Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο τέλος ξυρίζουν τον γαμπρό!

Η έγκριση του νέου οικονομικού προγράμματος από τη βουλή ανοίγει τον δρόμο για την υλοποίηση του PSI και την αποφυγή μιας άτακτης χρεοκοπίας, αλλά δεν εγγυάται τη σωτηρία της χώρας.

Στο τέλος ξυρίζουν τον γαμπρό!
Τα κόμματα μπορούν να κάνουν τον δικό τους απολογισμό για τις επιπτώσεις της χθεσινής ψηφοφορίας για το νέο οικονομικό πρόγραμμα προσαρμογής στη δύναμή τους.

Ταπεινή μας άποψη είναι ότι μεγάλος χαμένος από όλα όσα έγιναν χθες και τις προηγούμενες μέρες θα βγει το ΛΑΟΣ και ιδίως ο κ. Καρατζαφέρης επειδή φανέρωσε απροκάλυπτο καιροσκοπισμό.

Λαβωμένη βγαίνει από τη χθεσινή ψηφοφορία η Ν.Δ., που ο κ. Σαμαράς και οι επιτελείς της Συγγρού ήθελαν να εμφανίσουν ως τη μοναδική συντεταγμένη πολιτική αστική δύναμη.

Όμως, οι 20 συνδιαρροές βουλευτών δεν δίνουν προς τα έξω την εικόνα ενός συντεταγμένου κόμματος που ετοιμάζεται να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας.

Όσον αφορά το ΠΑΣΟΚ, οι διαρροές έχουν μεν κάποιον συμβολικό χαρακτήρα λόγω ονομάτων, αλλά όταν οι δημοσκοπήσεις δίνουν μονοψήφιο ποσοστό, άντε διψήφιο, αλλά μικρότερο του 15%, δεν αλλάζουν πολλά πράγματα.

Πάντως, η χθεσινή ψηφοφορία και οι διαγραφές βουλευτών που ακολούθησαν στα δύο μεγάλα κόμματα φέρνουν πιο κοντά το ενδεχόμενο των εκλογών, ενώ αποφεύγεται προς το παρόν η άτακτη χρεοκοπία της χώρας.

Όμως, τα νέα μέτρα λιτότητας είναι κοινώς αποδεκτό ότι θα συμβάλουν ακόμη περισσότερο στο βάθαιμα της ύφεσης τους επόμενους μήνες.

Ήδη, οι νέες προβλέψεις της τρόικας θέλουν η οικονομία να συρρικνώνεται με ρυθμό 4% - 5% φέτος, έναντι 3,5% προηγουμένως και ακόμη λιγότερο στο παρελθόν.

Όμως, μεγάλη ιδιωτική τράπεζα εκτιμά «εσωτερικά» ότι η ύφεση θα πλησιάσει το 6% φέτος.

Δεν χρειάζεται πολύ μυαλό για να καταλάβει κανείς ότι αργά ή γρήγορα ο προϋπολογισμός θα αρχίσει να αποκλίνει εκ νέου υπό το βάρος της ύφεσης παρά τα νέα μέτρα περικοπών ύψους 3,3 δισ. ευρώ περίπου.

Υπενθυμίζεται ότι το νέο μνημόνιο προβλέπει, όπως άλλωστε έκανε το παλιό, τη λήψη επιπρόσθετων διορθωτικών μέτρων σε περίπτωση απόκλισης του ελλείμματος από τον στόχο.

Ο καθένας μπορεί να φανταστεί την ψυχολογία του κόσμου όταν πληροφορηθεί ότι χρειάζονται νέα μέτρα λιτότητας.

Είναι μάλιστα πιθανόν την ίδια περίοδο η τρόικα να συζητά με την όποια ελληνική κυβέρνηση τα νέα μέτρα ύψους 15 δισ. ευρώ για την περίοδο 2012-2015 και επιπλέον να διαρρέουν πληροφορίες πως σκοπεύει να μειώσει το κόστος ανά μονάδα προϊόντος κατά 15% μέχρι τα τέλη του 2014 αφού οι κοινωνικοί εταίροι μάλλον δεν θα συμφωνήσουν.

Σε όλα τα παραπάνω θα μπορούσε κανείς να προσθέσει την πιθανή αδυναμία της χώρας να ανταποκριθεί σε ικανοποιητικό βαθμό στη μακρά λίστα των διαρθρωτικών αλλαγών που ζητά η τρόικα μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

Συνεπώς, η υπερψήφιση του οικονομικού προγράμματος από 199 βουλευτές χθες στη βουλή συνιστά μεν σημαντική εξέλιξη γιατί αποτρέπει τα χειρότερα βραχυπρόθεσμα.

Δεν είμαστε όμως καθόλου βέβαιοι με βάση τη δυναμική των πραγμάτων στην οικονομία αν θα ισχύει το ίδιο σε μερικούς μήνες.

Πώς το λέει ο λαός; Στο τέλος ξυρίζουν τον γαμπρό.

Dr. Money


*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v