MEVACO: «Δένει» συνεργασίες για εξαγωγές

Στόχος μας η εγχώρια αγορά να αποτελεί μελλοντικά τη... μειοψηφία δηλώνει ο πρόεδρος του ΔΣ, Δ. Κωστόπουλος. Η Ελλάδα δεν αντέχει άλλη ύφεση. Οι πελάτες μας υποφέρουν από έλλειψη χρηματοδότησης και από την κρατική δυστοκία, τονίζει.

MEVACO: «Δένει» συνεργασίες για εξαγωγές
Η MEVACO σημείωσε πέρυσι ιστορικό ρεκόρ πωλήσεων αντιμετωπίζοντας την ύφεση μέσα από διεύρυνση της παραγόμενης γκάμας προϊόντων και μέσα από εξαγωγές σε σειρά χωρών του εξωτερικού.

Ο πρόεδρος της εισηγμένης εταιρείας Δημήτρης Κωστόπουλος μιλά για τις προοπτικές της, αλλά και για την τραγική κατάσταση που επικρατεί στην εγχώρια βιομηχανία λόγω ελλιπούς χρηματοδότησης και κρατικής δυστοκίας.

«Όταν μια εταιρεία προσφύγει στο δημόσιο, της δίνεται η εντύπωση ότι βρίσκεται μπροστά σε τοίχο. Με αυτόν τον τρόπο, όμως, δεν επιτυγχάνεται ανάπτυξη», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Κωστόπουλος, ο οποίος ωστόσο ευελπιστεί πως από το 2014 και μετά θα έρθει μια περίοδος κάποιας ανάκαμψης για την ελληνική οικονομία.

ΕΡ.: Κύριε Κωστόπουλε, ορισμένοι αισιοδοξούν πως το 2014 θα είναι το πρώτο έτος ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, μετά την πολυετή και βαθιά ύφεση. Ποια είναι η τρέχουσα κατάσταση στην αγορά και ποια η δική σας εκτίμηση για το θέμα;

ΑΠ.: Τουλάχιστον στον βιομηχανικό τομέα, όπου δραστηριοποιούμαστε εμείς, τα πράγματα δείχνουν πως έχουμε φτάσει στον πάτο. Αν συνεχιστεί η ύφεση, τότε δεν θα έχουμε τραγικές εξελίξεις μόνο για τη βιομηχανία, αλλά και για ολόκληρη τη χώρα. Δεν υπερβάλλω. Ένα παράδειγμα θα σας δώσω: Αν συνεχιστεί η πτωτική πορεία της ζήτησης, οι περισσότερες μονάδες στη βιομηχανική ζώνη του Ασπροπύργου θα αναγκαστούν να σταματήσουν τη λειτουργία τους.

Το θετικό πάντως είναι ότι, όπως ακούμε από διεθνείς οργανισμούς (Ευρωπαϊκή Ένωση και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο), φαίνεται να υπάρχει διάθεση να βοηθηθεί η χώρα μας, γιατί όντως έχουν γίνει πολύ μεγάλες προσπάθειες προσαρμογής τα τελευταία χρόνια. Αυτό οφείλουμε να το αναγνωρίσουμε τόσο στην πολιτική ηγεσία, όσο και στον λαό που έχει επωμιστεί όλο το βάρος.

Νομίζω πως έχουν πειστεί όλα τα εμπλεκόμενα μέρη πως η ελληνική οικονομία και η κοινωνία δεν αντέχουν άλλο ένα έτος ύφεσης και πως θα πρέπει κάτι να γίνει στο κρίσιμο ζήτημα της χρηματοδότησης: Να μπορεί η Ελλάδα να προσφύγει στις αγορές και να δανειστεί.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, ευελπιστούμε πως θα έχουμε κάποια ανάκαμψη από το 2014 και μετά.

ΕΡ.: Πώς βιώνουν το πρόβλημα της χρηματοδότησης η MEVACO και οι πελάτες της;

ΑΠ.: H MΕVACO ποτέ δεν ήταν τραπεζοδίαιτη. Πάντοτε προσέχαμε τη ρευστότητά μας και αντιμετωπίζαμε τις όποιες δυσκολίες, τόσο τις δικές μας, όσο και των πελατών μας. Αυτό συνέβαινε παλιά, αυτό εξακολουθεί να συμβαίνει και σήμερα.

Πληρώνουμε ανελλιπώς τα δάνειά μας και παράλληλα βοηθάμε και τους πελάτες μας, πολλοί εκ των οποίων (ιδιαίτερα του εσωτερικού) βρίσκονται σε δεινή κατάσταση.

