Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φυσικά πρόσωπα στο έλεος του νέου PSI!

Oι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των τραπεζών για τους όρους του PSI Plus θεωρητικά δεν αφορούν τα φυσικά πρόσωπα που κατέχουν ελληνικά ομόλογα. Δεν είναι όμως ακριβώς έτσι.

Φυσικά πρόσωπα στο έλεος του νέου PSI!
Οι ειδήμονες ισχυρίζονται ότι ελληνικά κρατικά ομόλογα ονομαστικής αξίας 2 δισ. ευρώ και πλέον βρίσκονται στα χέρια φυσικών προσώπων.

Αν πιστέψουμε τα λεγόμενα του υπουργού Οικονομικών κ. Βενιζέλου που έγιναν σε ανύποπτο χρόνο, οι συγκεκριμένοι ομολογιούχοι δεν θα «κουρευτούν», σε αντίθεση με τους θεσμικούς επενδυτές, π.χ. τις τράπεζες κ.ά.

Αν όμως ήμασταν φυσικό πρόσωπο που έχει στην κατοχή του τέτοια ομόλογα, δεν θα αισθανόμασταν τόσο καλά πληροφορούμενοι ότι υπάρχει σημαντική απόσταση μεταξύ των ελληνικών θέσεων και εκείνων των θεσμικών επενδυτών αναφορικά με τους όρους του προγράμματος συμμετοχής ιδιωτών, γνωστό ως PSI Plus.

Ως ένα σημείο, αυτό είναι δικαιολογημένο.

Σε μια διαπραγμάτευση, οι δύο πλευρές ξεκινάνε από διαφορετικές αφετηρίες, για να καταλήξουν σε κάποιον κοινό τόπο.

Πολύ περισσότερο όταν τα συμφέροντα είναι μεγάλα και τα λεφτά πολλά, όπως συμβαίνει με το νέο PSI.

H ελληνική πλευρά φέρεται να επιθυμεί «κούρεμα» της τάξεως του 65%, συνοδευόμενο από το «γλυκό» του 15% σε ρευστό και τα νέα 30ετή ομόλογα να έχουν κουπόνι της τάξεως του 4,5% - 5%.

Από την άλλη πλευρά, οι θεσμικοί ιδιώτες επενδυτές επιδιώκουν «κούρεμα» 50% στα νέα 30ετή ομόλογα, που θα συνοδεύεται από την εγγύηση του κεφαλαίου τους στη λήξη μέσω ομολόγων μηδενικού επιτοκίου πιστοληπτικής αξιολόγησης ΑΑΑ.

Επιπλέον, θέλουν τα νέα ομόλογα να έχουν κουπόνι 8% συν μία προσαύξηση αν ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ ξεπερνά κάποιο επίπεδο.

Είναι προφανές ότι η ελληνική πλευρά επιδιώκει να μειώσει το δημόσιο χρέος της όσο το δυνατόν περισσότερο, ενώ η πλευρά των ιδιωτών επιθυμεί να περιορίσει τις απώλειες σε καθαρά παρούσα αξία (NPV) από την ανταλλαγή των ομολόγων.

Ως γνωστόν, η αναδιάρθρωση του ελληνικού δημόσιου χρέους μέσω του PSI Plus αφορά ομόλογα ονομαστικής αξίας 206 δισ. ευρώ περίπου, στα οποία δεν συμπεριλαμβάνονται τα ομόλογα που έχει αγοράσει η ΕΚΤ μέσω του προγράμματος SMP από τη δευτερογενή αγορά. 

Η ονομαστική αξία των ομολόγων της ΕΚΤ κυμαίνεται μεταξύ των 50 και των 60 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ξένων οίκων.

Αν οι δύο πλευρές συμφωνήσουν και η ανταλλαγή παραμείνει σε εθελουσία βάση, τα φυσικά πρόσωπα που κατέχουν ελληνικά ομόλογα δεν έχουν κάτι να φοβηθούν.

Όμως, η ελληνική πλευρά περιμένει και έχει ενσωματώσει υψηλό ποσοστό συμμετοχής στην ανταλλαγή ομολόγων, που υπερβαίνει το 90%, στον δημοσιονομικό σχεδιασμό για το 2012 και τα επόμενα χρόνια.

Λίγοι θα πίστευαν ότι κάτι τέτοιο μπορεί να επιτευχθεί σε εθελούσια βάση, αν ληφθούν υπόψη δύο γεγονότα:

Πρώτον,
οι δυσκολίες που υπήρχαν στο αρχικό PSI για να ξεπεράσει το ποσοστό συμμετοχής των ιδιωτών το 80%, παρότι περιελάμβανε απώλειες της τάξεως του 21% ή λιγότερο σε καθαρή παρούσα αξία.

Δεύτερον,
η απροθυμία αρκετών ομολογιούχων που έχουν αντισταθμίσει τον κίνδυνο μέσω CDS να συμμετάσχουν, καθότι προτιμούν την ενεργοποίηση των συμβολαίων λόγω πιστωτικού συμβάντος.

Επομένως, είναι εύλογο να θεωρήσει κανείς ότι η ελληνική πλευρά θα καταφύγει σε κάποια μέθοδο εξαναγκασμού, π.χ. CACs, για να υποχρεώσει τους «διαφωνούντες» να συμμετάσχουν.

Σε μια τέτοια περίπτωση, η ανταλλαγή ομολόγων σε εθελουσία βάση πάει περίπατο και είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς σε ποια βάση τα φυσικά πρόσωπα που κατέχουν ελληνικά ομόλογα θα εξαιρεθούν.

Το ίδιο ερώτημα προκύπτει ασφαλώς και για άλλους κατόχους ελληνικών ομολόγων όπως η ΕΚΤ.

Όμως, είναι πιο πιθανό να βρεθεί κάποιο νομικό πάτημα ώστε να μη συμμετάσχουν στην ανταλλαγή με το κούρεμα τα ομόλογα της ΕΚΤ παρά των φυσικών προσώπων.

Υπό αυτήν την έννοια, δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι τα φυσικά πρόσωπα που κατέχουν ελληνικά ομόλογα δεν θα επηρεαστούν τελικά αρνητικά από το PSI Plus, παρά τις διαβεβαιώσεις του κ. Βενιζέλου.

Dr. Money


* Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v