Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο χρόνος είναι χρήμα για τον νέο υπ. Οικονομικών

Ο νέος υπουργός Οικονομικών καλείται σε σύντομο χρονικό διάστημα να κάνει πράγματα που προκάτοχοί του έκαναν σε πολύ μεγαλύτερο. Όμως, δεν έχει επιλογή καθότι ο χρόνος είναι πολύτιμος και δεν είναι σύμμαχος.

Ο χρόνος είναι χρήμα για τον νέο υπ. Οικονομικών
Δεν γνωρίζουμε αν ο νέος υπουργός Οικονομικών θα είναι ο κ. Δήμας, ή ο καθηγητής κ. Στουρνάρας, ή ο κ. Χατζηδάκης, ή ο καθηγητής κ. Μουρμούρας, ή κάποιος άλλος.

Εκείνο που γνωρίζουμε είναι ότι χάθηκε πολύτιμος χρόνος, έστω και λίγων ημερών, χωρίς λόγο και αιτία, σε μια κρίσιμη περίοδο, πλήττοντας την εικόνα της νέας κυβέρνησης, της Ελλάδας και εν κατακλείδι των 3 πολιτικών αρχηγών που πήραν την απόφαση.

Κι αυτό γιατί οι εμπλεκόμενοι γνώριζαν ότι ο αγαπητός σε όλους καθηγητής κ. Ράπανος αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα υγείας και επομένως ήταν αδύνατον να ανταποκριθεί στην αγχωτική θέση του υπουργού Οικονομικών της χώρας σε αυτήν τη φάση.

Όπως επίσης γνωρίζουν ότι θα είναι κουτό εκ μέρους του καθηγητή κ. Ζαννιά, ενός άλλου προσώπου που τα ΜΜΕ αναφέρουν, να αποδεχθεί τη συγκεκριμένη θέση για διάστημα μεγαλύτερο των 3 μηνών, δηλαδή μέχρι τις αρχές Αυγούστου.

Κι αυτό γιατί η άδεια άνευ αποδοχών που έχει λάβει από την Τράπεζα της Ελλάδος είναι διάρκειας 3 μηνών, όπως μας πληροφορούν αξιόπιστες πηγές.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Ζαννιάς, ο οποίος ήταν άμεσα αναμεμιγμένος στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα από το 2010 μέχρι σήμερα, επελέγη με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου λίγο πριν από τις εκλογές της 6ης Μαΐου για μια θέση 5ετούς αποκλειστικής απασχόλησης στο συμβούλιο νομισματικής επιτροπής της ΤτΕ.

Θα ήταν λοιπόν έκπληξη αν παραιτείτο από τη θέση στην ΤτΕ για να παραμείνει στον ηλεκτρικό υπουργικό θώκο της Πλατείας Συντάγματος.

Σε κάθε περίπτωση, ο νέος υπουργός Οικονομικών θα έχει ακόμη λιγότερο χρόνο στη διάθεσή του για να ενημερωθεί για τα καυτά θέματα και να χαράξει στρατηγική με τους συνεργάτες του και ευρύτερα με τον πρωθυπουργό και πιθανόν με στελέχη των άλλων δύο κομμάτων, εν όψει των επαφών με την τρόικα και γενικότερα με τους πιστωτές μας.

Ο νέος υπουργός Οικονομικών θα πρέπει να ξέρει επίσης ότι όσο σημαντικό πράγμα είναι η χάραξη ενιαίας γραμμής και στρατηγικής από την ελληνική πλευρά, άλλο τόσο σημαντικό είναι να κατανοηθούν οι νέες ισορροπίες που δημιουργούνται μέσα στην ευρωζώνη και η στρατηγική της Γερμανίας.

Κι αυτό γιατί υπάρχουν μεν περισσότεροι στην ευρωζώνη που τάσσονται υπέρ π.χ. της ανάπτυξης, της τραπεζικής ενοποίησης και των ευρωομολόγων, και επομένως υπάρχει περισσότερος θόρυβος, όμως εν τέλει υπάρχει μόνο μία φωνή:

Η φωνή εκείνου που πληρώνει τα περισσότερα, δηλαδή της Γερμανίας.

Οι νέες δηλώσεις της κ. Μέρκελ και του Γερμανού υπουργού Οικονομικών δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας, αν και κάθε πλευρά προσπαθεί να ενισχύσει τη θέση της όταν γνωρίζει ότι αργά ή γρήγορα θα καθίσει στο τραπέζι με τους άλλους.

Θα ήταν επίσης ευχής έργον αν ο νέος υπουργός Οικονομικών προσερχόταν στις διαπραγματεύσεις των επόμενων εβδομάδων έχοντας στη φαρέτρα του ένα ισχυρό επιχείρημα.

Το πρωτογενές έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης ήταν πολύ μικρότερο του αναμενομένου στο εξάμηνο.

Κι αυτό παρά την πολιτική αβεβαιότητα που δημιούργησαν οι δύο εκλογικές αναμετρήσεις και τη βαθύτερη της προβλεπομένης οικονομική ύφεση, με αποτέλεσμα ο στόχος για ετήσιο πρωτογενές έλλειμμα μικρότερο των 2,06 δισ. ευρώ να παραμένει εφικτός.

Θα ήταν ένα αντιστάθμισμα στην αρνητική εικόνα που θα δημιουργήσουν οι καθυστερήσεις στο χρονοδιάγραμμα των μεταρρυθμίσεων, δίνοντας πάτημα στους Γερμανούς να αποδεχθούν μερικές από τις προτεινόμενες αλλαγές στον μνημόνιο που θα ζητήσει η ελληνική πλευρά, π.χ. διετή παράταση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.

Χρειάζεται λοιπόν να μην επαναληφθούν τα πρόσφατα λάθη στην επιλογή του νέου υπουργού Οικονομικών γιατί ο χρόνος είναι πολύτιμος.

Dr. Money


*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v