Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η 11η ώρα της ΕΚΤ και η 12η των άλλων!

H EKT και οι υπόλοιπες κεντρικές τράπεζες προσπάθησαν χθες να καλύψουν το κενό που έχουν αφήσει οι πολιτικοί, πυροδοτώντας ράλι στις αγορές. Όμως, το ρολόι της ΟΝΕ δεν έχει σταματήσει να χτυπά.

Η  11η ώρα της ΕΚΤ και η 12η των άλλων!
Οι φήμες στην αγορά υποστήριζαν πως μία μεγάλη ευρωπαϊκή τράπεζα βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης, προχθές το βράδυ, και ως γνωστόν τα πιστωτικά ιδρύματα πεθαίνουν μόνο με έναν τρόπο:

Με την έλλειψη ρευστότητας.

Όμως, οι ιθύνοντες έχουν μάθει το μάθημά τους μετά το πάθημα της Lehman Brothers και προφανώς είναι αποφασισμένοι να μην αφήσουν μια μεγάλη τράπεζα να καταρρεύσει σε περίοδο όπου η κρίση χρέους στην ευρωζώνη μαίνεται.

Με τις τράπεζες του νότου της ευρωζώνης να μην μπορούν να εκδώσουν ομόλογα, τις καταθέσεις τους να φυλλοροούν και με το να αντιμετωπίζουν η μία την άλλη με δυσπιστία, η ανάληψη δράσης από την ΕΚΤ ήταν δεδομένη.

Πολύ περισσότερο όταν τα αμερικανικά funds που χρηματοδοτούν τις ευρωπαϊκές τράπεζες αγοράζοντας τους βραχυπρόθεσμους τίτλους τους σε δολάρια εμφανίζονταν ολοένα και περισσότερο απρόθυμα να συνεχίσουν να το κάνουν.

Σύμφωνα με τη Fitch Ratings, τα αμερικανικά funds μείωσαν τη χρηματοδότηση των ευρωπαϊκών τραπεζών σε δολάρια κατά 40% και πλέον από τον Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο.

Το νούμερο είναι ακόμη χειρότερο για τις γαλλικές τράπεζες, που τιμωρούνται λόγω της έκθεσής τους στην Ελλάδα και στην Ιταλία με μείωση κατά 60% και άνω.

Με το τέλος της χρονιάς να πλησιάζει, όταν οι συνθήκες ρευστότητας για τις τράπεζες γίνονται πιο απαιτητικές, ήταν επόμενο οι αγορές να γυρίσουν ακόμη περισσότερο την πλάτη στις μετοχές και στα ομόλογα προχωρώντας σε ρευστοποιήσεις.

Η αναμενόμενη περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ, με μείωση του βασικού επιτοκίου αναχρηματοδότησης στο 1% από 1,25% και την παροχή κεφαλαίων για διαστήματα άνω του 1 έτους μέσω δημοπρασιών, προφανώς δεν ήταν αρκετή για να αλλάξει το κλίμα.

Όμως, η χθεσινή είδηση για συντονισμό των 6 μεγάλων κεντρικών τραπεζών του κόσμου που έχει κυρίως στόχο την άμβλυνση του δολαριακού προβλήματος ρευστότητας των ευρωπαϊκών τραπεζών αποδείχθηκε πιο αποτελεσματική.

Τουλάχιστον για μία μέρα, καθότι καθησύχασε τους συμμετέχοντες στις αγορές ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες δεν θα αντιμετωπίσουν οξύ πρόβλημα ρευστότητας μέχρι τα τέλη της χρονιάς.

Ουσιαστικά, η Fed θα παράσχει απεριόριστη ποσότητα δολαρίων στην ΕΚΤ, η οποία με τη σειρά της θα την περάσει στις ευρωπαϊκές τράπεζες.

Για λόγους ασφάλειας, η ΕΚΤ θα κάνει μία κατάθεση στη Fed σε ευρώ, που θα αναληφθεί με την αποπληρωμή του δανείου σε δολάρια.

Το επιτόκιο που χρεώνει η Fed είναι 50 μονάδες βάσης πάνω από το επιτόκιο του δείκτη μιας ημέρας (ΟΙS) και θα διαμορφωθεί στο 0,59% περίπου.

Το επιτόκιο είναι μειωμένο κατά μισή μονάδα σε σχέση με αυτό που χρέωνε μέχρι χθες η Fed, γεγονός που ίσως δημιουργήσει πολιτικό πρόβλημα στην αμερικανική ομοσπονδιακή τράπεζα.

Παρ’ όλα αυτά, το επιτόκιο παραμένει υψηλότερο από το 3μηνο επιτόκιο Libor (διατραπεζικό επιτόκιο του δολαρίου), το οποίο φιξαρίστηκε χθες στο 0,523% περίπου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΕΚΤ χθες το πρωί διεξήγαγε δημοπρασία για την παροχή δολαριακής ρευστότητας στις ευρωπαϊκές τράπεζες, αλλά η ζήτηση ήταν απογοητευτική.

Δεν εκπλήσσει λοιπόν η χαλάρωση των όρων της επόμενης δημοπρασίας για δολαριακή ρευστότητα που θα διενεργήσει στις 7 Δεκεμβρίου.

Η ΕΚΤ γνωστοποίησε ότι το margin που θα πρέπει να καταβάλουν οι τράπεζες θα ανέρχεται στο 12% από 20% προηγουμένως.

Η αποτυχημένη χθεσινή δημοπρασία για δολάρια ίσως άλλαξε την άποψη των ιθυνόντων της ΕΚΤ.

Αναμφισβήτητα, όλες αυτές οι κινήσεις τόνωσης της ρευστότητας των ευρωπαϊκών τραπεζών είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.

Όμως, δεν είναι αρκετές για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα φερεγγυότητας που οι αγορές πιστεύουν ότι αντιμετωπίζουν μερικές χώρες στην ευρωζώνη.

Η ΕΚΤ και οι υπόλοιπες κεντρικές τράπεζες κάνουν αυτό που πρέπει, ενισχύοντας τη ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος, με στόχο να αποτρέψουν την πιστωτική ασφυξία και την κατάρρευση κάποιας τράπεζας.

Είναι κινήσεις της 11ης ώρας.

Η 12η ώρα ανήκει στους πολιτικούς, που ακόμα μία φορά δεν μπόρεσαν να ικανοποιήσουν τις αγορές το προηγούμενο διήμερο στο Ecofin και στο Eurοgroup.

Dr. Money


* Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v