Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρεοκοπία στις 20 Μαρτίου; ΟΧΙ ασφαλώς

Το Eurogroup μεταθέτει διαρκώς τη σύγκλησή του, προκαλώντας νευρικότητα σε πολλούς καθώς στενεύουν τα χρονικά περιθώρια για την αποπληρωμή του ομολόγου της 20ής Μαρτίου. Ας ηρεμήσουμε...

Χρεοκοπία στις 20 Μαρτίου; ΟΧΙ ασφαλώς
Η ημερομηνία της 20ής Μαρτίου είναι σημείο αναφοράς σε όλες τις συζητήσεις που γίνονται ή έχουν γίνει για ενδεχόμενη άτακτη χρεοκοπία της χώρας.

Δικαιολογημένα αφού εκείνη τη μέρα η Ελλάδα θα πρέπει να αποπληρώσει ομόλογα αξίας 14,4 δισ. ευρώ περίπου.

Αν η Ελλάδα είχε σκοπό να βαρέσει κανόνι, τότε θα έπρεπε να το κάνει το συντομότερο δυνατό και επομένως δεν θα έπρεπε να πληρώσει τους κατόχους των ομολόγων που λήγουν στις 20 Μαρτίου.

Όμως, από πουθενά δεν προκύπτει ότι η κυβέρνηση και τα κόμματα που τη στηρίζουν έχουν τέτοια πρόθεση.

Ούτε οι σκληροπυρηνικοί της ευρωζώνης επιθυμούν κάτι τέτοιο από τη στιγμή που θα μπορούσε να έχει απρόβλεπτες συνέπειες, με πρώτη και σημαντικότερη την αμφισβήτηση της ικανότητας της πολιτικής ηγεσίας να προστατεύσει το πρότζεκτ του ευρώ.

Δεν είναι τυχαίο ότι σε όλα τα σενάρια, είτε αναφέρονται σε σπάσιμο του δεύτερου πακέτου στήριξης προς την Ελλάδα σε περισσότερες δόσεις είτε σε μετάθεση της εφαρμογής του για μετά τις ελληνικές εκλογές, προβλέπεται η αποπληρωμή των συγκεκριμένων ομολόγων ενδιάμεσα.

Ίσως δεν είναι τυχαίο αν η ΕΚΤ, όπως εκτιμούν αρκετοί στην αγορά, είναι πιθανόν ο μεγαλύτερος κάτοχος ομολόγων που λήγουν στις 20 Μαρτίου.

Η αποπληρωμή για την αποφυγή μιας άτακτης χρεοκοπίας θα μπορούσε να γίνει με διαφόρους τρόπους, συμπεριλαμβανομένου του δανείου-γέφυρα προς την Ελλάδα, που όμως έχει απορρίψει η Άν. Μέρκελ στο παρελθόν, ή λεφτά του πρώτου πακέτου στήριξης ύψους 110 δισ. ευρώ.

Όμως, η αποπληρωμή 14,4 δισ. ευρώ στις 20 Μαρτίου θα σήμαινε επίσης άλλα πράγματα.

Η Ελλάδα θα έχανε την ευκαιρία να μειώσει το χρέος της κατά 7,2 δισ. ευρώ - 50% κούρεμα.

Η ευρωζώνη και το ΔΝΤ θα έπρεπε να βάλουν βαθύτερα το χέρι στην τσέπη για να καταστήσουν το ελληνικό χρέος διαχειρίσιμο στο μέλλον ή και να ζητήσουν έξτρα θυσίες από τη χώρα για να παραμείνει στο ευρώ.

Φυσικά, το πιο πιθανό σενάριο είναι να δώσει το συμβούλιο των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης την επόμενη Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου, το πράσινο φως για την υλοποίηση του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων (PSI) στο πλαίσιο του δεύτερου πακέτου.

Σε μία τέτοια περίπτωση, ο χρόνος που θα απομείνει, ιδίως αν τα διάφορα κοινοβούλια εγκρίνουν τις πιστώσεις του EFSF για το δεύτερο πρόγραμμα στήριξης της χώρας μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, θα είναι περιορισμένος.

Αυτό ισχύει ακόμη περισσότερο αν η Ελλάδα περιμένει να έχει πρώτα τις εγκρίσεις από τα διάφορα κοινοβούλια και μετά να υποβάλει την πρόταση στους ομολογιούχους για το PSI όπως συνιστούν η Lazard και η νομική εταιρεία Cleary Gottlieb, σύμφωνα με τους Financial Times.

Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι η χώρα θα πάει φούντο στις 20 Μαρτίου, για τους κάτωθι λόγους:

Πρώτον
, η Ελλάδα έχει 7 επιπλέον μέρες περίοδο χάριτος για να πληρώσει το κεφάλαιο στους κατόχους των ομολόγων.

Αν λοιπόν χρειαστούν 10-14 μέρες για να απαντήσουν οι ομολογιούχοι κι άλλη μία εβδομάδα για την ανταλλαγή ομολόγων, θα συνεχίσει να υπάρχει χρόνος, έστω λίγος.

Δεύτερον, αν η Ελλάδα αποφασίσει να κάνει χρήση των CACs ( ρήτρες συλλογικής ευθύνης) -το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να εισαχθεί στο κοινοβούλιο σύντομα- μετά την ολοκλήρωση της ανταλλαγής των παλιών ομολόγων με τα νέα, η ημερομηνία της 20ής Μαρτίου πάει περίπατο.

Με άλλα λόγια, η 20ή Μαρτίου δεν θα αποδειχθεί τόσο κρίσιμη υπό τη λογική προϋπόθεση ότι η άτακτη χρεοκοπία δεν συμφέρει ούτε την Ελλάδα ούτε τους επίσημους πιστωτές της.

Όλα αυτά εξηγούν πιθανώς γιατί οι χώρες της ευρωζώνης δεν χολοσκάνε τόσο, παρότι καθυστερούν τις εγκρίσεις για το PSI.


Dr. Money



*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v