Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Oι νέοι…κοψοχέρηδες ομολογιούχοι!

Αρκετές εκατοντάδες ιδιώτες διαπίστωσαν με οδυνηρό τρόπο ότι τα κρατικά ομόλογα δεν είναι ασφαλές καταφύγιο. Όλα δείχνουν ότι το ίδιο μπορεί να συμβεί με τους κατόχους τραπεζικών χρεογράφων.

Oι νέοι…κοψοχέρηδες ομολογιούχοι!
Στη χθεσινή ανακοίνωση του Eurogroup για την Ελλάδα υπάρχει μια παράγραφος που αναφέρεται στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Στη συγκεκριμένη παράγραφο τονίζεται ότι οι τράπεζες θα πρέπει να διενεργήσουν ασκήσεις διαχείρισης του παθητικού για τους εναπομείναντες κατόχους χρέους μειωμένης εξασφάλισης (subordinated debt) για να υπάρχει δίκαιη κατανομή των βαρών.

Η διατύπωση είναι αρκετά ασαφής ώστε να υπάρχουν διάφορα ερωτήματα.

Όμως, όλα δείχνουν ότι πίσω από τη γενικόλογη αναφορά κρύβεται μια δυσάρεστη έκπληξη για όλους εκείνους που αγόρασαν χρεόγραφα μειωμένης εξασφάλισης που εξέδωσαν οι τράπεζες κατά το παρελθόν.

Όσους κι αν ρωτήσαμε να μας δώσουν τη δική τους εκτίμηση κατέληξαν στο ίδιο συμπέρασμα.

Πίσω από τη διατύπωση κρύβεται η επιθυμία των δανειστών να «πειστούν» οι κάτοχοι των συγκεκριμένων χρεογράφων να τα ξαναπουλήσουν στις τράπεζες στις «σκοτωμένες» τιμές που επικρατούν στην αγορά, καταγράφοντας σημαντικές ζημίες.

Κι αυτό γιατί είναι γνωστό ότι οι τράπεζες έχουν διενεργήσει διάφορες επαναγορές τέτοιων χρεογράφων, π.χ. υβριδικών, τα τελευταία χρόνια, χρησιμοποιώντας μερικές φορές λεφτά που δανείστηκαν από τον μηχανισμό παροχής έκτακτης χρηματοδότησης (ELA) της Τράπεζας της Ελλάδος.

Πολλοί κάτοχοι χρεογράφων μειωμένης εξασφάλισης θεώρησαν σωστό να μη συμμετάσχουν στις σχετικές δημοπρασίες για να μην καταγράψουν ζημίες, προτιμώντας να τα διακρατήσουν μέχρι τη λήξη τους.

Επειδή είναι αμφίβολο ότι όλοι αυτοί θα πειστούν είτε να τα ξαναπουλήσουν στα πιστωτικά ιδρύματα στις σημερινές τιμές ή έστω σε κάπως καλύτερες είτε να τα ανταλλάξουν με κάτι άλλο, π.χ. με μετοχές, είναι πολύ πιθανόν να υποχρεωθούν να το κάνουν κατά κάποιον τρόπο.

Κι εδώ ακριβώς αρχίζουν τα όργανα.

Κι αυτό γιατί είναι τελείως διαφορετικό να κάνει κάποιος επενδυτής κάτι εθελοντικά και άλλο να εξαναγκάζεται, χάνοντας σημαντικό μέρος του κεφαλαίου του.

Δεν υπάρχει ακριβές νούμερο για το ύψος των τραπεζικών χρεογράφων μειωμένης εξασφάλισης που κυκλοφορούν στην αγορά.

Είναι εύλογο όμως να υποθέσουμε ότι μπορεί να φθάνει ή και να ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ για όλες τις τράπεζες.

Σε αυτό το ποσό συμπεριλαμβάνονται οι προνομιούχες μετοχές σε δολάρια που είχε εκδώσει η Εθνική Τράπεζα στις ΗΠΑ πριν από μερικά χρόνια επί προεδρίας Τάκη Αράπογλου.

Αν λοιπόν υποθέσουμε ότι είναι 2 δισ. ευρώ και οι μισές έχουν πουληθεί στο εξωτερικό και οι υπόλοιπες στην Ελλάδα, τότε αρκετοί συμπατριώτες μας κατέχουν τραπεζικά χρεόγραφα ονομαστικής αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, που είναι υποψήφια για «κούρεμα» μέσω μη εθελουσίας επαναγοράς ή ανταλλαγής.

Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ γνωρίζουν ότι πολλά από αυτά έχουν πουληθεί στην πλατιά μάζα των πελατών των τραπεζών μέσω των δικτύων και άλλα μέσω του private banking σε ιδιώτες με κάποια οικονομική επιφάνεια.

Μιλάμε, λοιπόν, κατά πάσα πιθανότητα, για χιλιάδες άτομα, που είναι επόμενο και εύλογο να αντιδράσουν αν οι εικασίες αποδειχθούν βάσιμες.

Οι πρώτες που θα πάρει η μπάλα θα είναι οι διοικήσεις των τραπεζών που θα κληθούν να φέρουν σε πέρας το έργο, παρότι δεν συμφωνούν.

Επειδή, όμως, βασικός μέτοχος των μεγάλων τραπεζών είναι πλέον το κράτος, ο επόμενος στη σειρά παραλήπτης της λαϊκής δυσαρέσκειας θα είναι η κυβέρνηση.

Δεν γνωρίζουμε αν μπορεί να δοθεί άλλη λύση, αν και αμφιβάλλουμε από τη στιγμή όπου στη μέση έχουν μπει οι δανειστές, οι οποίοι θέλουν να περιορίσουν το ύψος της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Όμως, όλα δείχνουν ότι οι διοικήσεις των τραπεζών και η κυβέρνηση θα υποστούν δοκιμασία, που φυσικά δεν θα συγκρίνεται με τους κοψοχέρηδες ιδιώτες που αγόρασαν τέτοια χρεόγραφα μειωμένης εξασφάλισης στο παρελθόν.

Dr. Money


*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v