Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Δωροθέα της Γερμανίας και η Ελλάδα!

Η Άνγκελα Δωροθέα Μέρκελ κατάγεται από την παλιά Πρωσία και γνωρίζει καλά ρωσικά για να κατανοεί πιο πολύ από άλλους τη γυναίκα που έχτισε μια μεγάλη αυτοκρατορία καθώς πλησιάζει η ώρα κρίσιμων αποφάσεων.

Η Δωροθέα της Γερμανίας και η Ελλάδα!
Ως γνωστόν, η μεγάλη πλειονότητα του ελληνικού και του γερμανικού λαού προσεγγίζει την κρίση χρέους στην ευρωζώνη με διαφορετικό τρόπο.

Όμως, και οι δύο πλευρές έχουν κάτι κοινό:

Πιστεύουν σε κάτι που είναι μάλλον απίθανο να συμβεί.

Οι Γερμανοί πιστεύουν ότι το ευρώ μπορεί να επιζήσει χωρίς κάποιου είδους δημοσιονομική και τραπεζική ένωση, στην οποία οι ίδιοι θα καλούνταν να εγγυηθούν την αποπληρωμή του δημοσίου χρέους των άλλων μελών της ευρωζώνης.

Πολλοί Έλληνες πιστεύουν ότι θα παραμείνουν στο ευρώ και θα συνεχιστεί η χρηματοδοτική στήριξη από την Ε.Ε., το ΔΝΤ και την ΕΚΤ, ακόμη κι αν δεν τηρήσουν τις περισσότερες από τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει απέναντι στους πιστωτές τους.

Η εξέλιξη της κρίσης στην Ισπανία και οι εκλογές της 17ης Ιουνίου στην Ελλάδα θα αποτελέσουν ένα καλό τέστ για τα πιστεύω κάθε πλευράς.

Όμως, το τελικό αποτέλεσμα θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό από τις αποφάσεις της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελας Δωροθέας Μέρκελ.

Γνωρίζοντας ότι οι περισσότεροι συμπατριώτες της θα ήθελαν να δουν την Ελλάδα εκτός ευρώ, η καγκελάριος Άν. Μέρκελ δεν θα είχε κανένα πρόβλημα από πολιτική σκοπιά να εμποδίσει μια τέτοια εξέλιξη που ίσως τη βοηθούσε να ξανακερδίσει τις εκλογές.

Με αυτόν τον τρόπο, θα έστελνε επίσης μήνυμα στις άλλες «αμαρτωλές» χώρες της ΟΝΕ ότι θα είχαν την τύχη της Ελλάδας αν δεν ήταν καλά παιδιά και εφάρμοζαν τα συμφωνηθέντα.

Όμως, άλλο πράγμα οι επιθυμίες κι άλλο η ωμή πραγματικότητα.

Όσο λοιπόν κι η ίδια θέλει να πιέσει τις χώρες να εφαρμόσουν τα οικονομικά προγράμματα προσαρμογής με αντάλλαγμα τη συνέχιση της χρηματοδότησής τους, η Άν. Μέρκελ γνωρίζει ότι υπάρχουν όρια.

Τα τελευταία γίνονται πιο σαφή όταν η πολιτική της υπέρμετρης λιτότητας οδηγεί τις αδύναμες χώρες πιο βαθιά στην παγίδα του χρέους μέσω της μεγαλύτερης ύφεσης, υπονομεύοντας τις μεταρρυθμίσεις και την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.

Η κρίση στην Ισπανία, που αποτυπώθηκε χθες στα υψηλά επιτόκια δανεισμού της τάξης του 6% και άνω στη δημοπρασία των 10ετών ομολόγων, δεν αφήνει περιθώρια για αυταπάτες.

Όμως, οι περισσότεροι αναλυτές συμφωνούν ότι η Άν. Μέρκελ και η Γερμανία δεν πρόκειται να παρέμβουν με ριζοσπαστικά μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης παρά μόνο αν η κατάσταση φτάσει στο απροχώρητο.

Υπό αυτήν την έννοια, δεν εκπλήσσει η στάση που κράτησε το κόμμα της Μέρκελ στο οικονομικό σχέδιο για την ελληνική οικονομία που έθεσε υπόψη των κομμάτων-μελών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ο κ. Σαμαράς κατά τη σύναξη των Βρυξελλών πριν από μερικές εβδομάδες.

Όμως, η σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα και στην ευρωπεριφέρεια δεν μπορεί να διατηρηθεί επί μακρόν.

Οι γνωρίζοντες αναφέρουν ότι στο γραφείο της Άν. Μέρκελ, η οποία μιλά καλά ρωσικά, υπάρχει μια φωτογραφία της Μεγάλης Αικατερίνης της Ρωσίας, η οποία, όπως η ίδια, καταγόταν από την πάλαι ποτέ Πρωσία.

Αν η Άν. Μέρκελ θέλει να μοιάσει στη Μεγάλη Αικατερίνη, θα πρέπει να λάβει πρωτοβουλίες και αποφάσεις που ενώνουν και δεν διαιρούν την ευρωπαϊκή «αυτοκρατορία», ξεκινώντας από τη χώρα που την εκνευρίζει περισσότερο.

Την Ελλάδα.


Dr. Money


*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v