PSI: Ας ξεκινήσει η παράσταση!

H Eλλάδα θα απευθύνει σήμερα πρόσκληση προς επιλεγμένους ομολογιούχους να αποδεχθούν την αλλαγή των όρων στους τίτλους τους στο πλαίσιο του PSI. Πάρτε ποπ κορν και ετοιμαστείτε για το έργο.

PSI: Ας ξεκινήσει η παράσταση!
Αφού πέρασε μέσα από πολλά κύματα, η πρόταση της Ελλάδας προς τους κατόχους επιλεγμένων ομολόγων της θα κατατεθεί σήμερα και η χώρα ελπίζει βάσιμα ότι θα μπορέσει να μειώσει το δημόσιο χρέος κατά 100 δισ. ευρώ και άνω με το πέρας της διαδικασίας.

Όλα δείχνουν ότι ο νόμος που προκρίνει ο κ. Buchheit, o διάσημος δικηγόρος σε θέματα αναδιάρθρωσης κρατικού χρέους που εργάζεται για λογαριασμό της ελληνικής κυβέρνησης, δεν εισάγει ρήτρες συλλογικής δράσης (CAC) αναδρομικά με την κλασική έννοια του όρου.

Κοινώς, πετάει από την αρχή το μπαλάκι στους ομολογιούχους, που εν γνώσει τους τις ενεργοποιούν.

Οι ομολογιούχοι θα γνωρίζουν ότι η πρόταση ενεργοποιείται αν αποδεχθεί την πρόσκληση της ελληνικής κυβέρνησης ποσοστό που υπερβαίνει το 50% των επιλεχθέντων ομολόγων.

Θα ξέρουν επίσης ότι οι όροι όλων των ομολόγων θα αλλάξουν υποχρεωτικά αν τα 2/3 των συμμετεχόντων ταχθούν υπέρ.

Φυσικά, εκκρεμούν ακόμη οι αποφάσεις των κοινοβουλίων μερικών χωρών του Βορρά για την ελληνική χρηματοδότηση, που θεωρούνται κλειδιά.

Η μεν Γερμανία αναμένεται να δώσει το πράσινο φως, έστω υπό όρους, και η Φινλανδία να ακολουθήσει μετά τις εγγυήσεις που έλαβε από ελληνικές τράπεζες, όμως δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι το ολλανδικό κοινοβούλιο θα πει το ναι.

Οι γνωρίζοντες τις πολιτικές ισορροπίες σε κάθε μία από τις ανωτέρω χώρες έχουν εγκαίρως επισημάνει ότι η επικύρωση της συμφωνίας για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας από το EFSF στο πλαίσιο του PSI κινδυνεύει περισσότερο στην Ολλανδία.

Όμως, τυχόν ευθυγράμμιση των Ολλανδών με τους Γερμανούς και τους Φινλανδούς δεν σημαίνει ότι τελείωσαν οι ωδίνες του τοκετού.

Θα ήταν έκπληξη αν μερικοί από τους ομολογιούχους που κατέχουν τίτλους λήξης 20 Μαρτίου δεν έκαναν προσπάθεια καθυστέρησης της διαδικασίας ώστε να πληρωθούν ολόκληρο το κεφάλαιό των 14,4 δισ. ευρώ στη λήξη.

Δεν αποκλείεται, λοιπόν, κάποιοι ομολογιούχοι να προσπαθήσουν να καθυστερήσουν το PSI, καταφεύγοντας σε ασφαλιστικά μέτρα με αίτημα το πάγωμα της ανταλλαγής ομολόγων, επικαλούμενοι διάφορα, π.χ. αντισυνταγματικότητα του νόμου κ.τ.λ.

Ακόμη λοιπόν πριν η ανταλλαγή των παλιών ομολόγων με τα νέα ολοκληρωθεί, κάτι που χρονικά τοποθετείται στις 12 Μαρτίου, μπορεί κάλλιστα η διαδικασία να καθυστερήσει.

Βλέπετε, συχνά παραβλέπεται ότι η σημαντική καθυστέρηση στην υλοποίηση του PSI Plus έδωσε την ευκαιρία σε αρκετές τράπεζες να ξεφορτωθούν ομόλογα που κατείχαν και σε αρκετά hedge funds και σε άλλους πιο βραχυχρόνιους επενδυτές να αποκτήσουν μεγαλύτερη πρόσβαση σε ελληνικούς τίτλους.

Οι πιθανότητες να προχωρήσουν οι πιο σπεκουλαδόροι σε τέτοιου είδους νομικές ενέργειες είναι πλέον μεγαλύτερες.

Πολύ περισσότερο αν η τιμή κτήσης ήταν 40% της ονομαστικής αξίας των ομολόγων και τα κέρδη μεγάλα.

Δεν αρκεί λοιπόν να κάνει η ελληνική κυβέρνηση ό,τι της λένε οι επίσημοι πιστωτές της χώρας για να υλοποιηθεί το PSI
.

To έργο του PSI Plus βρίσκεται σε εξέλιξη και θα έχει πιθανόν κι άλλα επεισόδια.

Ας ελπίσουμε ότι θα έχει τουλάχιστον ευτυχισμένο τέλος.

Dr. Money


*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v