Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

H υπομονή των εταίρων έχει stop loss!

H συμφωνία και η ολοκλήρωση του PSI Plus ενισχύουν μεν τη θέση της Ελλάδας στην ευρωζώνη, όμως, αν τα ελληνικά τερτίπια συνεχιστούν, οι εταίροι θα βάλουν stop loss μέσα στο 2012.

H υπομονή των εταίρων έχει stop loss!
Η συμφωνία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των ιδιωτών πιστωτών στους όρους ανταλλαγής των ομολόγων στο πλαίσιο του PSI Plus και η εν συνεχεία υλοποίησή της είναι σημαντική για διαφόρους λόγους:

Πρώτον, θα μειώσει το δημόσιο χρέος κατά 100 δισ. ευρώ περίπου αν, όπως εικάζεται, το ποσοστό συμμετοχής είναι εξαιρετικά υψηλό, ακόμα κι αν χρειαστεί να ψηφιστούν στο κοινοβούλιο ειδικές ρήτρες υποχρεωτικής συμμετοχής (CACs).

Δεύτερον, θα μειώσει τους τόκους για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους από 3 έως 5 δισ. ευρώ ετησίως, με αποτέλεσμα να περιοριστεί το δημοσιονομικό έλλειμμα χωρίς να χρειαστεί η λήψη ισοδύναμων μέτρων λιτότητας.

Όμως, ο τρίτος και πιο σημαντικός λόγος είναι ότι καθιστά πολύ πιο ακριβή υπόθεση για τους εταίρους μας την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Να υπενθυμίσουμε ότι τα διμερή δάνεια της Ε.Ε. προς τη χώρα μας από τον Μάιο του 2010 μέχρι σήμερα ανέρχονται στο ποσό των 53 δισ. ευρώ.

Όμως, η έκθεση της ευρωζώνης στην Ελλάδα είναι πολύ μεγαλύτερη.

Ως γνωστόν, η ΕΚΤ κατέχει ελληνικά ομόλογα ονομαστικής αξίας 50 δισ. ευρώ περίπου, που έχει αγοράσει μέσω του προγράμματος SMP, σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις.

Επιπλέον, το ευρωσύστημα έχει δανείσει στις ελληνικές τράπεζες μέσω είτε της ΕΚΤ είτε της Τράπεζας της Ελλάδος πάνω από 110 δισ. ευρώ, χωρίς σε αυτά να συμπεριλαμβάνονται τα κυκλοφορούντα χαρτονομίσματα του ευρώ ύψους 15 δισ. περίπου.

Κοινώς, μιλάμε για 125 δισ. ευρώ και άνω.

Αν κάνουμε μια σούμα, θα δούμε ότι βγάζει πάνω από 220 δισ. ευρώ, δηλαδή η έκθεση της ευρωζώνης στην Ελλάδα είναι ίση περίπου με το ΑΕΠ της χώρας.

Ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί ότι, αν προστεθούν τα λεφτά για τις εγγυήσεις του PSI Plus, η συνδεόμενη με αυτό ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τα υπόλοιπα συνολικού ύψους 89 δισ. ευρώ το α΄ τρίμηνο του 2012, η έκθεση της ευρωζώνης στην Ελλάδα θα ξεπερνά τα 300 δισ. ευρώ.

Θα ήταν λοιπόν πιο δύσκολο να αφεθεί η χώρα στη μοίρα της μετά την υλοποίηση του PSI Ρlus, όπως έχουμε επιχειρηματολογήσει στο παρελθόν.


Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι η έξοδος της Ελλάδας από την ΟΝΕ θα είναι πλέον αδύνατη.

Στα μάτια πολλών εταίρων μας, η Ελλάδα είναι μια ειδική περίπτωση, με την οποία δυσκολεύονται να βγάλουν άκρη.

Αν και μπορούν να τη χρηματοδοτήσουν μέχρι το 2015, περιμένοντας την υλοποίηση των συμφωνηθέντων και πολλάκις υπεσχημένων, είναι πολύ πιθανόν να σταματήσουν πολύ νωρίτερα, βάζοντας stop loss, αν η κυβέρνηση συνεχίσει να συμπεριφέρεται όπως μέχρι σήμερα.

Κοινώς, άλλα να λέει και συνήθως άλλα να πράττει.

Από τη δική τους σκοπιά, ο ηθικός κίνδυνος γίνεται πιο σημαντικός σε αυτήν την περίπτωση, γιατί στέλνεται το λάθος μήνυμα στις υπόλοιπες χώρες της περιφέρειας της ευρωζώνης.

Μπορεί, λοιπόν, οι εταίροι να έχουν τη διάθεση να χρηματοδοτήσουν την Ελλάδα ακόμη περισσότερο με την ολοκλήρωση του PSI Plus και την εκταμίευση του ποσού των 89 δισ. ευρώ και να περιμένουν επί μακρόν την υλοποίηση όλων των διαρθρωτικών μέτρων.

Όμως, το πιθανότερο είναι να σταματήσουν αργότερα μέσα στο 2012, καταγράφοντας την όποια ζημία (stop loss), αν διαπιστώσουν ότι οι μεταρρυθμίσεις δεν προχωράνε.

Φυσικά, ρόλο θα παίξουν επίσης οι πολιτικές και οι οικονομικές εξελίξεις στην ευρωζώνη.

Αν όμως η Ελλάδα συνεχίσει τον χαβά της, τότε η άποψη που θέλει η ευρωζώνη να είναι ισχυρότερη χωρίς την Ελλάδα θα επικρατήσει ασχέτως εξελίξεων αλλού.

Dr. Money


*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v