ΕΡ.: Δεν μπορούν να χρηματοδοτηθούν από τις τράπεζες;

ΑΠ.: Όχι μόνον αυτό. Περισσότερο αρνητικά επηρεάζει η γενικότερη δυστοκία της κρατικής μηχανής: Καθυστερήσεις στην επιστροφή ΦΠΑ, άρνηση διακανονισμών και δόσεων, για να μην αναφερθώ στο ζήτημα των φωτοβολταϊκών πάρκων όπου δραστηριοποιείται η MEVACO (συνεργαζόμενη με σοβαρές εταιρείες στην κατασκευή του μεταλλικού μέρους), όπου επιβλήθηκαν απρόβλεπτες και βαρύτατες φορολογικές επιβαρύνσεις, την ώρα που οι πάροχοι ρεύματος πληρώνονται με καθυστερήσεις πολλών μηνών.

Όλα αυτά πρέπει να διορθωθούν, με παράλληλη βελτίωση της δημόσιας διοίκησης. Η γραφειοκρατία και η παραλυσία του δημοσίου είναι ορατή. Όταν μια εταιρεία προσφύγει στο δημόσιο, της δίδεται η εντύπωση ότι βρίσκεται μπροστά σε τοίχο. Με αυτόν τον τρόπο, όμως, δεν επιτυγχάνεται ανάπτυξη.

ΕΡ.: Η υλοποίηση των έργων του ΕΣΠΑ θα βοηθήσει τη MEVACO;

ΑΠ.: Αναμφίβολα, ναι. Η MEVACO είναι εταιρεία με πολυσχιδή δραστηριότητα. Κατασκευάζει από εξαρτήματα για ηλεκτρονικούς υπολογιστές μέχρι και εξοπλισμό για τα τούνελ των οδικών αξόνων. Προσφέρουμε δηλαδή μια ευρύτατη γκάμα προϊόντων και η υλοποίηση των έργων του ΕΣΠΑ θα φέρει στην εταιρεία πολλές παραγγελίες. Άλλωστε, ήδη έχουμε αρχίσει να έχουμε τέτοιες παραγγελίες.

ΕΡ.: Στο πρώτο φετινό εξάμηνο παρατηρήθηκε υστέρηση στον κύκλο εργασιών. Ποια πιστεύετε πως θα είναι η γενικότερη εικόνα στο δεύτερο μισό της χρήσης;

ΑΠ.: Η βαριά φορολόγηση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας επηρέασε αρνητικά τις πωλήσεις μας το πρώτο φετινό τρίμηνο. Επίσης , οι προσπάθειες που έχουμε κάνει για επιπλέον εξαγωγές βρίσκονται στο στάδιο της εξέλιξης, καθώς αυτήν την περίοδο δένουμε τις συμφωνίες μας.

Γενικότερα, το δεύτερο εξάμηνο θα κινηθεί περίπου στον ρυθμό του πρώτου. Να σημειώσουμε επίσης πως η υποχώρηση στα κέρδη οφείλεται εν πολλοίς στην αλλαγή του φορολογικού συντελεστή από το 20% στο 26% (αναβαλλόμενη φορολογία).

Η MEVACO βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να διατηρεί τη ρευστότητά της και να ανταποκρίνεται απρόσκοπτα στις υποχρεώσεις της. Είναι υπαρκτή, όμως, η δυσκολία είσπραξης των χρημάτων από τους πελάτες της εσωτερικής αγοράς. Στο ζήτημα αυτό είχαμε ελπίσει πως μετά την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα υπήρχε μια χαλαρότητα στις δανειοδοτήσεις, όμως αυτό δεν έχει φανεί μέχρι σήμερα.

ΕΡ.: Τα τελευταία χρόνια στραφήκατε δυναμικά στις εξαγωγές.

ΑΠ.: Έχουμε περάσει από αυστηρότατους ελέγχους και οι ξένοι έχουν πειστεί πως είμαστε μια πολύ σύγχρονη εταιρεία με υψηλή τεχνογνωσία και εξοπλισμό που δεν έχει να ζηλέψει τίποτε από τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό.
Έχουμε αναπτύξει σοβαρές δυνατότητες να βγούμε στην παγκόσμια αγορά από τα οπτικά συστήματα, έως τα συστήματα προστασίας περιβαλλοντικών επιπτώσεων και διαφαίνεται στον ορίζοντα πως σε κάποιο στάδιο οι πελάτες της εσωτερικής αγοράς θα αποτελούν τη μειοψηφία.

ΕΡ.: Συνεχίσατε τις επενδύσεις σας και την περίοδο της κρίσης, έχοντας αυξήσει και την παραγωγική σας δυναμικότητα. Σε ποιο ποσοστό της πλήρους παραγωγικής δυναμικότητας δουλεύει σήμερα η MEVACO;

ΑΠ.: Ο τεχνολογικός εξοπλισμός μας συν τους μεγάλους χώρους που διαθέτουμε μπορούν να μας επιτρέψουν σε μια ομαλή οικονομική εξέλιξη να διπλασιάσουμε τον τζίρο μας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v