Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πάνε ταμείο κερδοσκόποι και λοιποί!

Λίγα 24ωρα απομένουν για να μάθουμε τελικά πόσα λεφτά θα εισπράξουν επενδυτές και κερδοσκόποι που πόνταραν στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Θα είναι τα 2,5-3 δισ. ευρώ αρκετά γι' αυτούς;

Πάνε ταμείο κερδοσκόποι και λοιποί!
Τη Δευτέρα 19 Μαρτίου θα διεξαχθεί η δημοπρασία των ελληνικών ομολόγων που συνδέεται με την πληρωμή όσων κατέχουν συμβόλαια προστασίας (CDSs) λόγω πιστωτικού συμβάντος.

Ως γνωστόν, το τελευταίο προκλήθηκε από την ενεργοποίηση των ρητρών συλλογικής δράσης (CACs), που συνεπάγεται την επιβολή των ίδιων όρων ανταλλαγής ομολόγων στη μειοψηφία των ομολογιούχων που είτε αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στο PSI είτε συμμετείχαν, απαντώντας αρνητικά στην πρόσκληση της ελληνικής κυβέρνησης αρχικά.

Η ιδέα της εθελοντικής αναδιάρθρωσης του χρέους, που υποστήριζαν με θέρμη αρχικά η Ε.Ε. και η ΕΚΤ για να αποφευχθεί ένα πιστωτικό συμβάν και να πληρωθούν οι κερδοσκόποι, ξεχάστηκε γρήγορα.

Αντίθετα, επικράτησε η άλλη άποψη που θεωρούνταν αιρετική αρχικά και προκαλούσε τη μήνιν των... Μερκοζί.

Κοινώς, να πληρωθούν τα CDSs για να μην απογειωθούν οι αποδόσεις, π.χ. των ιταλικών ομολόγων, λόγω ξεπουλήματός τους από επενδυτές που θα διαπίστωναν ότι δεν έχουν πλέον προστασία.

Αυτό ακριβώς θα συμβεί τη Δευτέρα στη δημοπρασία των ελληνικών τίτλων που βρίσκονται στη σχετική λίστα.

Το κουμπί στην όλη υπόθεση είναι η τιμή ανάκτησης των ελληνικών ομολόγων που θα βγει από τη διαδικασία.

Το ποσό που θα λάβει ο κάτοχος ενός CDS σε ελληνικό χρέος θα καθοριστεί από την τιμή ανάκτησης των ομολόγων.

Κοινώς, αν η δημοπρασία προσδιορίσει την τιμή των ομολόγων στο 20% της ονομαστικής τιμής, ο κάτοχος του CDS θα αποζημιωθεί για το 80% επί της ονομαστικής αξίας (notional) του συμβολαίου. To τελευταίο συνήθως είναι 10 εκατ. δολάρια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη δημοπρασία συμμετέχουν ντίλερς, είτε για ίδιον λογαριασμό είτε για λογαριασμό πελατών τους.

Για την ιστορία, η δημοπρασία για το πιστωτικό γεγονός διεξάγεται σε δύο γύρους και επιβλέπεται από δύο παραγωγούς στοιχείων για CDSs, π.χ. Markit.

Στον πρώτο γύρο, οι συμμετέχοντες δηλώνουν τιμές αγοράς και πώλησης για συγκεκριμένη αξία ομολόγων, π.χ. 5 εκατ. δολάρια.

Το σύστημα αξιολογεί και επιλέγει τις καλύτερες προσφορές από τη σκοπιά του πελάτη, δηλαδή τις υψηλότερες τιμές αγοράς και τις χαμηλότερες τιμές πώλησης. Ο μέσος όρος της μέσης τιμής (mid price) ανά ζευγάρι τιμών θεωρείται η τιμή κοινής αποδοχής.

Αν η σούμα των προσφορών δείξει ότι οι αγορές ομολόγων ξεπερνάνε τις πωλήσεις ή το αντίστροφο, το πιθανότερο, πάμε στον δεύτερο γύρο.

Εκεί οι ντίλερς μπορεί να υποβάλουν τιμή για συγκεκριμένη αξία ομολόγων (limit order).

H τελευταία τιμή με την οποία καλύπτεται το υπερβάλλον πλεόνασμα ή έλλειμμα από τον πρώτο γύρο της δημοπρασίας, κοινώς υπάρχει ισορροπία ζήτησης και προσφοράς, είναι η τελική και χρησιμοποιείται για τον προσδιορισμό της αξίας των ομολόγων και την πληρωμή των CDSs.

Η τελική τιμή δεν μπορεί να είναι χαμηλότερη από την τιμή κοινής αποδοχής του πρώτου γύρου.

Η λογική λέει ότι η προσφορά θα ξεπεράσει τη ζήτηση για τα περισσότερα ομόλογα της λίστας κατά τον πρώτο γύρο της δημοπρασίας της Δευτέρας.

Αν η εκτίμηση είναι σωστή, η τελική τιμή θα διαμορφωθεί πιθανόν σε χαμηλότερα επίπεδα.

Κοινώς, οι κάτοχοι των CDSs θα πληρωθούν περισσότερα λεφτά αφού η διαφορά της τελικής από την ονομαστική τιμή θα είναι μεγαλύτερη.

Να λοιπόν που οι κακοί κερδοσκόποι θα βγάλουν μεγάλα κέρδη, ενώ κάποιοι άλλοι, που κάνουν αντιστάθμιση κινδύνου έχοντας χαρτοφυλάκια υποκείμενων ομολόγων, θα τη βγάλουν καθαρή χωρίς να βραχούν.

Απομένει να δούμε τη Δευτέρα σε πόσα λεφτά θα μεταφραστούν όλες αυτές οι πληρωμές σε κατόχους CDSs.

Dr. Money


*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v