Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

O Σόιμπλε έδειξε ελληνικό ράλι!

Η δήλωση του Β. Σόιμπλε με την οποία εξέφρασε την άποψη ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην ευρωζώνη δεν πρέπει να υποεκτιμηθεί. Κι αυτό γιατί τα κομβικά σημεία εντοπίζονται συνήθως κατόπιν εορτής.

O Σόιμπλε έδειξε ελληνικό ράλι!
Δεν είναι μυστικό ότι ο υπουργός οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε θεωρείται περισσότερο υπέρμαχος της συνοχής της ευρωζώνης σε σχέση με άλλους Γερμανούς πολιτικούς όπως η καγκελάριος Άν. Μέρκελ.

Όμως, αυτό δεν τον έχει εμποδίσει να κρατά αυστηρή στάση έναντι της Ελλάδας όλη αυτήν την περίοδο, ζητώντας από εμάς να ικανοποιήσουμε όλες τις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει.

Μία μόλις μέρα μετά τη συνάντησή του με τον Γ. Στουρνάρα, εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην ευρωζώνη, αν και τάχθηκε εναντίον ενός τρίτου πακέτου βοήθειας.

Είναι πιθανόν η παρουσίαση των οικονομικών δεδομένων της ελληνικής οικονομίας, που του έκανε ο Γ. Στουρνάρας με τον συγκρατημένα αισιόδοξο τόνο που τον χαρακτηρίζει, να έπαιξε κάποιο ρόλο.

Κάποιοι ίσως πουν ότι πρόκειται για μία ακόμη δήλωση του Β. Σόιμπλε και δεν θα πρέπει να της δώσουμε μεγάλη σημασία.

Όμως, η συγκεκριμένη δήλωση έρχεται μία μέρα μετά τη συνάντηση με τον Γ. Στουρνάρα και τις σχετικές δηλώσεις του Γάλλου προέδρου Φρ. Ολάντ, που άνοιξε παράθυρο για επέκταση του ελληνικού προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής υπό προϋποθέσεις.

Έχουμε την εντύπωση ότι η χθεσινή έντονα ανοδική αντίδραση του Χρηματιστηρίου Αθηνών αντικατοπτρίζει αυτήν την άποψη.

Δεν είναι μικρό πράγμα να είσαι διαχειριστής στο Citi ή αλλού και να ακούς τον Β. Σόιμπλε να τοποθετείται στο θέμα της παραμονής της Ελλάδας στην ευρωζώνη με αυτόν τον τρόπο, σε μια περίοδο όπου οι αγορές αναμένουν μαζικές αγορές κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ.

Αν μη τι άλλο, κάποιοι επενδυτές θα σκεφθούν ότι κάτι παραπάνω ξέρει ο Γερμανός υπουργός οικονομικών και ίσως μειώσουν την αποζημίωση που ζητάνε για να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα και μετοχές.

Η εξάλειψη του συναλλαγματικού ρίσκου και η βεβαιότητα ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην ευρωζώνη είναι ικανή από μόνη της να αναζωογονήσει το επενδυτικό ενδιαφέρον Eλλήνων και ξένων για τη χώρα.

Φυσικά, η τελευταία δήλωση του Β. Σόιμπλε βοηθά, όμως δεν αρκεί για να αλλάξει το επενδυτικό και το οικονομικό κλίμα και να κινηθεί η οικονομία σε μια περίοδο παρατεταμένης ύφεσης.

Απαιτούνται επίσης κι άλλες ενέργειες από την ελληνική πλευρά, όπως η ψήφιση του νέου πακέτου περικοπών από τη Βουλή, η προώθηση των μεταρρυθμίσεων και προφανώς η συνοχή της τρικομματικής κυβέρνησης.

Αν πάντως κάποιος πιστεύει ότι η κυβέρνηση θα αντέξει πολιτικά, τα νέα μέτρα λιτότητας θα περάσουν και οι ιδιωτικοποιήσεις θα προωθηθούν, είναι λογικό ότι θα σπεύσει νωρίτερα να τοποθετεί σε ελληνικά χρεόγραφα και αξιόγραφα, ακούγοντας τον Β. Σόιμπλε.

Υπό αυτήν την έννοια, η δήλωσή του για την Ελλάδα ίσως αποδειχθεί προφητική, σηματοδοτώντας το τέλος του πτωτικού κύκλου για τις ελληνικές μετοχές και τα ομόλογα και τη δειλή αρχή ενός ενάρετου κύκλου για την ελληνική οικονομία.


Dr. Money


*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v