Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΥΑΘ: ”Τι συζητάμε με το Suez Group”

Σαφείς απαντήσεις για όλα τα ζητήματα της ΕΥΑΘ δίνει ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Γ. Σκόδρας. Κύριο θέμα οι συζητήσεις της ΕΥΑΘ με το Suez Group, οι οποίες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και αφορούν στη στρατηγική συνεργασία των δύο πλευρών όχι μόνο στο εσωτερικό, αλλά και στη ΝΑ. Ευρώπη.

ΕΥΑΘ: ”Τι συζητάμε με το Suez Group”
Σαφείς απαντήσεις για όλα τα ζητήματα της ΕΥΑΘ δίνει ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Γ. Σκόδρας. Κύριο ζήτημα οι συζητήσεις της ΕΥΑΘ με το Suez Group, οι οποίες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και αφορούν στη στρατηγική συνεργασία των δύο πλευρών όχι μόνο στο εσωτερικό, αλλά και στη ΝΑ. Ευρώπη.

Παράλληλα, αποκαλύπτεται ότι μέχρι στιγμής μόνο το Suez Group περιλαμβάνεται στο portfolio των ενδιαφερόμενων υποψήφιων επενδυτών για την εταιρεία, παρά το φημολογούμενο ενδιαφέρον και από άλλες επιχειρήσεις.

Συνέντευξη στην Αθηνά Καλαϊτζόγλου

Σε ποιο σημείο βρίσκονται οι συζητήσεις και οι επαφές της ΕΥΑΘ με τη Suez Group;

Σε εφαρμογή σχετικής απόφασης του Δ.Σ., η ΕΥΑΘ συζητά με τον όμιλο Suez, σε εξαιρετικό κλίμα, σχετικά με την πιθανότητα στρατηγικής συνεργασίας σε έργα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, την υποβοήθηση της ΕΥΑΘ Α.Ε. (κοινή αξιολόγηση) στην προσπάθεια αναδιάρθρωσης και βελτίωσης της καθημερινής λειτουργίας της και τη μεταφορά τεχνογνωσίας από τον όμιλο Suez.

Στα θέματα αυτά ο διάλογος και η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ ΕΥΑΘ και Suez συνεχίζονται και ευελπιστούμε ότι η κατάληξη θα είναι θετική. Θα ήθελα να επισημάνω πως η Suez αποτελεί δημιουργό της πλέον εξειδικευμένης τεχνογνωσίας, που άπτεται της λειτουργίας και των δραστηριοτήτων της ΕΥΑΘ.

Επιπλέον, επιθυμία της ΕΥΑΘ είναι να καταστεί δυνατή η δημιουργία ενός Κέντρου Αριστείας για το νερό και τα απόβλητα στη Θεσσαλονίκη. Σε κάθε περίπτωση η κατάληξη των σχετικών συζητήσεων με τη Suez δεν είναι και δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένη.

Τι ακριβώς προτείνει η γαλλική εταιρεία σε ό,τι έχει να κάνει με μια πιθανή σύμπραξη και τι είναι διατεθειμένη να εκχωρήσει η δική σας πλευρά;

Δεν τίθεται θέμα εκχωρήσεων, αλλά πιθανότητας συνεργασίας, όπως αυτή περιγράφηκε προηγουμένως. Άλλωστε, τοποθετήθηκε πρόσφατα στο ζήτημα αυτό ο αρμόδιος υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Τι περιλαμβάνει το κείμενο βάσης για τη μορφή που μπορεί να πάρει η συνεργασία των δύο πλευρών;

Το κείμενο βάσης αφορά στην από κοινού αξιολόγηση της ΕΥΑΘ με στόχο την υποβοήθηση των προσπαθειών αναδιοργάνωσης και βελτίωσης των λειτουργιών της.

Η διαδικασία αυτή ολοκληρώθηκε και διαπιστώθηκε ότι η ΕΥΑΘ είναι μια εταιρεία με ισχυρά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα και σημαντικές δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης. Διαπιστώθηκαν, όπως ήταν φυσιολογικό, και αδυναμίες τις οποίες η ΕΥΑΘ προτίθεται να αντιμετωπίσει άμεσα.

Είναι απαραίτητο να επισημανθεί πως ανεξάρτητα από την έκβαση των συζητήσεων με τη Suez, η διοίκηση της ΕΥΑΘ εργάζεται, προκειμένου να αντιμετωπίσει τα όποια μειονεκτήματα της επιχείρησης.

Θεωρείτε κρίσιμο να αποκτήσει η ΕΥΑΘ στρατηγικό εταίρο;

Σύμφωνα με την απόφαση του Δ.Σ., στη σημερινή παγκοσμιοποιημένη οικονομική πραγματικότητα θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ η προσπάθεια εξόδου της ΕΥΑΘ από τα σημερινά περιορισμένα όρια δραστηριοποίησής της και η επέκτασή της στον ζωτικό της χώρο, που είναι η Βόρεια Ελλάδα και η ΝΑ. Ευρώπη.

