Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χαράτσι: Ποιος κάνει κουμάντο στην κυβέρνηση;

Τα κόμματα της συμπολίτευσης έχουν δεσμευθεί να αντικατασταθεί το χαράτσι της ΔΕΗ στα ακίνητα από έναν πιο δίκαιο ενιαίο φόρο αλλά ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός περί άλλα τυρβάζει. Ποιος κάνει κουμάντο;

Χαράτσι: Ποιος κάνει κουμάντο στην κυβέρνηση;
Τα τρία κόμματα που συγκυβερνούν αυτήν τη χώρα, δηλαδή η Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ, συμφωνούν από πέρυσι ότι το χαράτσι της ΔΕΗ στα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα θα πρέπει να αντικατασταθεί από έναν άλλο, δικαιότερο φόρο, που θα πληρώνουν περισσότεροι και θα επιβαρύνει λιγότερο αυτούς που πλήρωναν μέχρι σήμερα.

Ιδιαίτερα, η Νέα Δημοκρατία είχε κάνει σημαία της προεκλογικά το θέμα της κατάργησης του χαρατσιού, που επέβαλε ο κ. Βενιζέλος ως υπουργός οικονομικών παλαιότερα, καθώς και τη μη αύξηση των αντικειμενικών αξιών στα ακίνητα.

Ο Γιάννης Στουρνάρας, ως αρμόδιος υπουργός οικονομικών, γνώριζε τις θέσεις των κομμάτων της συγκυβέρνησης από τότε που επιλέχθηκε για τη συγκεκριμένη θέση.

Θα περίμενε λοιπόν κανείς ότι θα είχε φροντίσει όλο το προηγούμενο διάστημα να γίνει η απαραίτητη προεργασία ώστε να είναι έτοιμη η υποδομή για τον νέο φόρο όταν θα ερχόταν η ώρα.

Δεν πάει άλλωστε πολύς καιρός από τότε που άρχισαν να διαρρέουν σενάρια στον Τύπο για το πώς θα εφαρμοστεί ο νέος νόμος, η συζήτηση για το αφορολόγητο και τους συντελεστές.

Μάλιστα, κάποια δημοσιεύματα, που προφανώς προέρχονταν από το υπουργείο του οποίου προΐσταται ο κ. Στουρνάρας, έλεγαν ότι κλείδωσε το αφορολόγητο των 50 χιλ. ευρώ και οι συντελεστές του φόρου.

Αυτά μέχρις ότου καταφθάσει η τρόικα, που πολλοί θεωρούν πλέον την πραγματική κυβέρνηση της χώρας.

Ήρθε, αποτίμησε πώς έχει η κατάσταση και αποφάνθηκε ότι δεν θα πρέπει να αντικατασταθεί το χαράτσι της ΔΕΗ ούτε το 2013, επικαλούμενη στις αρχές Μαρτίου ότι δεν είχε γίνει η απαραίτητη προεργασία και δεν εμπιστευόταν τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό.

Αντί λοιπόν ο αρμόδιος υπουργός να απολογηθεί επειδή οι υπηρεσίες του υπουργείου οικονομικών δεν είχαν κάνει τη δουλειά τους και να δεσμευθεί ότι όλα θα έχουν ολοκληρωθεί μέσα στο επόμενο τρίμηνο -ένα πολύ μεγάλο διάστημα από κάθε πλευρά-, τι έκανε;

Πήρε πάνω του το θέμα του χαρατσιού -άκουσον, άκουσον!- για να καθησυχάσει την τρόικα που ανησυχεί για τα έσοδα, όπως μετέδιδαν κάποια ηλεκτρονικά μέσα αργά χθες το βράδυ.

Όμως, ο αγαπητός Γιάννης δεν μπορεί να πάρει πάνω του τέτοιο θέμα από τη στιγμή που δεν έχει εκλεγεί και έρχεται σε αντίθεση με τη δεδηλωμένη βούληση των τριών κομμάτων που συγκροτούν την κυβέρνηση.

Επομένως, μόνο ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς μπορεί να το πάρει πάνω του, γιατί αυτός έχει την πρώτη και την τελευταία λέξη.

Θα ήταν μάλιστα οξύμωρο αν υιοθετούσε μια τέτοια άποψη αντί να ζητήσει από τους αρμόδιους υπουργούς και υπηρεσίες να κόψουν τον λαιμό τους και να τα έχουν όλα έτοιμα σε δύο και όχι σε τρεις μήνες.

Αυτό φανταζόμαστε ότι θα έκανε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και ίνδαλμά του, στολίζοντάς τους με μερικά μπινελίκια για να γίνει ακόμη πιο κατανοητός.

Αντί λοιπόν να αποδέχεται η κυβέρνηση έναν φόρο, όπως το χαράτσι της ΔΕΗ, που η ίδια έχει απορρίψει κατ’ επανάληψη στο παρελθόν επειδή το ζήτησε η τρόικα, θα έπρεπε να κάνει ακριβώς το αντίθετο.

Να βάλει στοίχημα μαζί της ότι όλα θα είναι έτοιμα για τον ενιαίο φόρο ακινήτων σε χρόνο-ρεκόρ
και όχι να βγαίνει ο αρμόδιος υπουργός και να ρίχνει την πετσέτα στο καναβάτσο ώρες πριν από τον αγώνα.

Χωρίς να αντιλαμβάνεται μάλιστα ότι κάτι τέτοιο υποτιμά τον ίδιο ως μάνατζερ του υπουργείου, που θα έπρεπε να φέρει εις πέρας το έργο.

Dr. Money


*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v