Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

O κ.Σόιμπλε μας πήρε την ταυτότητα!

Η κυβέρνηση ιδρώνει αν θα πάρει την επόμενη δόση που η χώρα θα έπρεπε να είχε ήδη λάβει με βάση το μνημόνιο ΙΙ. Ο κ. Σόιμπλε κέρδισε άλλη μία παρτίδα, επιβάλλοντας την άποψή του.

O κ.Σόιμπλε μας πήρε την ταυτότητα!
Όσο περισσότερο κοιτάζουμε το αναθεωρημένο μνημόνιο που υπογράψαμε με τους δανειστές, τόσο περισσότερο ερχόμαστε στο συμπέρασμα ότι οι δανειστές μάς έπιασαν κότσους.

Αφενός εκμεταλλευόμενοι το άγχος της ελληνικής κυβέρνησης για την παραμονή της χώρας στο ευρώ και αφετέρου προβάλλοντας την αναξιοπιστία των προηγούμενων ελληνικών κυβερνήσεων στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων.

Με δεδομένο το ειδικό βάρος της Γερμανίας στη λήψη των αποφάσεων, ο κ. Σόιμπλε θα πρέπει να πιστωθεί την αναθεωρημένη συμφωνία.

Κι αυτό γιατί κατάφερε να επιβάλει τη λανθασμένη, κατά την εκτίμησή μας, άποψη ότι η αποτυχία του ελληνικού προγράμματος οφείλεται στην αδυναμία ή και στην απροθυμία των εγχώριων κυβερνήσεων να εφαρμόσουν τις διαρθρωτικές αλλαγές.

Παρότι όλοι αναγνωρίζουν ότι οι μεταρρυθμίσεις αποδίδουν καρπούς σε βάθος χρόνου ή τουλάχιστον σε μικρό βαθμό βραχυπρόθεσμα.

Αντίθετα, οι επιπτώσεις μιας υπερβολικά αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής, που συνοδεύεται από επιδεινούμενες συνθήκες ρευστότητας, εμφανίζονται σχεδόν άμεσα στην οικονομία.

Κανείς καλοπροαίρετος άνθρωπος δεν μπορεί να μην αναγνωρίσει ότι η μεγαλύτερη της αναμενομένης και παρατεταμένη ύφεση της ελληνικής οικονομίας οφείλεται στην υπερβολική δόση λιτότητας και φυσικά στο χρόνιο πρόβλημα της μικρής εξαγωγικής βάσης, που ήταν γνωστό κατά τον σχεδιασμό.

Κι όμως, ο κ. Σόιμπλε και οι δανειστές επέβαλαν την άποψη, που η ελληνική κυβέρνηση αποδέχθηκε, ότι οι καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις και όχι η υπερβολική λιτότητα ευθύνονται για τη μεγάλη ύφεση που υπονόμευσε το πρόγραμμα προσαρμογής.

Με αυτόν τον τρόπο κατάφεραν να επιβάλουν νέες, δυσμενέστερες προϋποθέσεις για τις εκταμιεύσεις των δόσεων σε σχέση με το μνημόνιο του περασμένου Φεβρουαρίου.

Για να χρυσώσουν το χάπι πρόσφεραν μια γενναιόδωρη μείωση τόκων στην ελληνική πλευρά για τα επόμενα χρόνια.

Η επαναγορά χρέους δεν εμπίπτει στην ίδια κατηγορία, παρότι οδηγεί σε μείωση του δημοσίου χρέους.

Κι αυτό γιατί δεν δόθηκε νέο δάνειο από το EFSF στην Ελλάδα, ενώ η συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών θα αγγίξει το 50% των προσφερθέντων ομολόγων, σύμφωνα με τις ενδείξεις.

Όμως, η γενναιόδωρη μείωση των τόκων ήταν απαραίτητη για δύο λόγους:

Πρώτον, γιατί η Ε.Ε. δεν ήθελε να αποσυρθεί το ΔΝΤ -που επέμενε για τη φερεγγυότητα του χρέους- από το ελληνικό πρόγραμμα για προφανείς λόγους.

Δεύτερον, γιατί γνώριζε ότι έτσι κι αλλιώς η Ελλάδα δεν θα μπορούσε μελλοντικά να αντεπεξέλθει στην εξυπηρέτηση των τόκων.

Αντίθετα, η ΕΕ θα μπορούσε να χάσει περισσότερα, ενώ τώρα προσφέροντας ελπίδα στους Ελληνες αποφεύγει πιθανόν τα χειρότερα στο μέλλον.

Δυστυχώς, η ελληνική πλευρά αποδέχθηκε τη λογική του κ. Σόιμπλε και των δανειστών, φοβούμενη την εξώθηση της χώρας εκτός ευρώ από τους σκληροπυρηνικούς συντηρητικούς γερμανικούς κύκλους.

Έτσι, ιδρώνει σήμερα αν η τρόικα θα δώσει την τελική έγκριση για το φορολογικό νομοσχέδιο, ενώ αισθάνεται πιο άνετα για την επιτυχία του προγράμματος επαναγοράς χρέους, ελπίζοντας ότι το Eurogroup θα αποφασίσει την εκταμίευση της δόσης των 34 δισ. ευρώ στις 13 Δεκεμβρίου.

Κι όλα αυτά παρότι η χώρα έχει εκπληρώσει τα προαπαιτούμενα με βάση το μνημόνιο ΙΙ, που υπεγράφη τον περασμένο Φεβρουάριο, και ως εκ τούτου θα έπρεπε να έχουν εκταμιευθεί οι δόσεις των 31,3 δισ. ευρώ του περασμένου Ιουνίου και εκείνη του περασμένου Σεπτεμβρίου, ενώ ακολουθούσε η δόση του Δεκεμβρίου.

Πού θα οδηγήσουν όλα αυτά;

Είναι δύσκολο να προβλέψεις κανείς.

Αν η ύφεση ξεφύγει και οι ρήτρες του αναθεωρημένου μνημονίου ενεργοποιηθούν, η κατάσταση μπορεί να ξεφύγει.

Αν η ύφεση συγκρατηθεί, η ελπίδα είναι ότι η παρτίδα θα μπορούσε να σωθεί μετά τις γερμανικές εκλογές με νέες πρωτοβουλίες των δανειστών για μείωση του ελληνικού χρέους.

Dr. Money


*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v