Προϋπόθεση για την επιτυχή μεγέθυνση των δραστηριοτήτων της ΕΥΑΘ είναι η απόκτηση τεχνογνωσίας στους τομείς που η συγκεκριμένη αγορά έχει ανάγκη, καθώς και η ανάπτυξη συνεργασιών στρατηγικής μορφής με ευρωπαϊκούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στους αντίστοιχους τομείς.

Η επέκταση της εταιρείας στα Βαλκάνια γίνεται καταρχήν σε συνεργασία με μια ελληνική εταιρεία, την Ευρωσύμβουλοι. Είχατε μάλιστα υποβάλει ως κοινοπραξία κοινές προτάσεις για ανάληψη έργων στη Βουλγαρία. Τι τύχη είχαν οι προτάσεις σας; Σκοπεύετε να προχωρήσετε άμεσα με τη συγκεκριμένη εταιρεία και σε άλλες προτάσεις, είτε σε βαλκανικές χώρες είτε σε χώρες της Εγγύς Ανατολής;

Η ΕΥΑΘ είναι ανοιχτή σε συνεργασίες για την ανάληψη επιχειρηματικών πρωτοβουλιών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Στο πλαίσιο αυτό έκανε μια πρώτη προσπάθεια ”εξόδου” από τα σημερινά της όρια συνεργαζόμενη με την εταιρεία Ευρωσύμβουλοι.

Τα αποτελέσματα της προσπάθειας αυτής δεν ήταν τα επιθυμητά. Σε κάθε περίπτωση, το άνοιγμα νέων αγορών είναι μια διαρκής διαδικασία και οι προσπάθειες συνεχίζονται.

Στο πλαίσιο της στρατηγικής αναδιάρθρωσης και του εκσυγχρονισμού της εταιρείας ποια θεωρείτε ότι είναι τα σημαντικότερα προβλήματα;

Η απόκτηση τεχνογνωσίας σε τομείς που πρόκειται να αποτελέσουν και τις κύριες δραστηριότητες της ΕΥΑΘ στο άμεσο μέλλον (λειτουργία διυλιστηρίων νερού, εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων, αυτοματισμοί κ.λπ.) αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα, αλλά και προαπαιτούμενο για την περαιτέρω ανάπτυξη της εταιρείας.

Η ηλικία του προσωπικού, το ένα τρίτο του οποίου είναι άνω των 55 ετών, αν και αποτελεί αδυναμία, συνιστά ταυτόχρονα ευκαιρία για τη σταδιακή και σε βάθος αναμόρφωση της εταιρείας προς την παραπάνω κατεύθυνση αλλά και τον εξορθολογισμό του μεγέθους της σε ένα πιο λογικό επίπεδο.

Η ΕΥΑΘ φαίνεται να αντιμετωπίζει ένα ζήτημα παρέμβασης, είτε από την πλευρά συνδικαλιστών εντός των κόλπων της είτε και από συνδικαλιστές του κυβερνώντος κόμματος. Πώς κρίνετε αυτές τις κινήσεις, είναι από ”κεκτημένη ταχύτητα” ή υποκρύπτονται άλλοι λόγοι; Κάποιοι συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ, μάλιστα, μίλησαν και για σκάνδαλα στην ανάθεση έργων.

Η ελληνική κοινωνία στο σύνολό της έχει αφήσει πίσω της την εποχή της εξωθεσμικής διοίκησης των εταιρειών και των παρεμβάσεων. Ασφαλώς αυτό αφορά και στην ΕΥΑΘ. Η διοίκηση εφαρμόζει ενιαία τους νόμους και τους κανονισμούς και από αυτό δεν εξαιρείται κανείς. Μέριμνά μας είναι η διαφύλαξη των συμφερόντων των καταναλωτών και της εταιρείας.

Η εποχή των προνομίων και των διακρίσεων έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί. Όσο για τα σχόλια διαφόρων, αυτά δεν μας αφορούν ούτε μας αγγίζουν. Σε κάθε περίπτωση, αρμόδια για όποιον επιθυμεί να καταγγείλει κάτι συγκεκριμένο είναι η Δικαιοσύνη, στην οποία μπορούν να προσφύγουν όσοι θεωρούν ότι θίγονται από κάτι.

Πώς κρίνετε το λειτουργικό κόστος της εταιρείας, συντρέχουν λόγοι ”νοικοκυρέματος” και πώς το αντιλαμβάνεστε αυτό;

Κάθε εταιρεία προσπαθεί να συμπιέσει το κόστος λειτουργίας της. Θεωρώ όμως ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει σε βάρος της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών, ειδικότερα όταν αυτές αφορούν στην παροχή πόσιμου νερού και στην προστασία του περιβάλλοντος.

