαλιστική αγορά και ποια είναι τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα στον συγκεκριμένο κλάδο;

Είμαστε στην κορυφή της αγοράς, με μερίδιο σχεδόν 25%. Το πελατολόγιό μας αριθμεί πάνω από 3.500 σκάφη και αρκετά εμπορικά πλοία, ενώ διαθέτουμε και προγράμματα ασφάλισης Αστικής Ευθύνης Πλοιοκτήτη (P&I) και μικτή ασφάλιση. Το συγκριτικό μας πλεονέκτημα είναι η γνώση που διαθέτουμε, αποτέλεσμα και της πολύχρονης συνεργασίας μας με τα Lloyds του Λονδίνου και ασφαλιστικές εταιρείες A rated της βρετανικής πρωτεύουσας. Επίσης είναι σημαντικό ότι προσφέρουμε ασφαλιστικές καλύψεις που υπερβαίνουν τα συνήθη της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς. Για παράδειγμα, προσφέρουμε το υψηλότερο όριο κάλυψης (μέχρι 500 εκατ. δολάρια) στην εγχώρια αγορά για την ασφάλιση αστικής ευθύνης. Επίσης, η AIGAION ασφαλίζει εμπόλεμους κινδύνους καθώς και την αστική ευθύνη μαρίνων και λιμανιών.

Η εταιρεία ανακοίνωσε πέρυσι κάτι πρωτόγνωρο για την ελληνική αγορά: την εκχώρηση μέρους του χαρτοφυλακίου της στη γερμανική DARAG. Πού αποσκοπούσε η συγκεκριμένη κίνηση και τι κέρδισε τελικά από αυτήν;

Εμείς ανοίξαμε τον δρόμο για το "run-off". Το συζητήσαμε με την Τράπεζα της Ελλάδος, είδαμε πώς μπορεί να εφαρμοστεί και τελικά το αξιοποιήσαμε προς όφελος της εταιρείας μας. Δείξαμε πώς η AIGAION είναι πρωτοπόρος, αφού είμαστε οι πρώτοι που πράξαμε όπως πράττουν εταιρείες στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες και χρησιμοποιήσαμε το εργαλείο που μας προσέφερε η ασφαλιστική και αντασφαλιστική εταιρεία DARAG, η οποία δραστηριοποιείται στην απόκτηση και διαχείριση κλειστών χαρτοφυλακίων.

Να θυμίσουμε ότι η συμφωνία προβλέπει τη μεταφορά στην DARAG όλων των ασφαλιστηρίων του κλάδου αστικής ευθύνης αυτοκινήτων της AIGAION, που έχουν ημερομηνία έναρξης της κάλυψης έως 31/12/2010, ενώ σε δεύτερη φάση θα ακολουθήσουν και στα συμβόλαια που έχουν εκδοθεί έως 31/12/2013. Με την κίνηση αυτή η AIGAION εξυγίανε το χαρτοφυλάκιό της και σήμερα είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε χωρίς έννοιες στις προκλήσεις της αγοράς, καθώς και στην ένταξή μας στο Solvency II. Nα σας ενημερώσω μάλιστα ότι σύντομα αναμένεται η έγκριση των γερμανικών εποπτικών αρχών για τη μεταφορά του χαρτοφυλακίου της AIGAION στην DARAG, ενώ ήδη οι δύο εταιρίες έχουν συνδεθεί ηλεκτρονικά για τη μεταφορά.

Υπάρχει μια φιλολογία στον κλάδο πως κάποιες μικρές ασφαλιστικές εταιρείες δεν θα καταφέρουν να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους στην αγορά εξαιτίας της εφαρμογής του Solvency II από την 1η Ιανουαρίου 2016. Πώς το σχολιάζετε;

