Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βάλτε τα «φρουτάκια» να δουλέψουν γρήγορα!

Υπάρχουν πιο εύκολοι τρόποι για να βγάλει το κράτος σημαντικά έσοδα και να στηρίξει την αγορά ακινήτων από το να αυξάνει τους φόρους που βαθαίνουν την ύφεση και αυξάνουν την ανεργία.

Βάλτε τα «φρουτάκια» να δουλέψουν γρήγορα!
Οι γενικεύσεις είναι επικίνδυνες αλλά η παρακάτω διαπίστωση είναι μάλλον αληθινή αν κρίνουμε από το ενδιαφέρον των ξένων εταιρειών στοιχηματισμού για την ελληνική αγορά.

Ο έλληνας θεωρείται τζογαδόρος υπό την έννοια ότι ξοδεύει πολύ περισσότερα λεφτά κατά κεφαλή για να ποντάρει σε διάφορα στοιχήματα σχέση με πολλούς άλλους λαούς.

Θα περίμενε λοιπόν κανείς το καταχρεωμένο δημόσιο να σπεύσει να εκμεταλλευθεί την έφεση πολλών ελλήνων στον τζόγο ώστε να γεμίσει τα ταμεία του με αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

Όμως, μόνο αυτό δεν έκανε επί πολλά χρόνια, αφήνοντας ελεύθερο πεδίο δράσης στις διαδικτυακές εταιρείες στοιχηματισμού και στα παράνομα στέκια ανά την επικράτεια που εκμεταλλεύονταν μερικοί επιτήδειοι για να θησαυρίζουν.

Είναι όντως αδιανόητο να παίζονται δισ. ευρώ κάθε χρόνο στην αγορά παιγνίων εν γνώσει ενός κράτους που ταλανίζεται από μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα και υψηλό δημόσιο χρέος και αυτό να σφυρίζει αδιάφορα.

Μερικοί ίσως θέσουν θέμα ηθικής, λέγοντας ότι ο εθισμός στον τζόγο οδηγεί πολλούς ανθρώπους στην οικονομική καταστροφή και την αυτοκτονία.

Σίγουρα, αυτό συμβαίνει και γι’ αυτό θα έπρεπε να υιοθετηθούν οι καλύτερες πρακτικές άλλων χωρών για τον περιορισμό του φαινομένου.

Όμως, αυτό δεν αλλάζει την ουσία του θέματος και την πραγματικότητα.

Κοινώς, υπάρχει μια μεγάλη αγορά από την οποία το κράτος θα μπορούσε να έχει επιπλέον όφελος εκατοντάδες εκατ. ευρώ ετησίως χωρίς κανένα κοινωνικό κόστος.

Δεν έχουμε πρόθεση να αναφερθούμε στο τι έχει γίνει ή δεν έχει γίνει για κάθε παιγνίδι ξεχωριστά στη χώρα μας και στον ΟΠΑΠ ειδικότερα όπου έχουν συμβεί αξιοπερίεργα πράγματα με επίκεντρο τις συμβάσεις που ανέθεσε στην εταιρεία Ιντραλότ στο παρελθόν.

Όμως, θα θέλαμε να σταθούμε στις δυνατότητες και στα οφέλη που μπορούν να έχουν οι 35.000 άδειες διαχείρισης παιγνιομηχανών, γνωστών ευρύτερα στη χώρα μας ως «φρουτάκια» ή ως VLTs διεθνώς.

Κατ’ αρχάς στη τόνωση των δημοσίων εσόδων.

Ειδήμονες εκτιμούν ότι το δημόσιο θα μπορούσε να εισπράττει ημερησίως 30 ευρώ ανά μηχάνημα με την σκέψη ότι θα εισέπραττε το 30% από τα λεφτά που δεν θα διανέμονταν στους παίκτες.

Αν υποθέσουμε ότι σε μια τυπική μέρα θα λειτουργούσαν τα 30.000 από τα 35.000 «φρουτάκια», το δημόσιο θα μπορούσε εύγλωττα να ελπίζει ότι θα εισπράττει 900 χιλ. ευρώ ημερησίως που μεταφράζεται σε επιπλέον έσοδα ύψους 328 εκ. ευρώ και άνω ετησίως.

Σ’ αυτά τα λεφτά θα μπορούσαν ασφαλώς να προστεθούν τα έσοδα από τους φόρους που θα πληρώσουν οι διάφορες εταιρείες-διαχειριστές των VLTs.

Όμως, τα οφέλη από την λειτουργία των παιγνιομηχανών δεν σταματούν εκεί αλλά επεκτείνονται στην αγορά ακινήτων.

Σε μια εποχή που πολλά καταστήματα και άλλα ακίνητα μένουν ξενοίκιαστα, τα «φρουτάκια» θα μπορούσαν να βοηθήσουν αφού θα πρέπει να τοποθετηθούν σε χώρους που ικανοποιούν συγκεκριμένα κριτήρια.

Μερικοί υπολογίζουν ότι θα χρειασθούν κάπου 800 με 1000 μαγαζιά για να στεγάσουν τα μηχανήματα, απασχολώντας κατ’ ελάχιστο 4 άτομα.

Αν μάλιστα μερικοί από αυτούς δεν είχαν δουλειά προηγουμένως ή ήταν άνεργοι το όφελος για την εθνική οικονομία και τα έσοδα του προϋπολογισμού θα ήταν ακόμη περισσότερα.

Συμπέρασμα;

Χωρίς να παραβλέπουμε την αρνητική πλευρά του τζόγου αλλά κατανοώντας επίσης τι πραγματικά συμβαίνει στην ελληνική επικράτεια, οι κυβερνητικοί ιθύνοντες θα πρόσφεραν καλύτερη υπηρεσία στην εθνική οικονομία αν έκαναν κάτι απλό.

Κοινώς, αν ωθούσαν προς την κατεύθυνση της επιτάχυνσης της διαδικασίας ώστε τα «φρουτάκια» να λειτουργήσουν το ταχύτερο δυνατόν αντί να κάθονται να σκέφτονται πιο νέο φόρο θα πρέπει να επιβάλλουν για να αναπληρώσουν τα έσοδα που πιθανόν θα τους λείπουν.


Dr. Money


* Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v