Οι ”συμπληγάδες” του Οδυσσέα!

Oποιοδήποτε κι αν είναι το αποτέλεσμα της σημερινής συνάντησης μεταξύ της ΓΣΕΕ και των εργοδοτικών οργανώσεων για την εθνική γενική συλλογική σύμβαση εργασίας, ο μεγάλος χαμένος θα είναι ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Οδυσσέας Κυριακόπουλος.

Οι ”συμπληγάδες” του Οδυσσέα!
Ολες οι πληροφορίες συγκλίνουν στην άποψη ότι ΓΣΕΕ και εργοδοτικές οργανώσεις είναι πιθανόν να συμφωνήσουν στην 6η κατα σειρά συνάντησή τους σήμερα, Δευτέρα, σε μια αύξηση μισθών το 2006 ή τη διετία 2006-2007, η οποία θα απέχει παρασάγγας από εκείνη την οποία θεωρούσε επιβεβλημένη ο πρόεδρος του ΣΕΒ (Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχάνων) κ. Οδυσσέας Κυριακόπουλος όταν ξεκίνησε η σχετική διαδικασία.

Αν όντως οι σχετικές εκτιμήσεις επιβεβαιωθούν, τότε ο πρόεδρος του ΣΕΒ θα έχει συμφωνήσει σε κάτι το οποίο θα μπορούσε να είχε γίνει σε πιο σύντομο χρονικό διάστημα και μέσα από μια πιο ομαλή διαπραγμάτευση, χωρίς να υποδαυλισθεί το ήδη τεταμένο κοινωνικό κλίμα.

Επιπλέον, θα έχει συμφωνήσει σε μια αύξηση των κατώτερων μισθών, η οποία ο ίδιος θεωρεί ότι υπονομεύει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων -τις οποίες εκπροσωπεί- και γενικότερα της ελληνικής οικονομίας.

Πράγματι, με βάση τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η αύξηση του εργατικού κόστους ανά μονάδα προϊόντος, δηλαδή η αύξηση των μισθών μείον την αύξηση της παραγωγικότητας, ήταν πολύ μεγαλύτερη στην Ελλάδα σε σχέση με τη μέση αύξηση στην ευρωζώνη τα τελευταία χρόνια.

Η αύξηση εκτιμάται σε 3,9% για την Ελλάδα το 2005 και σε 4,5% το 2004, έναντι αύξησης 1,5% και 0,9% στην ευρωζώνη αντίστοιχα την ίδια περίοδο.

Ερχεται μάλιστα να προστεθεί στη σωρευτική επιβάρυνση της περιόδου 1996-2000, όταν η μέση αύξηση του εργατικού κόστους ανήλθε σε 5,1% για την Ελλάδα και σε 1,2% για το σύνολο της ευρωζώνης.

Αν, λοιπόν, ο πρόεδρος του ΣΕΒ εννούσε αυτά που έλεγε στην αρχή της διαδικασίας διαπραγμάτευσης με τη ΓΣΕΕ, όταν χαρακτήρισε γενναιόδωρη μια αύξηση μισθών της τάξης του 2,8%, τότε θα έπρεπε να επιμείνει σ’ εκείνη την άποψη, υποχωρώντας πολύ λιγότερο απ’ όσο δείχνει διατεθειμένος να κάνει σήμερα.

Από την άλλη πλευρά, αν οι δυο πλευρές δεν τα βρούνε είτε σήμερα είτε μια άλλη μέρα, το κλίμα θα οξυνθεί πολύ περισσότερο και ο πρόεδρος του ΣΕΒ θα θεωρηθεί ο κυριότερος υπονομευτής της εργασιακής ειρήνης και του κοινωνικού κλίματος.

Αναμφίβολα, σε μια διαπραγμάτευση κάθε πλευρά ξεκινά από μια πιο ακραία θέση για να βάλει σιγά σιγά ”νερό στο κρασί της” ώστε να επιτευχθεί σύγκλιση απόψεων με την άλλη πλευρά.

Στην προκειμένη περίπτωση, όμως, η αρχική στάση του προέδρου του ΣΕΒ το μόνο που έκανε ήταν να δυναμιτίσει το κλίμα χωρίς κανένα τελικό όφελος ούτε για τον ίδιο, ούτε για τον Σύνδεσμο που εκπροσωπεί.

Εκτός κι αν η ”απελευθέρωση” που φέρνει το τέλος της θητείας επέτρεψε στον κ. Κυριακόπουλο να πει ανοιχτά αυτά που σκέφτεται κάθε εργοδότης.

Dr. Money

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v