Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δυο σε επικίνδυνη αποστολή ιδιωτικοποιήσεων

Θα μπορέσουν οι νέοι επικεφαλής του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, οι κ. Αθανασόπουλος και Εμίρης, να καταφέρουν ό,τι δεν μπόρεσαν οι προκάτοχοί τους; Η πρόκληση είναι δική τους.

Δυο σε επικίνδυνη αποστολή ιδιωτικοποιήσεων
Οι αλλαγές στην κορυφή του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) κυοφορούνταν εδώ και καιρό, αλλά μόλις χθες έγιναν γνωστές, κι ενώ είχαν προηγηθεί οι παραιτήσεις του κ. Κουκιάδη και του κ. Μητρόπουλου από τις θέσεις του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου.

Είναι ενθαρρυντικό ότι όλοι εκείνοι με τους οποίους μιλήσαμε στην αγορά θεωρούν ότι η επιλογή του νέου διδύμου, των κ. Αθανασόπουλου και Εμίρη, συνιστά ένα βήμα προς τα εμπρός για το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων αυτήν τη στιγμή, χωρίς φυσικά να εγγυάται την επιτυχία του.

Ξεκινώντας από τον νέο πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ, κ. Αθανασόπουλο, ο οποίος βρέθηκε την προηγούμενη δεκαετία από τα πανευρωπαϊκά σαλόνια της Τογιότα στα χαρακώματα με τους συνδικαλιστές της ΔΕΗ, η κυρίαρχη άποψη τον θέλει να έχει θετική συμβολή στη λειτουργία του διοικητικού συμβουλίου.

Υπό αυτήν την έννοια, το Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ θα είναι στις συνεδριάσεις του πιο επικεντρωμένο σε θέματα ουσίας και θα ασχολείται λιγότερο με τη σπατάλη πολύτιμου χρόνου για επουσιώδη ζητήματα, ακούγοντας ενίοτε τα πολιτικά κηρύγματα της κάθε κυρίας-μέλους του.

Αν και ο πρόεδρος δεν έχει εκτελεστικές αρμοδιότητες, αρκετοί θεωρούν ότι ο κ. Αθανασόπουλος μπορεί να έχει καλή σχέση συνεργασίας και κατανόησης τόσο με υποψήφιους ξένους επενδυτές ή εκπρόσωπούς τους όσο και με την τρόικα.

Η τελευταία ίσως θα έπρεπε να σκεφθεί να αναβαθμίσει την παρουσία της στο Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ με τον διορισμό δύο εξειδικευμένων στελεχών, που θα έχουν πιο σημαντική συνεισφορά στο έργο του ταμείου.

Όσον αφορά τον νέο διευθύνοντα σύμβουλο κ. Εμίρη, η κυρίαρχη άποψη θέλει να είναι καλό και ηθικό άτομο, που κατανοεί το αντικείμενο με το οποίο θα ασχοληθεί.

Έχοντας ξεκινήσει την καριέρα του από την ομάδα του κ. Βουρλούμη στην Alpha Finance, ο κ. Εμίρης έχει πείρα και γνώσεις επενδυτικής τραπεζικής.

Αν μπορέσει να ξεπεράσει τον «σεβασμό» προς τις γραφειοκρατικές διαδικασίες, θα μπορέσει να είναι ακόμη καλύτερος.

«Όμως, δεν μπορούμε να τα θέλουμε όλα δικά μας», όπως τόνισε χαρακτηριστικά στέλεχος της αγοράς, προσθέτοντας ότι ο κ. Εμίρης έχει μεγαλύτερη πείρα από ντιλ σε σχέση με τον κ. Μητρόπουλο που διαδέχεται και έχει λιγότερο «πολιτικό κριτήριο».

Φυσικά, υπάρχουν άλλοι που θα ήθελαν να δουν ένα στέλεχος της αγοράς με ακόμη μεγαλύτερη πείρα και «παράσημα» από ντιλ στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου.

Όμως, το ιδανικό δεν είναι πάντοτε εφικτό και εν πάση περιπτώσει πρόκειται για μια καλή επιλογή σε μια δύσκολη συγκυρία, σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις.

Μερικοί θεωρούν επίσης σημαντικό τον ρόλο που θα έχει η φημολογούμενη νέα επιτροπή υπό τον πρωθυπουργό για τις ιδιωτικοποιήσεις και η σχέση της με το ΤΑΙΠΕΔ.

Κοινή άποψη είναι ότι θα προκύψει πρόβλημα με τις ιδιωτικοποιήσεις αν η φημολογούμενη επιτροπή επιχειρήσει να υποκαταστήσει το ταμείο στον ρόλο του.

Από την άλλη πλευρά, η επιτροπή θα μπορούσε να προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες αν λειτουργούσε υποστηρικτικά στο ΤΑΙΠΕΔ, π.χ. να επιλύει προβλήματα που δημιουργούνται ανάμεσα σε δύο ή περισσότερα υπουργεία, επηρεάζοντας την πώληση ή τη μακροχρόνια μίσθωση ακινήτων του δημοσίου.

Οι ανταγωνισμοί και η αλληλοϋπονόμευση ανάμεσα σε υπουργούς και δημόσιες υπηρεσίες ήταν ένας από τους λόγους για τους οποίους ναυάγησαν αποκρατικοποιήσεις στο παρελθόν.

Γι' αυτό πολλοί προέκριναν τη δημιουργία μιας γραμματείας υπό τον πρωθυπουργό, η οποία θα παρενέβαινε πυροσβεστικά, επιλύοντας τις διαφορές και τα προβλήματα ανάμεσα σε υπουργούς και φορείς του δημοσίου.

Τότε όμως δεν υπήρχε ΤΑΙΠΕΔ.

Dr. Money


*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v