Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανάσα στην Ελλάδα από τη Φρανκφούρτη!

Τα αναμενόμενα "όργανα" της διαπραγμάτευσης με την τρόικα έχουν αρχίσει, αλλά ο Σαμαράς έχει την ευκαιρία να αποσπάσει τη δέσμευση του Μ. Ντράγκι για μη κερδοσκοπία της ΕΚΤ εναντίον της Ελλάδας.

Ανάσα στην Ελλάδα από τη Φρανκφούρτη!
Εδώ και καιρό είχαμε διατυπώσει την άποψη σχετικά με το πακέτο περικοπών ότι εκείνο που θα μετρούσε δεν ήταν τόσο τα μέτρα που θα πρότεινε η κυβέρνηση με τη σύμφωνη γνώμη των 3 πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση, αλλά η τοποθέτηση της τρόικας επί αυτών.

Σε δεύτερο στάδιο, θα ήταν η ψήφιση του συμφωνηθέντος ή μη πακέτου μέτρων από τη Βουλή.

Οι έχοντες καλύτερη ενημέρωση για τις διαθέσεις της τρόικας επαναλάμβαναν εδώ και καιρό στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους ότι η ελληνική πλευρά δεν θα έπρεπε να αναμένει εκπτώσεις ή τουλάχιστον σημαντικές εκπτώσεις στο πακέτο.

Οι ίδιοι ανέφεραν ότι οι οδηγίες που είχαν δοθεί από τα πολιτικά αφεντικά προς τους ελεγκτές της τρόικας ήταν να γίνει αξιολόγηση των προτεινόμενων μέτρων σε τεχνοκρατική βάση.

Αν αυτό αλλάξει με πολιτική παρέμβαση, θα γίνει σαφές το επόμενο διάστημα.

Από την άλλη πλευρά, οι έχοντες καλύτερη ενημέρωση, από την ελληνική πλευρά, γνώριζαν ότι οι περικοπές με την πραγματική έννοια του όρου ανέρχονταν σε 6-7 δισ. ευρώ περίπου.

Η αποτελεσματικότητα των υπόλοιπων μέτρων θεωρούνταν αμφίβολη καθώς μερικά χαρακτηρίζονταν γκρι κι άλλα ασόβαρα όπως π.χ. του υπουργείου Άμυνας, που ήθελε να βαφτίσει περικοπές τη μετάθεση πληρωμών για στρατιωτικές προμήθειες στο μέλλον, σύμφωνα με τους ίδιους.

Κάποιοι μάλιστα σημείωναν ειρωνικά ότι το υπουργείο Άμυνας δεν έχει υλοποιήσει κάποιες άλλες περικοπές που προβλέπονται για φέτος στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής.

Μ’ αυτά και μ’ αυτά, η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με την τρόικα είναι επόμενο να περάσει από μια δύσκολη φάση.

Ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς και το οικονομικό επιτελείο τα γνωρίζουν ασφαλώς όλα αυτά, αλλά θα προσπαθήσουν να αποσπάσουν ό,τι περισσότερο γίνεται σήμερα που θα συναντήσουν τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μ. Ντράγκι στη Φρανκφούρτη.

Σημειωτέον ότι η ΕΚΤ εμφανιζόταν ως ο «κακός» της τρόικας στις συζητήσεις με την ελληνική πλευρά τις τελευταίες εβδομάδες, κάτι που ίσως εξυπηρετεί τους Γερμανούς κι άλλους στην Ε.Ε.

Από τη λίστα των προτάσεων που θα υποβάλει η ελληνική πλευρά ξεχωρίζει το θέμα των ελληνικών ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ.

Μετά την ψυχρολουσία της προηγούμενης εβδομάδας, όπου ο Μ. Ντράγκι απέρριψε το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων α λα PSI, που είχε αγοράσει η ΕΚΤ μέσω του προγράμματος SMP, η ελληνική αντιπροσωπεία δεν έχει παρά μία επιλογή σε αυτό το ζήτημα:

Να υπενθυμίσει στον Μ. Ντράγκι την ιδέα που ο ίδιος είχε λανσάρει παλαιότερα και είχε βρει υποστηρικτές σε άλλα υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΚΤ.

Κοινώς, να μη βγάζει η ΕΚΤ κέρδος από τα ελληνικά ομόλογα που έχει αγοράσει στο παρελθόν. Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ είχε αγοράσει ελληνικά χρεόγραφα σε τιμές χαμηλότερες από την ονομαστική τους αξία.

Εν μέρει, αυτό έχει ήδη γίνει πραγματικότητα αφού οι εθνικές κεντρικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της ΕΚΤ, έχουν αποδεχθεί να μεταφέρουν τα κέρδη στα υπουργεία Οικονομικών κι από εκεί στην Ελλάδα.

Μόνο για φέτος, η χώρα αναμένεται να εισπράξει κάπου 700 εκατ. ευρώ από αυτήν την πηγή, σύμφωνα με εκτιμήσεις.

Είναι λοιπόν εύλογο ο Αντ. Σαμαράς να ζητήσει να μη βγάλει η ΕΚΤ κέρδος κι από τα ελληνικά ομόλογα που έχει αγοράσει μέσω του προγράμματος SMP.

Το ποσό από αυτήν την πηγή θα ξεπερνούσε ελαφρώς τα 3 δισ. ευρώ φέτος και πλησιάζει τα 4,7 δισ. ευρώ σωρευτικά την επόμενη διετία, σύμφωνα με εκτιμήσεις.

Μιλάμε λοιπόν για σημαντικά ποσά, που μειώνουν τις ετήσιες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας των επόμενων χρόνων, χωρίς η ΕΚΤ να βγαίνει στη σέντρα.

Όμως, μια τέτοια δέσμευση της ΕΚΤ απέναντι στην Ελλάδα δεν πρόκειται να δοθεί δωρεάν.
Ακόμη κι έτσι, θα ήταν καλοδεχούμενη στην Αθήνα, που αναζητά ανάσες.

Dr. Money


*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v