Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

O μεγάλος εχθρός της ανάκαμψης!

Η ελληνική οικονομία είναι ιδιαίτερα δύσκολο να δει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το β΄ εξάμηνο του 2013, που προβλέπει ο υπουργός των οικονομικών, αν δεν αλλάξει ριζικά κάτι σημαντικό.

O μεγάλος εχθρός της ανάκαμψης!
Μικρομεσαίος επιχειρηματίας επισκέφθηκε χθες με την οικογένειά του τη Νότια Εύβοια και σε κάποιο σημείο κάθισε να φάει σε μια ταβέρνα «που είχε δουλίτσα», κατά δήλωσή του.

Κάπως έτσι γνωρίστηκε με τον ιδιοκτήτη της ταβέρνας και πάνω στην κουβέντα ο τελευταίος του εκμυστηρεύθηκε ότι σκοπεύει να την κλείσει για να βγει νωρίτερα στη σύνταξη.

Σε ερώτηση γιατί θέλει να κάνει κάτι τέτοιο αφού φαίνεται ότι η ταβέρνα πήγαινε σχετικά καλά, ο ιδιοκτήτης απάντησε ότι ο τζίρος έχει υποχωρήσει και δεν αντέχει πια τους κάθε λογής φόρους.

Ίσως παρέλειψε να πει ότι τα περιθώρια φοροδιαφυγής έχουν μειωθεί, επιδεινώνοντας περισσότερο την κατάσταση.

«Έχω κάνει το κουμάντο μου», φέρεται να είπε στον επιχειρηματία, τονίζοντας ότι έχει δύο καταστήματα που νοικιάζει στην Αθήνα και κάποιες οικονομίες στην άκρη, οπότε θα είναι καλύτερα σε σχέση με αυτό που κάνει σήμερα. 

Το συγκεκριμένο παράδειγμα δεν είναι μοναδικό και καταδεικνύει ότι υπάρχουν πολλοί που σκέφτονται τη συνταξιοδότηση ως έναν τρόπο λύτρωσης από την οικονομική δυσπραγία, έχοντας κάποιο κομπόδεμα στην άκρη.

Όμως, το ερώτημα που έθεσε ο επιχειρηματίας ήταν πιο σημαντικό.

«Πώς θα κάνουμε δουλειές όλοι εμείς οι υπόλοιποι που θέλουμε να κάνουμε κάτι παραπάνω αν ολοένα και περισσότεροι θέλουν να βγουν στη σύνταξη;» ρώτησε, προσθέτοντας ότι ξέρει κόσμο που έχει κάποια λεφτά, αλλά φοβάται να τα επενδύσει για να μην τα χάσει.

Το όλο περιστατικό αποτυπώνει αφενός την τάση για συνταξιοδότηση, έστω και πρόωρη, που επιλέγουν αρκετοί συμπολίτες μας για διαφόρους λόγους, και αφετέρου τον αποφασιστικό ρόλο που παίζει το «αρνητικό κλίμα» στις επιχειρηματικές αποφάσεις.

Υπό αυτήν την έννοια, δικαιώνονται όλοι εκείνοι, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού, που θεωρούν ότι η ψυχολογία είναι το «ήμισυ της οικονομίας» και έχουν επιδοθεί σε αγώνα τόνωσής της με αφορμή την εκταμίευση των δόσεων από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ.

Όπως, όμως, τονίσαμε πρόσφατα, αυτό δεν αρκεί αν δεν συνοδεύεται από ορατή βελτίωση των μακροοικονομικών δεδομένων.

Παράλληλα, δεν θα πρέπει να υποτιμηθεί ο κίνδυνος μιας μεγάλης απογοήτευσης αν οι αισιόδοξες δηλώσεις των επισήμων δεν συνοδευτούν από απτά αποτελέσματα στην πραγματική οικονομία.

Ο υπουργός οικονομικών Γ. Στουρνάρας τόνισε πρόσφατα ότι η οικονομία θα επανέλθει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης από το β΄ εξάμηνο του 2013.

Θα ήταν μια θετική εξέλιξη αν κάτι τέτοιο συνέβαινε στην πράξη, όμως απομένει να το δούμε.
Κι αυτό γιατί αισιόδοξες προβλέψεις για επαναφορά της οικονομίας σε τροχιά ανάπτυξης από το 2012, τόσο του ιδίου όσο και άλλων στο παρελθόν, έχουν διαψευστεί.

Η λογική των αριθμών υποστηρίζει ότι θα πρέπει να δούμε περαιτέρω συρρίκνωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών λόγω των μέτρων λιτότητας, αν η ύφεση είναι σύμφωνη με τις επίσημες προβλέψεις.

Οι ενέσεις ρευστότητας από τις δόσεις θα μπορούσαν να βοηθήσουν στο μέτρο που είναι σημαντικές και διοχετευθούν στην πραγματική οικονομία.

Μπορούν όλα αυτά να αλλάξουν την ψυχολογία του κόσμου και της αγοράς, που θα δεχθούν έναν νέο γύρο φοροεπιδρομής και περικοπών τους επόμενους μήνες;

Δεν είμαστε σίγουροι σε μια οικονομία όπου «καίγονται» συνεχώς κεφάλαια.

Όμως, η προσπάθεια για αλλαγή ψυχολογίας θα πρέπει να γίνει, γιατί διαφορετικά θα επικρατήσει η λογική της συνταξιοδότησης σε ευρύτερα τμήματα του πληθυσμού και της αποφυγής ανάληψης επιχειρηματικού ρίσκου, ό,τι αρνητικό αυτό συνεπάγεται για την οικονομία.

Dr. Money


*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v