Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι κερδοσκόποι «ευχαριστούν» την Ελλάδα!

Η αξιοπιστία δεν ήταν ποτέ το ισχυρό χαρτί των ελληνικών κυβερνήσεων. Οι σπεκουλαδόροι το γνωρίζουν αρκετά καλά και το χρησιμοποιούν για να βγάλουν μεγάλα κέρδη, πίνοντας στην υγειά μας.

Οι κερδοσκόποι «ευχαριστούν» την Ελλάδα!
Ισως ένας από τους λόγους που η κατάσταση στην Ελλάδα αφέθηκε να φθάσει σ’ αυτό το σημείο ήταν η έφεση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ υπο τον Γιώργο Παπανδρέου να αποδίδει τα δεινά της χώρας στις επιθέσεις των «κακών» κερδοσκόπων.

Δεν είναι αστείο αλλά υπήρχαν αρκετοί σοβαροί άνθρωποι στη τότε κυβέρνηση που πίστευαν τις ανωτέρω θεωρίες.

Οι τελευταίοι μπορούσαν να σου μιλήσουν επι μακρόν για διεθνείς συνωμοσίες από τους ισχυρούς του χρήματος που είχαν ζηλώσει τον Τζόρτζ Σόρος στο ρόλο του ανθρώπου που μπορούσε να βγάλει μεγάλα κέρδη και ταυτόχρονα να «γκρεμοτσακίσει» ένα νόμισμα όπως η στερλίνα.

Αυτή την φορά στις συνωμοσίες εμπλέκονταν μεγάλα ονόματα της βιομηχανίας των Hedge Funds από τις Ηνωμένες Πολιτείες, π.χ. Πόουλσον, και άλλες χώρες.

Ολοι αυτοί είχαν βάλει στο μάτι το ευρώ και ήθελαν να του καταφέρουν ισχυρό χτύπημα, ξεκινώντας από τα αδύναμα μέλη της ευρωζώνης όπως η Ελλάδα.

Δεν έχουμε καμία πρόθεση να ισχυρισθούμε ότι ο κόσμος των Hedge Funds και γενικότερα όλων όσων ασχολούνται επαγγελματικά με το ποντάρισμα και τα στοιχήματα σε νομισματα, ομόλογα κ.τ.λ. είναι αγγελικά πλασμένος.

Όμως, θα ήταν άδικο να μην αναγνωρίσει κανείς ότι οι σπεκουλαδόροι παίζουν σημαντικό ρόλο στην εύρυθμη λειτουργία της αγοράς καθότι παρέχουν ρευστότητα αγοράζοντας και πουλώντας μετοχές, ομόλογα γειτονιά κ.τ.λ. που άλλοι δεν κάνουν.

Όμως, οι «κακοί» σπεκουλαδόροι είναι συνήθως ευφυή άτομα που εκμεταλλεύονται τις λίγες αλλά σημαντικές ευκαιρίες οταν παρουσιάζονται.

Καλώς η κακώς, η Ελλάδα φρόντισε να τους δώσει την ευκαιρία να βγάλουν μεγάλα κέρδη μέσω της αγοράς ομολόγων με την ασυνέπειά της.

Ως γνωστόν, ο στόχος επιτεύχθηκε καθώς οι κάτοχοι των ελληνικών αποδέχθηκαν τους όρους της αναδιαπραγμάτευσης του χρέους (PSI) σε ποσοστό 97% περίπου έναντι 95% που ήταν ο στόχος.

Αυτό μεταφράζεται σε μερικά δισ. ευρώ καβάντζα για την Ελλάδα που προφανώς μπορεί να χρησιμοποιηθούν για την αποζημείωση των «σπεκουλαδόρων» όταν έλθει η ώρα.

Η ώρα ήλθε και απήλθε τουλάχιστον δυο φορές και κατ’ άλλους τρείς φορές φέτος.

Συγκεκριμένα, η χώρα πλήρωσε κάπου 450 εκ. ευρώ σε συγκεκριμένους επενδυτές στη λήξη των ομολόγων που κατείχαν τον περασμένο Μάιο.

Το ίδιο έπραξε ακόμη μια φορά πρόσφατα με το τίτλο του ΟΣΕ ύψους 190 εκ. ευρώ περίπου.
Ισως μάλιστα το ξανάπαιξε ακόμη μια φορά με το ομόλογο που έληγε στις 20 Αυγούστου ύψους 4,2 δις. ευρώ εκ των οποίων 3,3 δισ. είχαν αγορασθεί από την ΕΚΤ.

Όμως, η Ελλάδα είχε προειδοποιήσει όλους τους κατόχους ομολόγων που δεν θα συμμετείχαν στο PSI ότι θα τύγχαναν ίσης η χειρότερης μεταχείρισης εκ μέρους της όταν ερχόταν η ώρα.
 
Κατι τέτοιο δεν συνέβη και οι "απείθαρχοι του PSI" είναι μέχρι σήμερα οι μεγάλοι κερδισμένοι αφού πληρώνονται όλο το ποσό στην ώρα τους, ντούκου και βγάζουν μεγάλα κέρδη.

Ανάμεσά τους Hedge Funds που διάβασαν σωστά την κατάσταση και σήμερα εισπράττουν.

Φυσικά, τίθεται θέμα αξιοπιστίας για την χώρα.

Όμως, κάτι τέτοια δεν ιδρώνουν το αυτί κανενός.

Πολύ περισσότερο αν πρόκειται για ομόλογα που υπόκεινται στο διεθνές δίκαιο οπότε τα πράγματα περιπλέκονται γιατί υπάρχουν ρήτρες (CAC).

Aναμφισβήτητα, η εισαγωγή των CACs σε όλες τις νέες εκδόσεις ομολόγων της ευρωζώνης από την αρχή του 2013 μπορεί να επέδρασε στην απόφαση της ελληνικής πλευράς και κυρίως των εταίρων μας.

Κι αυτό γιατί τυχόν αθέτηση της συμφωνίας, κοινώς μη πληρωμή, από ελληνικής πλευράς σε ομόλογα που είχε εκδώσει υπο ξένο δίκαιο με CAC στο παρελθόν θα υπονόμευε την όλη προσπάθεια εισαγωγής των CAC.

Ποιος άλλωστε είναι ο λόγος να αγοράσει κανείς ομόλογα με CAC αν οποιαδήποτε χώρα δεν σέβεται τους υφιστάμενους CAC με τις ευλογίες της ΕΕ.

Σε κάθε περίπτωση, οι σπεκουλαδόροι που έσπευσαν να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα ποντάροντας σε πληρωμή του 100% του κεφαλαίου έβγαλαν τρελά λεφτά, αγνοώντας το PSI, και σίγουρα πίνουν εις υγεία αυτών που τους κέρασαν.

Dr. Money


*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v