Εκτιμώ πως οι φιλολογίες που αναφέρετε δεν χωρούν σε εταιρείες του χρηματοπιστωτικού τομέα. Ούτε επιτρέπονται όταν υπάρχει εποπτική αρχή. Όσον αφορά το μέγεθος των εταιρειών εκτιμώ πως δεν είναι καθοριστικός παράγοντας για τη βιωσιμότητα. Έχουμε και τα παραδείγματα ασφαλιστικών κολοσσών που αντιμετώπισαν προβλήματα και διασώθηκαν με έξωθεν παρεμβάσεις. Συνεπώς το μόνo που μπορώ να σας πω με βεβαιότητα είναι ότι η AIGΑΙON είναι απαλλαγμένη από βάρη και προετοιμάζεται να αναπτυχθεί. Διαψεύσαμε τις Κασσάνδρες και τα αρνητικά σενάρια που έχουν γραφτεί κατά καιρούς για την εταιρεία, παραμένουμε μάχιμοι και ισχυροί, και μετά την προαναφερθείσα συμφωνία με την DARAG προχωρούμε απαλλαγμένοι από τις αβεβαιότητες του παρελθόντος.

Αναφορικά με τo Solvency II, εκτιμώ ότι έχει παρανοηθεί ο ρόλος του και οι επιπτώσεις του στην αγορά. Η εφαρμογή του δίνει τη δυνατότητα σε μία εταιρεία, εφόσον δεν έχει επαρκή κεφάλαια, να σχηματίσει αντασφαλιστικές συμβάσεις ή να μεταφέρει τον κίνδυνο εξελίξεως ζημιών παλιών ετών, οπότε θα αφαιρεθούν οι απαιτήσεις από τις κεφαλαιακές της ανάγκες.

Ποια είναι η τρέχουσα οικονομική κατάσταση της εταιρείας;

Στο τέλος του 2013 είχε περίπου 50 εκατ. ευρώ αποθέματα, με δείκτη φερεγγυότητας στο 180%. Τα αποθέματα των εκκρεμών ζημιών για την αστική ευθύνη αυτοκινήτου αυξήθηκαν στο τέλος του 2013 κατά 13,6% σε σχέση με το 2012, ενώ ο δείκτης αποθεματοποίησης διαμορφώθηκε στο 156% αυξημένος κατά 34 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τις 31/12/2012 και κατά 25 ποσοστιαίες μονάδες για το σύνολό της.

Ποιοι είναι οι επόμενοι στόχοι της ΑΙGAION Ασφαλιστικής;

Στόχος της ΑIGAION είναι η διατήρηση της δυναμικής που έχει στις ναυτασφαλίσεις καθώς και η ταυτόχρονη ανάπτυξή της στις γενικές ασφαλίσεις. Την ίδια ώρα εστιάζουμε και στα εσωτερικά θέματα. Δηλαδή προχωράμε σε ενέργειες βελτίωσης των εσωτερικών λειτουργιών και των τεχνολογικών εφαρμογών της, επιτυγχάνουμε οικονομίες κλίμακος, υιοθετούμε νέες διαδικασίες, εφαρμόζουμε συστήματα ελέγχου, όπως προβλέπερται από τον κανονισμό του Solvency II. Επίσης συνεχίζουμε με συνέπεια την ορθή τιμολόγηση, κάνουμε προσεκτική ανάληψη κινδύνων, επιλέγουμε σωστούς συνεργάτες και εφαρμόζουμε αρχές χρηστής διοίκησης και ακολουθούμε ορθολογική επενδυτική πολιτική. Μέσα από όλα αυτά εκτιμούμε ότι μπορεί μία εταιρεία να διατηρήσει τη θέση της στην αγορά και να περιορίσει τους κινδύνους. Να τονίσω ότι με την εφαρμογή του Solvency II, η αντασφαλιστική θωράκιση και η κεφαλαιακή επάρκεια κάθε επιχείρησης είναι καθοριστικές για το μέλλον της.

Είστε ανοιχτός σε ένα πιθανό deal που θα αφορούσε είτε την ένταξη της εταιρείας σε ένα ευρύτερο σχήμα είτε την περαιτέρω διεύρυνση του μεγέθους της;

Είμαστε ανοιχτοί σε οποιαδήποτε συνεργασία προσφέρει υπεραξία σε εμάς και στο προϊόν που δίνουμε στην αγορά. Δε θέλουμε συνεργασίες που θα θέσουν σε αμφισβήτηση τις βασικές μας αρχές, που είναι σωστό προϊόν, καλές και φιλικές υπηρεσίες και εξυπηρέτηση μετά την πώληση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v