ΦΑΚΕΛΟΣ: Έξι μήνες λειτουργίας της ΕΝ.Α. (1)

Ο διευθύνων σύμβουλος της Entersoft, Αντ. Κοτζαμανίδης, μιλά στο Euro2day για τη μέχρι τώρα εμπειρία από την ΕΝ.Α., για το πώς σκέφτεται το θέμα της εμπορευσιμότητας της μετοχής καθώς και για τη φετινή πορεία της εταιρίας.

  • Συνέντευξη στο Στέφανο Κοτζαμάνη
ΦΑΚΕΛΟΣ: Έξι μήνες λειτουργίας της ΕΝ.Α. (1)
Έξι μήνες μετά την εκκίνηση της λειτουργίας της Εναλλακτικής Αγοράς, όλοι αναγνωρίζουν πόσο χρήσιμος θεσμός είναι, αλλά παράλληλα συμφωνούν ότι θα πρέπει να γίνουν ενέργειες προκειμένου να αυξηθεί η εμπορευσιμότητα των μετοχών και οι εταιρίες της ΕΝ.Α. να μπορούν να προσελκύσουν μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον.

Το βέβαιο είναι ότι η λειτουργία της ΕΝ.Α. συνέπεσε με μια ιδιαίτερα πτωτική πορεία στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, όπου μάλιστα χαρακτηριστική ήταν η απουσία των Ελλήνων μικροεπενδυτών, αυτών δηλαδή στους οποίους κατά κανόνα απευθύνονται οι μετοχές της συγκεκριμένης αγοράς.

Πέρα από το γενικότερο κλίμα, όμως, δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι ο επενδυτικός κίνδυνος της συγκεκριμένης αγοράς έχει διογκωθεί από ορισμένα κέντρα, με αποτέλεσμα αρκετοί επενδυτές να κάνουν δεύτερες σκέψεις κάθε φορά που αποφασίζουν να αγοράσουν μετοχές των εταιριών αυτών.

«Στην ΕΝ.Α. είναι διαπραγματεύσιμες σήμερα εταιρίες με υψηλότερη κερδοφορία και καλύτερες προοπτικές από αυτές πολλών εισηγμένων στην κανονική αγορά» μας επισήμανε γνωστό στέλεχος της χρηματιστηριακής αγοράς.

Και συνέχισε: «Πρόκειται για έναν πολύ σημαντικό θεσμό, που περνά τις πρώτες παιδικές του ασθένειες. Η εμφάνιση προβλημάτων ήταν αναμενόμενη, ωστόσο όλοι θα πρέπει να συμβάλλουμε για την αντιμετώπισή τους».

Το Euro2day παρουσιάζει τις απόψεις των διευθυνόντων συμβούλων των εταιριών Epsilon Net, Entersoft, Mediterra και Euroxx ΑΧΕΠΕΥ σχετικά με τις μέχρι τώρα εντυπώσεις που έχουν αποκομίσει από την ΕΝ.Α., την εμπορευσιμότητα των μετοχών τους καθώς και τη φετινή πορεία των εταιριών τους.

Σήμερα ξεκινάμε με τις απόψεις του διευθύνοντος συμβούλου της Entersoft κ. Αντώνη Κοτζαμανίδη.

*** Το κείμενο της συνέντευξης του κ. Αντώνη Κοτζαμανίδη


ΕΡ.: Ποια είναι η μέχρι τώρα εμπειρία σας σχετικά με την πορεία της μετοχής (τιμή, εμπορευσιμότητα, ενδιαφέρον επενδυτών κ.λπ.) της Entersoft στην Εναλλακτική Αγορά;

ΑΠ.: Καταρχήν η συνολική εμπειρία από την εισαγωγή στην Εναλλακτική Αγορά είναι θετική. Έχει τονώσει σημαντικά την αναγνωρισιμότητα και το προφίλ της εταιρίας, ενώ μέσω της αύξησης κεφαλαίου μας έδωσε τη δυνατότητα να προωθούμε δυναμικά τα επιχειρηματικά μας σχέδια. Τη μέχρι τώρα πορεία της μετοχής τη θεωρούμε ικανοποιητική, παρόλο που η εισαγωγή μας συνέπεσε με τη χειρότερη ίσως φάση της κακής χρηματιστηριακής συγκυρίας.
 
Το ενδιαφέρον των επενδυτών ήταν σημαντικό στη αρχική φάση, αφού πρόκειται για μακροπρόθεσμες τοποθετήσεις στην εταιρία, όπως άλλωστε αρμόζει σε επιχειρήσεις όπως η Entersoft που έχουν σημαντικά πλάνα ανάπτυξης. Τον ενάμιση μόλις μήνα που είναι διαπραγματεύσιμη η μετοχή, θα έλεγα ότι δεν είμαστε ακόμα ευχαριστημένοι με την εμπορευσιμότητα του τίτλου.

