Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι καταθέτες ψηφίζουν πριν από τις εκλογές!

Οι επαναληπτικές εκλογές του Ιουνίου θα μπορούσαν να μετατραπούν σε δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι της Ελλάδας στο ευρώ. Όμως, μέχρι τότε δεν πρέπει να στέλνουμε λάθος μηνύματα στην αγορά.

Οι καταθέτες ψηφίζουν πριν από τις εκλογές!
Στο κείμενο που δημοσιεύθηκε την επομένη των εκλογών, δηλαδή τη Δευτέρα, 7 Μαΐου, και έφερε τον τίτλο «Οι καταθέτες πιέζουν τους πολιτικούς», είχαμε τονίσει ότι ενδεχόμενη μείωση των καταθέσεων θα μπορούσε να λειτουργήσει ως μοχλός πίεσης για τον σχηματισμό βιώσιμης κυβέρνησης.

Προφανώς, κάναμε λάθος.

Ούτε οι πολιτικοί αρχηγοί πτοήθηκαν αφού κυβέρνηση συνεργασίας δεν σχηματίστηκε, ούτε οι συνολικές εκροές καταθέσεων ήταν αυτές που πολλοί φοβόντουσαν την προηγούμενη εβδομάδα λόγω αυξημένης πολιτικής αβεβαιότητας.

Όμως, η τάση στις καταθέσεις είναι παραμένει ανησυχητική. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Παπούλιας ήρθε να επιβεβαιώσει αυτήν την εκτίμηση με τον πλέον επίσημο τρόπο κατά τη συνάντηση με τους πολιτικούς αρχηγούς, όπως έδειξαν τα πρακτικά της Δευτέρας.

Ο κ. Παπούλιας τοποθέτησε τις εκροές καταθέσεων τη Δευτέρα κοντά στα 700 εκατ. ευρώ χθες και το συνολικό ποσό πλησιάζει τα 800 εκατ. ευρώ, αν συνεκτιμηθούν οι αγορές ξένων ομολόγων και μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων εξωτερικού.

Η χθεσινή μέρα επίσης δεν ήταν καλή, σύμφωνα με τραπεζίτες.

Όμως, δύσκολη μέρα για τις τράπεζες εκτιμάται ότι θα είναι και η σημερινή, μετά την αποτυχία σχηματισμού κυβέρνησης και την προσφυγή της χώρας σε νέες εκλογές τον Ιούνιο.

Είναι λογικό να εικάσει κανείς ότι η ΕΚΤ και η ΤτΕ γνωρίζουν πολύ καλά τους κινδύνους και επομένως θα έχουν λάβει τα μέτρα τους, όπως είπε και επικεφαλής της ΤτΕ στον Παπούλια. Αλλωστε υπάρχει το μαξιλάρι της ανακεφαλαιοποίησης και είναι μεγάλο (18 δισ. ευρώ).

Όμως, ούτε τα ενέχυρα των ελληνικών τραπεζών είναι απεριόριστα, ούτε η ΕΚΤ θα αισθανόταν άνετα βλέποντας να αυξάνεται η έκθεσή της στην Ελλάδα και επομένως οι δυνητικές ζημίες που θα μπορούσε να υποστεί σε περίπτωση ελληνικού «κανονιού».

Είναι αλήθεια ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει αντέξει τις μεγάλες εκροές καταθέσεων από τα τέλη του 2009 μέχρι σήμερα, κυρίως χάρη στη μετάγγιση ρευστότητας από την ΕΚΤ.

Όμως, η Ιστορία διδάσκει ότι είναι πολύ δύσκολο να προβλέψει κανείς τις αντιδράσεις των καταθετών υπό συνθήκες αβεβαιότητας.

Η ιστορία της βρετανικής τράπεζας Northern Rock είναι γνωστή και έδειξε τη σημασία του κλίματος στην οικονομία. Εδειξε ότι είναι επιτακτική ανάγκη να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των καταθετών στο τραπεζικό σύστημα.

Δεν υπάρχουν πολλές επιλογές.

Οι χθεσινοβραδινές δηλώσεις της κ. Μέρκελ και του κ. Ολάντ, που τάχθηκαν υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ, είναι ενθαρρυντικές

Η επιτάχυνση της κεφαλαιοποίησης των τραπεζών και η αναδιάρθρωση του κλάδου γιατί θα μπορούσε να τονώσει επίσης τη ρευστότητά τους μέσω συμφωνιών ανταλλαγής (repo) με τα ομόλογα του EFSF που θα λάβουν. Ηδη γνωστοποιήθηκε ότι αυτό θα γίνει άμεσα.

Δυστυχώς, η κυβέρνηση Παπαδήμου απέτυχε να φέρει εις πέρας το συγκεκριμένο έργο και επομένως εναπόκειται στη νέα κυβέρνηση να το ολοκληρώσει το ταχύτερο δυνατό.

Υπενθυμίζεται ότι είμαστε ήδη στα μέσα Μαΐου και η ΑΤΕ με το Τ.Τ. δεν έχουν δημοσιεύσει ακόμη τα οικονομικά αποτελέσματα του 2011 και η 31η Μαΐου είναι η καταληκτική (υποτίθεται) ημερομηνία.

Όμως, το μεγάλο ζητούμενο για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των καταθετών είναι άλλο: Η μείωση της πολιτικής αβεβαιότητας και ο σχηματισμός βιώσιμης κυβέρνησης με άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, που θα ήταν αποφασισμένη να κρατήσει τη χώρα στο ευρώ και να τη βγάλει από την κρίση.

Το δυσάρεστο είναι ότι οι περισσότεροι καταδικάζουν τον δικομματισμό, αλλά και τα μικρότερα κόμματα απέδειξαν με τη συμπεριφορά τους κατά την περίοδο των διαβουλεύσεων ότι δεν διαφέρουν από εκείνα που επικρίνουν, προτάσσοντας σε μια κρίσιμη περίοδο το κομματικό συμφέρον, παρότι η χώρα πάει προς τον γκρεμό.

Θα μπορούσε το κλίμα να αλλάξει μέχρι τις εκλογές του Ιουνίου;

Δύσκολο. 

Σε κάθε περίπτωση, όμως, τα παραπάνω σηματοδοτούν τις μεγάλες ευθύνες που έχει το πολιτικό σύστημα.


Dr. Money


* Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v