Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Η ΝΔ είναι η μόνη που μπορεί να παίξει μπάλα στην Ευρώπη»

Δεν χρειάζεται μνημόνιο για τα αυτονόητα, τονίζει Γ. Κύρτσος, υποψήφιος ευρωβουλευτής με τη ΝΔ. Η οικονομία βελτιώνεται, αλλά αυτό θα γίνει ορατό στην κοινωνία το 2015. Οι τρεις «πληγές» για μικρομεσαίους. Δεν υπάρχει απεριόριστος πολιτικός χρόνος, σημειώνει.

Τη βελτίωση του κλίματος για την ελληνική οικονομία -χωρίς να παραγνωρίζει ότι αυτή δεν έχει περάσει στην πραγματική οικονομία και στην καθημερινότητα των πολιτών- επισημαίνει ο Γιώργος Κύρτσος, υποψήφιος Ευρωβουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία.

Ως έμπειρος δημοσιογράφος και αναλυτής των πολιτικοοικονομικών εξελίξεων -που δεν φοβάται να ασκήσει κριτική και στην ίδια την παράταξή του- δεν αρνείται ότι «υπάρχουν πράγματα που πρέπει να αλλάξουν εδώ και τώρα».

Θεωρεί ότι η απουσία ρευστότητας, η ρύθμιση των ασφαλιστικών εισφορών και η καταδιωκτική στάση της εφορίας αποτελούν τα σημαντικότερα προβλήματα των μικρομεσαίων επιχειρηματιών. Υποστηρίζει επίσης ότι οι αποτελεσματικές παρεμβάσεις δεν χρειάζονται μνημόνιο και καθοδήγηση για να υλοποιηθούν.

Αναγνωρίζει στα θετικά την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, την έξοδο της χώρας αλλά και ελληνικών επιχειρήσεων στις αγορές, ενώ εκτιμά ότι υπάρχει προοπτική να καταστεί το ελληνικό χρέος βιώσιμο μεσοπρόθεσμα, εφόσον αξιοποιηθεί η δημοσιονομική προσαρμογή, η έξοδος στις αγορές και επιτευχθεί συμφωνία επιμήκυνσης του χρέους. Προβλέπει δε ότι η διάχυση της βελτίωσης στην πραγματική οικονομία θα γίνει αισθητή την άνοιξη του 2015.

Σχολιάζοντας την προοπτική της Ευρώπης, παρατηρεί ότι κινείται με αργούς ρυθμούς ανάκαμψης ενώ εμφανίζει σημαντική ανομοιογένεια, με την Ελλάδα να βρίσκεται ουραγός. Εκφράζει ωστόσο την πεποίθηση ότι η χώρα θα εξέλθει από τη φάση του μνημονίου.

Ολοκληρώνοντας έναν κύκλο που άνοιξε με διδακτορικό τίτλο στις Διεθνείς Σχέσεις στο LSE και θητεία στο υπουργείο Εξωτερικών, με αντικείμενο την προετοιμασία της πρώτης ελληνικής προεδρίας στην EOK, όπου χειρίστηκε σε τεχνοκρατικό επίπεδο το ζήτημα της διεύρυνσης της EOK προς την Πορτογαλία και την Iσπανία, εκτιμά ότι «ένας ικανός ευρωβουλευτής δεν χρειάζεται τη μετεξέλιξη του Ευρωκοινοβουλίου για να παρέμβει».

Υποστηρίζει δε ότι «η Ν.Δ. είναι η μόνη δύναμη που μπορεί να παίξει μπάλα στο μεγάλο γήπεδο» της Ευρώπης. Εξηγεί πως η ευρωπαϊκή κεντροδεξιά θα συνεχίσει να παίζει κυρίαρχο ρόλο στη διαμόρφωση των πολιτικών στην Ευρώπη και πως η αριστερή ανατροπή που επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα έχει πραγματικό αντίκτυπο στην Ευρώπη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v