Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

To πολιτικό ρίσκο στο προσκήνιο!

Αργά ή γρήγορα το συνολικό πακέτο μέτρων θα συμφωνηθεί με την τρόικα και θα μπει μπροστά. Όμως, η εφαρμογή και η αποτελεσματικότητά του θα κριθεί αλλού κι όχι στους δρόμους ελληνικών πόλεων.

To πολιτικό ρίσκο στο προσκήνιο!
Η χθεσινή μαραθώνια διαβούλευση του πρωθυπουργού κ.Σαμαρά με τα μέλη του οικονομικού επιτελείου και άλλους υπουργούς ανέδειξε την επιθυμία του πρώτου να κλείσει το πακέτο των μέτρων λιτότητας και διαρθρωτικών αλλαγών το συντομότερο δυνατόν.

Επίσης, η διαγραφή βουλευτή της ΝΔ ήθελε να στείλει μήνυμα προς τους διαφωνούντες ότι τυχόν παρέκκλιση από την κομματική γραμμή θα έχει συνέπειες.

Όμως, όλα δείχνουν ότι το πακέτο μέτρων θα ψηφισθεί από την Βουλή, όταν έλθει, παρά τις νέες διαρροές που θα υπάρξουν από ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ και ίσως την ΝΔ.

Είτε λόγω του φόβου του Σύριζα, είτε λόγω πεποίθησης των βουλευτών που ανήκουν στα τρία κόμματα ότι κάνουν το σωστό για να μην χρεοκοπήσει η χώρα αν δεν λάβει τις επόμενες δόσεις, το σύνολο των θετικών ψήφων δεν θα πέσει λογικά κάτω από τις 160 και ίσως ούτε καν τις 170.

Επίσης, η έντονη λαϊκή δυσαρέσκεια για την μεγάλη δόση λιτότητας που χορηγείται σε όλη την κοινωνία αντί να επικεντρώνεται στο δημόσιο τομέα που ευθύνεται κυρίως για την κρίση δεν φαίνεται ότι θα οδηγήσει στη πολυθρυλούμενη αναταραχή.

Όποιος έχει παρακολουθήσει την πορεία των διαδηλώσεων στο κέντρο της Αθήνας από τον Μάιο του 2010 μέχρι σήμερα θα έχει διαπιστώσει ότι η κόπωση είναι ορατή.

Ίσως γιατί ολοένα και περισσότεροι διαδηλωτές κατανοούν πως ότι κι αν κάνουν τα μέτρα δεν πρόκειται να αλλάξουν.

Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι μια κοινωνική έκρηξη δεν είναι πιθανή στο μέλλον, καθώς ολοένα και περισσότερα άτομα και ομάδες της κοινωνίας διολισθαίνουν προς την ανέχεια και το «λίπος» καίγεται.

Η ιστορία δείχνει ότι αρκεί ένα μικρό συμβάν για να βάλει φωτιά σε τέτοιες περιπτώσεις αλλά δεν είναι βέβαιο ότι θα συμβεί.

Εκείνο που μπορεί να συμβεί το επόμενο 12μηνο, με την υλοποίηση των προβλεπόμενων στο πακέτο, είναι κάτι άλλο.

Η δημοσκοπική υπεροχή του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ και γενικότερα των αντιμνημονιακών δυνάμεων έναντι της τρικομματικής κυβερνητικής συμμαχίας να είναι τέτοια που θα οδηγήσει σε κυβερνητική παράλυση ή σε πρόωρες εκλογές.

Σε μια τέτοια περίπτωση, η θητεία της σημερινής κυβέρνησης που τοποθετείται μέχρι τον Ιούνιο του 2014 και τις ευρωεκλογές στη καλύτερη των περιπτώσεων είναι πιθανόν να διακοπεί.

Σ’ αυτή την πορεία το κλειδί των εξελίξεων θα αποτελέσουν τα δημοσκοπικά ευρήματα και κυρίως η διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ από την ΝΔ.

Ήδη τα πρόσφατα γκάλοπ δίνουν μια μικρή υπεροχή λίγων μονάδων στον ΣΥΡΙΖΑ που λογικά θα αυξηθεί τους επόμενους μήνες όταν τα νέα μέτρα λιτότητας αρχίσουν να δαγκώνουν.

Άνθρωποι της αγοράς και πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι τυχόν άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ πάνω από τις πέντε μονάδες στις δημοσκοπήσεις και πολύ περισσότερο διεύρυνσή της στις 10 μονάδες θα καταστήσει το έργο της κυβέρνησης εξαιρετικά δύσκολο.

Σ’ αυτή την περίπτωση, η ελληνική εμπειρία δείχνει ότι επέρχεται πλήρης παράλυση του κρατικού μηχανισμού και η κυβέρνηση αδυνατεί να λάβει και να εφαρμόσει μέτρα.

Φυσικά, δεν αναφερόμαστε καν στο ακραίο σενάριο που θέλει το ποσοστό της ΝΔ να υποχωρεί προς το 15% και της Χρυσής Αυγής να ανεβαίνει περισσότερο, καθιστώντας την διεκδικητή της δεύτερης θέσης.

Επομένως, η μεγαλύτερη πρόκληση για την ελληνική τρικομματική κυβέρνηση και το δεύτερο οικονομικό πρόγραμμα προσαρμογής που υλοποιεί είναι μια πιθανή πολιτική αστάθεια την επόμενη χρονιά.

Ο πρωθυπουργός σκέφτεται το ενδεχόμενο κυβερνητικού ανασχηματισμού μέσα στο επόμενο δίμηνο για να καταστήσει την κυβέρνηση πιο αποτελεσματική και πολιτικά βιώσιμη.

Δημοσιεύματα τον θέλουν επίσης να σκέφτεται την ίδρυση νέου κεντροδεξιού κόμματος.

Δεν γνωρίζουμε ασφαλώς τι θα πράξει τελικά.

Όμως, μια μεγάλη δημοσκοπική υπεροχή των αντιμνημονιακών πολιτικών δυνάμεων και ιδίως του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ την επόμενη χρονιά είναι πολύ πιθανό ότι θα έχει αντίκτυπο στην εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής.

Ακόμη κι αν η τρικομματική κυβέρνηση παραμείνει ενωμένη.

Επομένως, το πολιτικό ρίσκο ίσως αποδειχθεί μεγαλύτερο από το κοινωνικό.

Dr. Money


*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v