Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Έλληνας επιστήμονας παρουσιάζει γονιδιακό "χάρτη"

Η καλύτερη κατανόηση του γονιδιώματος βοηθά στην πρόβλεψη ασθενειών, τονίζει ο Εμμ. Δερμιτζάκης. Οι προσδοκίες για γρηγορότερη ίαση παθήσεων. Τα ευρήματα της επιστημονικής ομάδας της οποίας ηγείται. Συνέντευξη στο Iatronet.

Ένα χάρτη που δείχνει τα γενετικά αίτια των διαφορών μεταξύ των ανθρώπων παρουσίασε ομάδα ευρωπαίων επιστημόνων, με επικεφαλής τον Εμμανουήλ Δερμιτζάκη, καθηγητή Louis- Jeantet στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστήμιου της Γενεύης.

Όπως αναφέρει ο κ. Δερμιτζάκης σε συνέντευξη στο Iatronet «η κατανόηση του ανθρώπινου γονιδιώματος συνεχίζεται καθώς υπάρχουν ακόμη σημεία στο ανθρώπινο γονιδίωμα που δεν καταλαβαίνουμε τι λειτουργία έχουν».

"Η κατανόηση των κυτταρικών επιδράσεων των παραλλαγών στο DNA που προδιαθέτουν σε νόσους, μας βοηθά να κατανοήσουμε αιτιολογικούς μηχανισμούς της νόσου," επισημαίνει ο Δρ Δερμιτζάκης. "Αυτό είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη θεραπειών στο μέλλον», επισημαίνει

«Οι άμεσες εφαρμογές των ευρημάτων αφορούν κυρίως σπάνιες ασθένειες οι οποίες οφείλονται σε μεταλλαγές και ουσιαστικά είναι οι μόνες αιτίες (πχ η κυστική ίνωση).

«Επίσης έχουμε πολύ καλύτερα αποτελέσματα στον τομέα του καρκίνου όπου μπορούμε να αναλύσουμε τα γονιδιότητα των όγκων και να κατηγοριοποιήσουμε καλύτερα τους καρκίνους».

"Πιθανότατα τις επόμενες δεκαετίες να έχουμε τη δυνατότητα να προβλέψουμε νωρίτερα την πορεία κάποιων προς μια ασθένεια και ενδεχομένως να αναστρέψουμε αυτήν την πορεία πιο γρήγορα από ό,τι μπορούμε να την αναστρέψουμε τώρα", τονίζει.

Σημειώνεται ότι ο κ. Εμμανουήλ Δερμιτζάκης είναι Καθηγητής Γενετικής και κάτοχος της έδρας Louis - Jeantet στην Ιατρική σχολή της Γενεύης απο το 2009. Αποφοίτησε το 1995 από το τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και το 1997 απέκτησε Master από την ίδια σχολή.

 

(*) Η συνέντευξη δόθηκε στη Σοφία Νέτα, δημοσιογράφο του Iatronet.gr, το οποίο ανήκει στον όμιλο της Media2day.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v