Μια εταιρεία κοινής ωφέλειας πρέπει να προτάσσει και τη διατήρηση ποιοτικών υπηρεσιών απέναντι στο κοινωνικό σύνολο. Η ΕΥΑΘ εφαρμόζει πρόγραμμα εξορθολογισμού των δαπανών της με την ανάλυση κόστους - οφέλους να αποτελεί βασικό εργαλείο λήψης αποφάσεων.

Σίγουρα υπάρχει μακρύς δρόμος μπροστά μας, πρόκειται δε μέχρι το τέλος του έτους να υιοθετήσουμε μια σειρά κατάλληλων δεικτών απόδοσης ώστε να παρακολουθούμε και να βελτιώνουμε διαρκώς την απόδοση της εταιρείας.

Έχουν παρουσία οι θεσμικοί επενδυτές στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας;

Η εταιρεία έχει 18.150.000 μετοχές εκ των οποίων το Ελληνικό Δημόσιο κατέχει 13.434.000 μετοχές (74,02%). Σύμφωνα με το μετοχολόγιο στις 30/6/2006, 35 νομικά πρόσωπα κατέχουν 1.638.976 μετοχές (9,3%) και 2.295 φυσικά πρόσωπα 3.077.024 μετοχές (16,95%).

Γιατί η εταιρεία ως τώρα δεν έχει πραγματοποιήσει παρουσιάσεις είτε σε ξένους θεσμικούς είτε στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών; Μάλιστα, ο πρόεδρος του Χ.Α. στην παρουσίαση εισηγμένων εταιρειών στις αρχές Ιουνίου, στη Θεσσαλονίκη, είχε επικρίνει τις εταιρείες του ευρύτερου δημόσιου τομέα που δεν συμμετείχαν.



Τη συγκεκριμένη περίοδο η ΕΥΑΘ προετοίμαζε την τακτική γενική συνέλευσή της, που ήταν ιδιαίτερα καθοριστική, καθώς βασικό θέμα της ήταν η τροποποίηση του καταστατικού της εταιρείας και η προσαρμογή του στις διατάξεις των νόμων 3016/02 για την Εταιρική Διακυβέρνηση και 3429/05 για τις Δημόσιες Επιχειρήσεις και Οργανισμούς.

Θεωρήθηκε, ίσως με συντηρητικό πνεύμα, ότι δεν υπήρχε επαρκής χρόνος για την κατάλληλη προετοιμασία μιας τόσο σοβαρής παρουσίασης. Η μη συμμετοχή σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί ένδειξη εσωστρέφειας, καθώς το άνοιγμα της εταιρείας στις αγορές αποτελεί προτεραιότητά μας. Στρατηγικός στόχος της σημερινής διοίκησης είναι η εξωστρεφής στάση και καλύτερο παράδειγμα είναι οι συζητήσεις με τη Suez.

Τι περιλαμβάνει ο σχεδιασμός σας για την περαιτέρω ανάπτυξη της εταιρείας;

Η εταιρεία στοχεύει στην επέκταση της ζώνης δραστηριότητάς της στο Πολεοδομικό Συγκρότημα Θεσσαλονίκης και έτσι προχωρά με γρήγορους ρυθμούς στην ένταξη νέων περιοχών. Όσον αφορά στην ύδρευση, μετά την κοινότητα Ν. Ευκαρπίας που ενσωματώθηκε πλήρως στην ΕΥΑΘ, ακολουθούν οι περιοχές Νικόπολης του δήμου Σταυρούπολης και Ανθοκήπων του δήμου Πολίχνης για τις οποίες ολοκληρώθηκαν οι μελέτες και δημοπρατούνται άμεσα τα απαραίτητα έργα.

Το επόμενο βήμα είναι η ένταξη των δήμων Πυλαίας και Ωραιοκάστρου, ενώ ακολουθούν ο δήμος Εχεδώρου και η κοινότητα Πεύκων. Όσον αφορά στην αποχέτευση, προχωρά η κατασκευή υποδομών στους δήμους Θερμαϊκού, Ν. Μηχανιώνας, Πανοράματος, Θέρμης, Πεύκων, Εχεδώρου, Ωραιοκάστρου, Μίκρας και Αγ. Αθανασίου.

Ταυτόχρονα προωθούμε την παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών με στόχο την πλήρη κάλυψη του τελικού καταναλωτή ταυτόχρονα με υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης, βελτιώνοντας έτσι την εξυπηρέτηση των πελατών και μεγιστοποιώντας το οικονομικό αποτέλεσμα για την ΕΥΑΘ.

Το νέο επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας, ύψους 80 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2007 – 2011, αποτελεί και το βασικό εργαλείο ανάπτυξης της ΕΥΑΘ, καθώς υποστηρίζει πλήρως τα σχέδια επέκτασης της εταιρείας και ταυτόχρονα προωθεί την, κατά το δυνατόν, πλήρη αυτοματοποίηση των λειτουργιών της.

* Αναδημοσίευση από το φύλλο 450 της εφημερίδας ”ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ”, 3-7/11/2006.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v