Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νοοτροπίες από τα... παλιά οδηγούν στον Καιάδα

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους η χώρα έφθασε σ’ αυτό το σημείο. Οι νοοτροπίες που ενστερνίζονται πολλοί συνδικαλιστές και είναι κυρίαρχες σε διάφορους θύλακες του δημόσιου τομέα ξεχωρίζουν.

Νοοτροπίες από τα... παλιά οδηγούν στον Καιάδα
Όλα τα πράγματα αλλάζουν κι όλα ίδια μένουν παρότι η χώρα διανύει μια δύσκολη περίοδο και βρίσκεται αντιμέτωπη με τον Καιάδα.

Αναφερόμαστε στη νοοτροπία που επικρατεί σε πολλούς θύλακες του δημόσιου τομέα και σε «συγγενείς» μ’ αυτούς στον θεωρητικά τουλάχιστον ιδιωτικό τομέα.

Η περίπτωση της Εθνικής Ασφαλιστικής είναι χαρακτηριστική.

H εταιρεία ανήκει στον Όμιλο της Εθνικής Τράπεζας και θεωρητικά τουλάχιστον δεν είναι εταιρεία του δημοσίου.

Όμως, νοοτροπίες και πρακτικές του παρελθόντος συνεχίζουν να την ταλαιπωρούν μέχρι σήμερα όπως δείχνουν τα τελευταία γεγονότα.

Σύμφωνα με μια απόφαση-εγκύκλιο γενικού διευθυντή της εταιρείας το σωτήριο έτος 1984 δόθηκε το δικαίωμα στους εργαζομένους να δουλεύουν εκ περιτροπής την παραμονή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς εφόσον συνέπιπταν με εργάσιμες μέρες της εβδομάδας.

Όμως, η παραμονή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς συνέπεσαν φέτος με αργίες.

Ζήτησαν λοιπόν από την διοίκηση της εταιρείας να μην εργασθούν φέτος την Παρασκευή, 30 Δεκεμβρίου, για να εφαρμοσθεί η απόφαση του 1984 και να διατηρηθεί το «κεκτημένο».

Η άρνηση της διοίκησης της Εθνικής Ασφαλιστικής να ενδώσει στο αίτημα των συνδικαλιστών οδήγησε τους τελευταίους στην απόφαση να κηρύξουν αύριο μονοήμερη απεργία.

Το γεγονός ότι αρκετοί ασφαλισμένοι εργαζόμενοι ή/και ελεύθεροι επαγγελματίες, συνεργάτες-πράκτορες θέλουν να τακτοποιήσουν εκκρεμή ζητήματα στο τέλος της χρονιάς δεν φαίνεται να λήφθηκε σοβαρά υπόψη από τους συνδικαλιστές της εταιρείας.

Αναφερθήκαμε στο συγκεκριμένο παράδειγμα γιατί είναι πολύ πρόσφατο και δείχνει ότι οι νοοτροπίες των συνδικαλιστών δύσκολα αλλάζουν σε εταιρείες που έχουν γαλουχηθεί με τα «ιδανικά» του δημοσίου.

Φυσικά, κάτι τέτοιο, όπως και πολλές άλλες συμπεριφορές, θα ήταν αδιανόητες σε εταιρείες του original ιδιωτικού τομέα.

Ποιος μπορεί να φαντασθεί υπαλλήλους μιας ιδιωτικής εταιρείας να «αντιστέκονται» στην μετακόμιση των κεντρικών γραφείων της από την οδό Μητροπόλεως (Σύνταγμα) στο Μαρούσι και να συναινούν μετά την παροχή επιδόματος μετακίνησης 100 ευρώ και άνω τον μήνα όπως συνέβη με το υπουργείο παιδείας;

Η να κάνουν λευκή απεργία, όπως συγκλίνουσες εκτιμήσεις θέλουν να συμβαίνει με διαφόρους δημόσιους φορείς και οργανισμούς, π.χ. ΕΛΤΑ, επειδή οι υπάλληλοι είναι δυσαρεστημένοι με τις περικοπές;

Ο κατάλογος θα μπορούσε να είναι ατελείωτος με παραδείγματα που άνετα θα μπορούσαν να γίνουν πρωτοσέλιδο στόρι στη λαϊκίστικη γερμανική εφημερίδα Bild, προκαλώντας την μήνη των αναγνωστών της και αναβιώνοντας τα γνωστά στερεότυπα για τους έλληνες.

Όμως, δεν χρειάζονται οι γερμανοί οι άλλοι για να πληροφορηθούμε ότι τέτοιου είδους συμπεριφορές κάνουν πάνω απ’ όλα κακό στην Ελλάδα και εν κατακλείδι στους εμπνευστές τους.

Θα ήταν πολύ καλό αν οι ίδιοι καταλάβαιναν ότι τέτοιου είδους νοοτροπίες και συμπεριφορές στη σημερινή περίοδο κρίσης που διέρχεται η χώρα δεν βοηθούν καθόλου.

Αν όμως οι ίδιοι δεν το αντιλαμβάνονται, κάποιοι άλλοι θα πρέπει να τους το δείξουν.

Dr. Money


*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v