Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Στουρνάρας, ο Τσίπρας και το μπαγιάτικο

Ο κ. Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε την επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής μπαγιάτικο δώρο. Αν όμως άκουγε προσεκτικά τον κ. Γιάννη Στουρνάρα θα διαπίστωνε ότι πρόκειται για δώρο-άδωρο.

Ο Στουρνάρας, ο Τσίπρας και το μπαγιάτικο
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Τσίπρας είχε απόλυτο δίκιο όταν απευθυνόμενος χθες στη κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του ανέφερε ότι τα νέα μέτρα λιτότητας ήταν προαποφασισμένα εδώ και καιρό.

Η λήψη μέτρων που αποσκοπούν στη μείωση των δαπανών κατά 5,5% του ΑΕΠ την επόμενη διετία εμπεριέχεται στο μνημόνιο-ΙΙ και θα έπρεπε να είχαν προσδιορισθεί προ πολλού.

Όμως, οι πολιτικές διεργασίες του περασμένου Μαίου-Ιουνίου σε συνδιασμό με την γενικότερη απροθυμία της ελληνικής πλευράς να συζητά για περικοπές μετέθεσαν το ζήτημα για αργότερα και μαζί τους την επόμενη δόση.

Φυσικά, το μεγαλύτερο μέρος της επόμενης δόσης των 31,5 δισ. ευρώ που αφορά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών έχει καθυστερήσει για άλλο λόγο, κοινώς την καθυστέρηση στη ψήφιση του νομοσχεδίου για τον προσδιορισμό των όρων της ανακεφαλαιοποίησης, αλλά αυτό είναι άλλο κεφάλαιο.

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε επίσης την επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής που επιδιώκει η κυβέρνηση μπαγιάτικο δώρο όπως ανέφερε το euro2day.

Όμως, εδώ θα πρέπει να διαφωνήσουμε.

Η ελληνική πλευρά δεν είχε υποβάλλει αίτημα για επιμήκυνση στο παρελθόν.

Επι της ουσίας ούτε καν τώρα έχει υποβάλλει τέτοιο αίτημα επισήμως αφού το ζήτημα έχει τεθεί ανεπισήμως σε συναντήσεις με την τρόικα και ευρωπαίους αξιωματούχους απ’ όσο γνωρίζουμε.

Από την στιγμή που δεν έχει καν υποβληθεί τέτοιο αίτημα επισήμως δεν μπορεί να έχει ικανοποιηθεί παρότι είναι εύλογο και δικαιολογείται από το μνημόνιο-ΙΙ με βάση την μεγαλύτερη του προβλεπομένου ύφεση της ελληνικής οικονομίας.

Επομένως, δεν τίθεται θέμα μπαγιάτικου δώρου από τους δανειστές.

Όμως, υπήρξε μια εξέλιξη τις τελευταίες μέρες που διέφυγε της προσοχής των περισσοτέρων.

Μιλώντας σε εκδήλωση του ελληνοκινέζικου επιμελητηρίου αυτή την εβδομάδα, ο υπουργός οικονομικών κ. Στουρνάρας εκτίμησε ότι η σωρευτική απώλεια της ελληνικής οικονομίας από το 2008 που ξεκίνησε η διολίσθηση θα ανέλθει σε 25% μέχρι το 2014.

Ο κ. Στουρνάρας πρόσθεσε ότι η συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας μέχρι και το 2012 ανέρχεται λίγο κάτω από το 20%.

Κοινώς, ο υπουργός οικονομικών εμμέσως προέβλεψε σημαντικές απώλειες την επόμενη χρονιά.

Όμως, τόσο μεγάλες απώλειες μπορεί να δικαιολογηθούν υπό μια προυπόθεση.

Κοινώς, να λάβει η χώρα το μεγαλύτερο μέρος των περιοριστικών μέτρων που θα προβλέψει το συνολικό πακέτο των 13,5 δισ. ευρώ την επόμενη χρονιά.

Υπενθυμίζεται ότι η χώρα θα έπρεπε να λάβει περιοριστικά μέτρα ύψους 8 δισ. ευρώ περίπου για το 2013 χωρίς την όποια επιμήκυνση στη δημοσιονομική προσαρμογή.

Από τα συμφραζόμενα του κ. Στουρνάρα προκύπτει ότι οι στόχοι για μείωση του ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης και δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος το 2013-2014 που προβλέπονται στο υφιστάμενο οικονομικό πρόγραμμα δεν αλλάζουν.

Υπο αυτή την έννοια, η επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής έχει μικρή αξία αφού λογικά περιορίζεται στη μη λήψη επιπρόσθετων μέτρων λιτότητας για την διόρθωση των όποιων αποκλίσεων σε σχέση με τον στόχο για το έλλειμμα εμφανισθούν την επόμενη διετία.

Αν λοιπόν διαβάζουμε σωστά τα συμφραζόμενα του κ.Στουρνάρα, η ουσιαστική επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής με μετάθεση του στόχου για την μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ το 2016 και ηπιότερα μέτρα την επόμενη διετία παραπέμπεται στις καλένδες.

Με άλλα λόγια, η επιμήκυνση υπο αυτούς τους όρους, ακόμη κι αν δοθεί στη χώρα από την ΕΕ, θα είναι δώρον-άδωρον κι όχι μπαγιάτικο δώρο όπως ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

Dr. Money


*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v