Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επικίνδυνη αποστολή για τους νέους υπουργούς!

Η νέα κυβέρνηση θα μπορούσε να αποδειχθεί σωτήρια ή μοιραία για τη χώρα κι αυτό δεν θα οφείλεται μόνο στα άτομα που τη στελεχώνουν και στην αποδοχή της από τη δημόσια διοίκηση.

Επικίνδυνη αποστολή για τους νέους υπουργούς!
Στη τηλεοπτική μεταφορά της ταινίας «επικίνδυνες αποστολές» (Mission Impossible), η ομάδα αναλαμβάνει να φέρει εις πέρας πολύ δύσκολες αποστολές και τα καταφέρνει στο τέλος, έστω μετά δυσκολίας.

Δεδομένων των αναλογιών και της συγκυρίας, κάποιος θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι η νέα, πιο ολιγομελής κυβέρνηση συνεργασίας της Νέας Δημοκρατίας με το ΠΑΣΟΚ και τη Δημοκρατική Αριστερά αναλαμβάνει να φέρει εις πέρας μια άκρως ριψοκίνδυνη αποστολή, με περιορισμένες πιθανότητες επιτυχίας.

Να διατηρήσει τη χώρα στο ευρώ
, πείθοντας τους Ευρωπαίους εταίρους ότι τηρούμε τις συμφωνίες που υπογράψαμε, ώστε να συνεχίσει να ρέει η χρηματοδότηση από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ, και ταυτόχρονα να επιτύχει τη χαλάρωση κάποιων όρων του οικονομικού προγράμματος, επικαλούμενη τη μεγάλη ύφεση.

Κι όλα αυτά ενώ η οικονομική δραστηριότητα συνεχίζει να συρρικνώνεται, με την ανεργία στον ιδιωτικό τομέα να αυξάνεται και τα μηνύματα από την τουριστική βιομηχανία, πηγή ελπίδας πέρυσι, να μην είναι ενθαρρυντικά.

Αν μάλιστα κάποιος πιστεύει στις προκαταλήψεις και πληροφορηθεί ότι ο κ. Σαμαράς είναι ο 13ος πρωθυπουργός μετά τη μεταπολίτευση, θα κουμπωθεί ακόμη περισσότερο.

Ο νέος πρωθυπουργός, χθες, μιλώντας στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, ανέφερε ότι η νέα κυβέρνηση είναι μακράς πνοής.

Μακάρι να έχει δίκιο γιατί η χώρα χρειάζεται μια σταθερή και αποτελεσματική κυβέρνηση, με πρόγραμμα, της οποίας η τύχη δεν θα αμφισβητείται κάθε λίγο και λιγάκι.

Από την άλλη πλευρά, η λογική υπαγορεύει ότι το κρίσιμο τέστ για τη νέα κυβέρνηση, αν αντέξει, θα είναι οι ευρωεκλογές τον Ιούνιο του 2014.

Επομένως, έχει δύο χρόνια στη διάθεσή της, στην καλύτερη των περιπτώσεων, για να επιτύχει τους υφιστάμενους ή τους αναθεωρημένους δημοσιονομικούς στόχους και να προωθήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.

Θα μπορέσει να τα καταφέρει;

Κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος.

Στη σύνθεση της νέας κυβέρνησης συναντά κανείς πρόσωπα, ιδίως στον τομέα της οικονομίας και στα παραγωγικά υπουργεία, που έχουν ικανότητες και θα μπορούσαν να προσφέρουν πολλά προς την επίτευξη των εθνικών στόχων.

Όμως, δεν ισχύει το ίδιο για άλλα υπουργεία.

Επιπλέον, όλοι γνωρίζουμε ότι ένας κούκος ή λίγοι κούκοι σε κάθε υπουργείο δεν φέρνουν την άνοιξη.

Χρειάζεται η ένθερμη υποστήριξη και η συμμετοχή κι άλλων πολλών κρατικών αξιωματούχων με ικανότητες, που πιστεύουν στον ίδιο σκοπό.

Κοινώς, των γραφειοκρατών της δημόσιας διοίκησης.

Δυστυχώς, οι τελευταίοι δεν έχουν κίνητρο γιατί αφενός έχουν υποστεί μειώσεις μισθών και αφετέρου θεωρούν σίγουρη τη θέση τους.

Υπό αυτήν την έννοια, όσο ικανοί κι αν είναι οι επικεφαλής των υπουργείων, δεν μπορεί παρά να συνεχίσουν να βασίζονται σε μια δημόσια διοίκηση μετρίων δυνατοτήτων.

Ως εκ τούτου, το τελευταίο μειώνει τις πιθανότητες επιτυχίας στο έργο τους.

Αν λοιπόν η ελληνική πλευρά δεν κατορθώσει να πείσει τους πιστωτές ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος για την επίτευξη των στόχων, ώστε η δημόσια διοίκηση να μπορεί να παρακολουθεί τον βηματισμό, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο η αποστολή της νέας κυβέρνησης να αποδειχθεί «αποστολή αυτοκτονίας».

Κι όλα αυτά χωρίς να ληφθούν υπόψη τυχόν έντονες κοινωνικές αντιδράσεις που δεν έχουν εμφανιστεί μέχρι σήμερα.

Dr. Money


*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v