Πιστεύουμε ότι αυτό οφείλεται σε τρεις βασικούς παράγοντες:
1. Στο κακό χρηματιστηριακό κλίμα.
2. Στον μικρό αριθμό αρχικών μετόχων, αφού η εισαγωγή μας, όπως και οι άλλες στην ΕΝ.Α., έγινε με ιδιωτική τοποθέτηση και άρα χρειάζεται πιο μακροπρόθεσμος ορίζοντας για να διαμορφωθεί μεγαλύτερη μετοχική βάση.
3. Στον λίγο χρόνο που η εταιρία είναι εισηγμένη και άρα δεν έχει ακόμα δώσει πολλά δείγματα γραφής στους επενδυτές.

Και οι τρεις λόγοι εκτιμούμε ότι είναι συγκυριακοί και μακροπρόθεσμα η εικόνα θα είναι διαφορετική, με δεδομένο ότι και οι επιχειρηματικές μας δραστηριότητες θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται με ισχυρούς ρυθμούς.

ΕΡ.: Εξετάζετε διάφορα σχέδια για την τόνωση της εμπορευσιμότητας του τίτλου;

ΑΠ.: Σχεδιάζουμε ενέργειες που θα τις χώριζα σε 3 βασικές κατηγορίες:

* Επιχειρηματικής ανάπτυξης. 
* Ενημέρωσης επενδυτικού κοινού. 
* Ενημέρωσης θεσμικών επενδυτών.


Η πρώτη κατηγορία αφορά στη συνεπή υλοποίηση του επενδυτικού μας πλάνου και στη συνεχή ραγδαία ανάπτυξη της εταιρίας, γεγονός που αντανακλά αξία και θετικά νέα για τους μετόχους.

Η δεύτερη κατηγορία αφορά σε ενέργειες marketing και ενημέρωσης επενδυτών για τις επιχειρηματικές και μετοχικές εξελίξεις μας, στοχεύοντας και σε ειδικά κοινά όπως οι πελάτες και οι συνεργάτες μας.

Ήδη συζητάμε διάφορες δραστηριότητες για την αύξηση της αναγνωρισιμότητας της μετοχής και της εταιρίας στο επενδυτικό κοινό, ενώ η τελευταία κατηγορία αφορά στις ίδιες ακριβώς ενέργειες προς τους θεσμικούς επενδυτές είτε με κατ’ ιδίαν παρουσιάσεις είτε με εκδηλώσεις ενημέρωσης. Όλες οι παραπάνω ενέργειες έχουν ξεκινήσει και θα ενταθούν τους επόμενους μήνες.

Τέλος, θεωρούμε θετική εξέλιξη την εισαγωγή και νέων επιχειρήσεων στην ΕΝ.Α., αλλά και τη δημιουργία Δείκτη Εναλλακτικής Αγοράς, γεγονότα που θεωρούμε ότι θα τονώσουν ευρύτερα το ενδιαφέρον για τις εταιρίες της ΕΝ.Α.

ΕΡ.: Πώς αξιολογείτε τη φετινή πορεία της εταιρίας και ποια είναι τα βασικότερα σχέδιά της;

ΑΠ.: Η φετινή πορεία της εταιρίας είναι εξαιρετική, όπως έδειξαν και τα αποτελέσματα εξαμήνου που πριν από λίγες μέρες δημοσιεύσαμε.

Συγκεκριμένα, ο συνολικός κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 46% και ανήλθε σε 3,182 εκατ. ευρώ, έναντι 2,186 εκατ. ευρώ του αντίστοιχου περυσινού εξαμήνου. Ακόμα καλύτερη εικόνα παρουσιάζουν τα κέρδη προ φόρων, που σημείωσαν μεγάλη άνοδο και ανήλθαν σε 605.628 ευρώ έναντι 69.544 ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, γεγονός που αποδεικνύει τις σημαντικές οικονομίες κλίμακας τις οποίες αρχίζει να επιτυγχάνει η εταιρία.

Με δεδομένο ότι πάντα πραγματοποιούμε τον μεγαλύτερο όγκο των πωλήσεών μας στο δεύτερο εξάμηνο, αντιλαμβάνεστε ότι είμαστε ιδαίτερα αισιόδοξοι για την πορεία όλης της χρονιάς.

Παράλληλα προωθούμε δυναμικά όλα όσα προβλέπονται στο επενδυτικό πλάνο μας για την ανάπτυξη νέων προϊόντων και υπηρεσιών, ενώ σύντομα θα ανακοινώσουμε και την ίδρυση εταιριών και τους πρώτους πελάτες μας στη Βουλγαρία και στη Ρουμανία. Αντιλαμβάνεστε ότι τόσο η μέχρι τώρα πορεία μας όσο και η προβλεπόμενη συνέχεια έχουν πολλές θετικές εκπλήξεις για τους μετόχους μας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v