Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το «κούρεμα» χρηματοδοτεί την επαναγορά!

Οι κάτοχοι τραπεζικών ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης θα χρηματοδοτήσουν εν μέρει την επαναγορά κρατικών τίτλων, στην οποία τη συμμετοχή ο κ. Στουρνάρας θεωρεί πατριωτικό καθήκον.

Το «κούρεμα» χρηματοδοτεί την επαναγορά!
Απορούμε μερικές φορές πώς είναι δυνατόν έξυπνοι άνθρωποι, όπως υψηλόβαθμα στελέχη τραπεζών, να πιστεύουν ιστορίες που στερούνται κοινή λογική, με αποτέλεσμα να πέφτουν από τα σύννεφα όταν έρχεται η ώρα της αλήθειας.

Αναφερόμαστε στην ιστορία της ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων που υπάρχουν στα χαρτοφυλάκια των εγχώριων τραπεζών στην ονομαστική τους αξία με ομόλογα του προσωρινού μηχανισμού EFSF.

Μια ανταλλαγή η οποία αν γινόταν θα καθιστούσε αχρείαστη την επαναγορά των ομολόγων από το κράτος που ευλόγησε το πρόσφατο κρίσιμο Eurogroup.

Απορούμε ακόμη περισσότερο πώς είναι δυνατόν η στήλη να είχε καλύτερη πληροφόρηση επ' αυτού από ολόκληρο το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, που θεωρούσε περίπου δεδομένο ότι το ΔΝΤ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήταν υπέρ της προαναφερθείσας ανταλλαγής.

Εν πάση περιπτώσει, η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική, κι αυτό μετρά.

Παρ' όσα έχουν γραφτεί, υπάρχουν κάποια θέματα αναφορικά με την επαναγορά χρέους που είτε έχουν θιγεί επιφανειακά, είτε δεν έχουν θιγεί καθόλου.

Ξεκινώντας από το σκέλος της χρηματοδότησης της επαναγοράς, τόσο ο υπουργός οικονομικών Γ. Στουρνάρας όσο και ο κ. Μαστρόκαλος του ΟΔΔΗΧ ήταν σαφείς στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου.

Το ποσό δεν έχει γνωστοποιηθεί ακριβώς και μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με την προσφορά τίτλων που θα προκύψει.

Όμως, πρόσφατο έγγραφο των δανειστών τοποθετούσε το ποσό που θα χρειαζόταν για την επαναγορά ομολόγων από τις ελληνικές τράπεζες κοντά στα 4,3 δισ. ευρώ.

Mε δεδομένο ότι η μέση τιμή των ελληνικών ομολόγων (strip) ήταν κοντά στο 28% της ονομαστικής αξίας την προηγούμενη Παρασκευή, 23 Νοεμβρίου, προκύπτει ότι o ανεπίσημος στόχος είναι ομόλογα αξίας 15 δισ. ευρώ περίπου από αυτήν την πηγή.

Ο κ. Στουρνάρας διευκρίνισε χθες ότι η Ελλάδα θα λάβει δάνειο από τον EFSF γι’ αυτόν τον σκοπό που δεν είναι μέσα στη δόση των 44 δισ. ευρώ.

Όμως, δεν είχε δίκιο όταν ισχυριζόταν ότι το συγκεκριμένο δάνειο θα επιβαρύνει το δημόσιο χρέος.

Από τη στιγμή όπου τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν για να επαναγοραστούν ομόλογα σε πολύ χαμηλότερη τιμή από την ονομαστική τους αξία και τα οποία θα ακυρωθούν στη συνέχεια, θα συμβεί το ακριβώς αντίθετο, αφού το δημόσιο χρέος θα μειωθεί.

Υπάρχει επίσης κάτι ακόμη στο οποίο ο υπουργός και γενικότερα η ελληνική πλευρά δεν έχει αναφερθεί.

Όπως λοιπόν πληροφορούμαστε από τον άξονα Λονδίνου - Βερολίνου, το όποιο δάνειο για την επαναγορά δεν προέρχεται από νέα λεφτά του EFSF.

O συνολικός δανεισμός της Ελλάδας από τον EFSF για την περίοδο 2012-2014 δεν αλλάζει υπό την προϋπόθεση ότι οι εθνικές κεντρικές τράπεζες μεταφέρουν τα έσοδα από τα ελληνικά ομόλογα στην Ελλάδα.

Τα λεφτά θα προέλθουν από ανακάτεμα της τράπουλας, δηλαδή την απελευθέρωση πόρων από άλλες πηγές.

Ποιες είναι αυτές;

Η αναβολή της μείωσης του στοκ των εντόκων γραμματίων, η ακύρωση της αύξησης του αποθεματικού του υπουργείου οικονομικών και το κούρεμα των κατόχων τραπεζικών ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης, ώστε να μειωθούν οι ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Με άλλα λόγια, η επαναγορά των ομολόγων θα χρηματοδοτηθεί εν μέρει από το «κούρεμα» των κατόχων τραπεζικών ομολόγων.

Αυτός είναι ο λόγος που η Ελλάδα θα πληρώσει με ρευστό και όχι με ομόλογα EFSF -όπως είχε προταθεί- όσους συμμετάσχουν στην επαναγορά χρέους.


Dr. Money


*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v