Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποιος φοβάται την κολοβή επιμήκυνση

Αν το σπάσιμο του πάγου με την κ. Μέρκελ ήταν ο πρώτος στόχος του κ. Σαμαρά στο Βερολίνο, το στρώσιμο του δρόμου για την επιμήκυνση ήταν ο επόμενος. Μόνο που η τελευταία μπορεί να είναι κολοβή.

Ποιος φοβάται την κολοβή επιμήκυνση
Το περιβάλλον του Έλληνα πρωθυπουργού εμφανίζεται ευχαριστημένο από το κλίμα και γενικότερα από τις συνομιλίες που είχε ο κ. Σαμαράς στο Βερολίνο και στο Παρίσι με την καγκελάριο Άν. Μέρκελ και τον πρόεδρο Φρ. Ολάντ.

Από την άλλη πλευρά, η προσέγγιση των ξένων είναι πιο συγκρατημένη, αν και δεν παραλείπουν να υπογραμμίσουν ότι στα πρόσωπα των Σαμαρά και Στουρνάρα μπορεί να έχουν βρει αξιόπιστους Έλληνες συνομιλητές.

Όμως, οι αντοχές της κυβέρνησης συνασπισμού των 3 κομμάτων θα δοκιμαστούν προσεχώς από το περίφημο πακέτο περικοπών ύψους 13,5-14 δισ. ευρώ για τη διετία 2013-2014.

Οι αισιόδοξοι θεωρούν ότι η τρόικα θα απορρίψει μέτρα απόδοσης 2-3 δισ. ευρώ από το ελληνικό μενού που θα της δοθεί, οπότε η κυβέρνηση θα μπορέσει να βρει τα ισοδύναμα και θα επιζήσει.

Οι πιο απαισιόδοξοι εκτιμούν ότι η τρόικα θα θεωρήσει αξιόπιστα μόνο τα μέτρα που αποφέρουν εξοικονόμηση 7-8 δισ. ευρώ και θα ζητήσει να συμπληρωθούν τα υπόλοιπα με άλλα που θα είναι κοινωνικά και πολιτικά πιο επώδυνα.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι τροϊκανοί δεν θα κάνουν εκπτώσεις στην αποτίμηση των μέτρων και θα είναι σε γενικές γραμμές αυστηροί, σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις.

Ιδίως οι τροϊκανοί που εκπροσωπούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αν όμως υποθέσει κανείς ότι το πακέτο των μέτρων ψηφιστεί από τη Βουλή για να λάβει η χώρα την επόμενη δόση των 30 και πλέον δισ. ευρώ και η τρόικα εκδώσει μια θετική, σε γενικές γραμμές, έκθεση για την εφαρμογή του προγράμματος, είναι πιθανόν να δοθεί επιμήκυνση στο ελληνικό πρόγραμμα.

Μόνο που η επιμήκυνση θα είναι κατά πάσα πιθανότητα το προϊόν ενός ακόμη ευρωπαϊκού συμβιβασμού και εξυπηρέτησης εσωτερικών πολιτικών σκοπιμοτήτων
στη Γερμανία και αλλού.

Κοινώς, θα πρόκειται για μια κολοβή επιμήκυνση.

Τι εννοούμε;

Μα προφανώς για να μην αντιμετωπίσει έντονα προβλήματα στο εσωτερικό του κόμματός της, εν όψει των γερμανικών εκλογών του Σεπτεμβρίου του 2013 αλλά και της επιθυμίας της να μην προκληθεί ρήγμα στην ευρωζώνη και διαλυθεί το ευρώ, η κ. Μέρκελ είναι πιθανόν να συναινέσει στο ελληνικό αίτημα.

Μόνο που θα το κάνει με φειδώ.

Κοινώς, θα συμφωνήσει στη χρονική επέκταση του προγράμματος κατά έναν χρόνο μέχρι και το 2015 και επιπλέον θα ζητήσει να καλύψει η Ελλάδα μέρος του επιπρόσθετου χρηματοδοτικού ανοίγματος.

Κοινώς, να βρει επιπλέον λεφτά, είτε παίρνοντας κι άλλα περιοριστικά μέτρα πέραν των 13,5-14 δισ. ευρώ αυτήν τη στιγμή είτε επιταχύνοντας τις ιδιωτικοποιήσεις.

Μια τέτοια επιμήκυνση συμβαδίζει με το χρονοδιάγραμμα πληρωμών του ΔΝΤ προς την Ελλάδα στο δεύτερο πακέτο που καλύπτει ολόκληρο το 2015 και το α΄ τρίμηνο του 2016.

Όμως, η επιμήκυνση του προγράμματος κατά έναν χρόνο αντί για δύο που ζητά ανεπισήμως η ελληνική πλευρά δεν θα έχει την ίδια επίπτωση στην ύφεση.

Αν μάλιστα η Ελλάδα κληθεί να χρηματοδοτήσει από ίδιους πόρους το επιπρόσθετο χρηματοδοτικό κενό, η κυβέρνηση θα πρέπει να σκεφθεί πολύ σοβαρά αν θα ήθελε μια τέτοια κολοβή επιμήκυνση.

Φυσικά, θα μπορούσαν οι εταίροι να δώσουν κι ένα καρότο, προβλέποντας περαιτέρω επιμήκυνση κατά έναν χρόνο, που θα συμβάδιζε με το ελληνικό αίτημα κατά δύο χρόνια, αν επιτυγχάνονταν οι στόχοι του προγράμματος και η χώρα χρηματοδοτούσε εν μέρει το επιπρόσθετο κενό της επιμήκυνσης.

Κάτι τέτοιο θα έκανε πιο ελκυστική την επιμήκυνση στα μάτια της ελληνικής πλευράς.

Όμως, η κυβέρνηση επιθυμεί την παράταση της δημοσιονομικής προσαρμογής του προγράμματος κατά 2 χρόνια επειδή επιζητά ανάσες, κοινώς να αμβλυνθεί η ύφεση το 2013 για να μπορέσει η χώρα να περάσει σε ανάκαμψη το 2014.

Είναι προφανές ότι μια κολοβή επιμήκυνση κατά έναν χρόνο με ελληνική συμμετοχή στην κάλυψη του επιπρόσθετου χρηματοδοτικού κενού συνεισφέρει λίγα προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης.

Αν λοιπόν τα πράγματα εξελιχθούν έτσι, η ελληνική κυβέρνηση -στο μέτρο που θα έχει επιζήσει της ψήφισης του συζητούμενου πακέτου των 14 δισ. ευρώ- θα έχει μια δύσκολη απόφαση να πάρει.

Να αποδεχθεί ή όχι την κολοβή επιμήκυνση.

Dr. Money


*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v