Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Kυπριακή κωλοτούμπα εν όψει!

Το όχι της Κυπριακής Βουλής στους πιστωτές ενθουσίασε πολλούς στην Ελλάδα και στην Κύπρο αλλά δεν έλυσε το πρόβλημα του νησιού. Κι ως συνήθως στην πολιτική γελά καλύτερα εκείνος που γελά τελευταίος.

Kυπριακή κωλοτούμπα εν όψει!
Η χθεσινή μέρα δεν ήταν καλή για την Κύπρο.

Η θεωρία του συστημικού κινδύνου, στην οποία η κυπριακή ηγεσία είχε επενδύσει αρκετά για να πείσει την τρόικα και τους θεσμικούς πιστωτές ότι θα έπρεπε να βάλουν νερό στο κρασί τους, δεν επιβεβαιώθηκε.

Οι χρηματιστηριακές αγορές ανέκαμψαν και το ευρώ ισχυροποιήθηκε.

Ούτε όμως τα νέα από τη Ρωσία ήταν καλά, διαψεύδοντας τις προσδοκίες πολλών που έβλεπαν τη ρωσική αρκούδα ως αντίβαρο στα σχέδια της Α. Μέρκελ.

Η Ρωσία εμφανίστηκε απρόθυμη να συναινέσει στο αίτημα της Κύπρου για τη χρονική επιμήκυνση του υφιστάμενου δανείου των 2,5 δισ. ευρώ, μειώνοντας ταυτόχρονα το επιτόκιο, καθώς και στην παροχή νέου δανείου, σύμφωνα με διεθνή πρακτορεία ειδήσεων.

Ακόμη και το σενάριο που ήθελε η Ρωσία (Gazprom) να ζητά μέρος των δικαιωμάτων του φυσικού αερίου της Κύπρου ως αντάλλαγμα για την ανακεφαλαιοποίηση της Λαϊκής Τράπεζας ή την παροχή του νέου δανείου δεν επιβεβαιωνόταν από κανέναν.


Φυσικά, τα πάντα θα μπορούσαν να αλλάξουν σήμερα από τη στιγμή που ο υπουργός οικονομικών Μ. Σαρρής δεν είχε συναντήσει ακόμη τον Ρώσο πρόεδρο Βλ . Πούτιν.

Όμως, δεν θα στοιχηματίζαμε σε κάτι τέτοιο.

Κάτι ήξερε ο Β. Σόιμπλε όταν ευχόταν με κάποια δόση ειρωνείας στο Μ. Σαρρή «καλή επιτυχία» στο ταξίδι του προς τη Μόσχα πριν από λίγες μέρες.

Οι Ρώσοι μπορεί να είναι ορθόδοξοι και να έχουν πολύ καλές σχέσεις με τη Μεγαλόνησο επί μακρόν, όμως τις επιχειρηματικές αποφάσεις τις λαμβάνουν κυρίως με άλλα κριτήρια.

Είναι κάτι που αρκετοί στην Ελλάδα επιμένουν να αγνοούν.

Υπό αυτήν την έννοια, θα ήταν μάλλον ασυνήθιστο να επενδύσουν οι Ρώσοι μεγάλα ποσά με εγγύηση δικαιώματα σε μελλοντικά κοιτάσματα φυσικού αερίου των οποίων το ακριβές μέγεθος δεν είναι γνωστό, αφού η καθοριστική γεώτρηση δεν έχει γίνει ακόμη.

Ούτε φυσικά θα ήθελαν να χαλάσουν τις σχέσεις τους με τη Γερμανία και την Ε.Ε. για χάρη της Κύπρου.

Επιπλέον, αντίθετα από ό,τι πιστεύουν πολλοί, η ρωσική κυβέρνηση θα επιθυμούσε να επαναπατριστούν τα ρωσικά κεφάλαια από την Κύπρο και επομένως δεν έχει κίνητρο να την ενισχύσει.

Η αλλαγή της συμφωνίας για την αποφυγή διπλής φορολογίας που υπαινίχθηκε ο Ρώσος πρωθυπουργός είναι προς την ίδια κατεύθυνση.

Κάτι τέτοιο θα έβαζε τέρμα στην Κύπρο ως διεθνές χρηματοοικονομικό κέντρο, σύμφωνα με γνώστες.

Άρα, η αισιοδοξία των Κυπρίων αλλά και των Ελλαδιτών για βοήθεια από τη Ρωσία δεν είχε στέρεα βάση.

Υπό αυτές τις συνθήκες, η κυπριακή πολιτική ηγεσία δεν έχει άλλες επιλογές από την επιστροφή στο αρχικό σχέδιο, με ελαφρώς αλλαγμένο κούρεμα των καταθέσεων ή την επιστροφή στο εθνικό νόμισμα.

Με δεδομένη την ευμάρεια των Κυπρίων όπου 700 χιλ. άτομα διαθέτουν αποταμιεύσεις άνω των 40 δισ. ευρώ, η απάντηση είναι εύκολη.

Οι Κύπριοι πολιτικοί θα καταθέσουν και θα ψηφίσουν, κατά την ταπεινή μας άποψη, μια παραλλαγή του νομοσχεδίου που απέρριψαν στη Βουλή πριν από λίγες μέρες, προκαλώντας αναταραχή στις διεθνείς αγορές, έστω για μία ή δύο μέρες.

Αν επιβεβαιωθεί, όπως αναμένουμε, το ανωτέρω σενάριο, θα πρόκειται για μεγάλη κωλοτούμπα της κυπριακής κυβέρνησης.

Θα πρόκειται επίσης για επικράτηση της μνημονιακής λογικής έναντι των οπαδών του ΟΧΙ, που θεωρητικά ενισχύει τη συγκυβέρνηση των τριών κομμάτων μέχρι νεωτέρας.

Αποδεικνύοντας ταυτόχρονα πόσο εύκολα μπορεί να μετακινηθεί το εκκρεμές από τη μία άκρη στην άλλη.

Dr. Money


*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v