Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

H εκκωφαντική σιγή των Ελλήνων fund managers

Από τότε που ξέσπασε η ελληνική κρίση χρέους έχουμε ακούσει κάθε καρυδιάς καρύδι να εκφράζει άποψη, εκτός από τους ελληνικής καταγωγής fund managers στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Τυχαίο; Δεν νομίζω.

H εκκωφαντική σιγή των Ελλήνων fund managers
Από τον Μάιο του 2010, όπου η Ελλάδα έγινε πελάτης της τρόικας και του ΔΝΤ, έχουμε ακούσει πολλούς αναλυτές, τραπεζίτες κ.ά. στην Ελλάδα και στο εξωτερικό να εκφράζουν άποψη για την κατάσταση και το μέλλον της χώρας και του ευρώ.

Δεν χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός για να καταλάβει ότι πολλοί δεν έχουν καλή εικόνα της πραγματικής κατάστασης της ελληνικής οικονομίας και των ιδιαιτεροτήτων της.

Όμως, εμφανίζονται πρόθυμοι να κερδίσουν λίγα λεπτά δημοσιότητας, επαναλαμβάνοντας στερεότυπες εκφράσεις και επιχειρήματα.

Πουθενά αυτό δεν είναι πιο έκδηλο από τις ΗΠΑ, όπου αναλυτές, οι οποίοι ίσως καλά-καλά δεν γνωρίζουν κατά πού πέφτει η Ελλάδα, εκφράζουν απόψεις επί παντός επιστητού, κατά τα πρότυπα των δημοσιογράφων και άλλων που συμμετέχουν σε ελληνικά τηλεοπτικά shows.

Φυσικά, δεν χρειάζεται να εκφράζει κανείς δημοσίως άποψη για τα τεκταινόμενα στη χώρα και τις προοπτικές της.

Μερικοί το δείχνουν έμπρακτα.

Μια τέτοια κατηγορία είναι εκείνοι που έστειλαν τα λεφτά τους στην Κύπρο, στην Ελβετία και σε άλλους προορισμούς για λόγους ασφάλειας.

Μία άλλη κατηγορία είναι οι τραπεζίτες στην Ελλάδα.

Παρότι είναι πολύ καλοί γνώστες της οικονομικής κατάστασης και των δυνατοτήτων της κυβέρνησης, των Ελλήνων πολιτικών γενικότερα και του δημοσιοϋπαλληλικού προσωπικού της χώρας, έχουν ενεργήσει κατά τρόπο που δείχνει ότι είναι σε άρνηση της πραγματικότητας.

Αντί να κινηθούν πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά για την κεφαλαιακή θωράκιση των τραπεζών τους, τα τελευταία ενάμιση με δύο χρόνια, διαβλέποντας ότι η Ελλάδα αντιμετώπιζε πρόβλημα αξιόχρεου και όχι απλώς ρευστότητας, έπραξαν συγκριτικά λίγα.

Όμως, το κακό δεν το απέφυγαν, καθότι φρόντισε η αγορά γι’ αυτό.

Όπως είχαμε επισημάνει προ μηνών, η αγορά οδήγησε σταδιακά τις μετοχές τους στα τάρταρα, αποτιμώντας τα ομόλογα και τα δανειακά χαρτοφυλάκιά τους με ρεαλιστικούς όρους, κάτι που οι ίδιοι αρνούνταν να κάνουν από καιρό.

Υπάρχει όμως μία κατηγορία επαγγελματιών που γνωρίζει πολύ καλά τόσο την ελληνική οικονομία όσο και τη λειτουργία των αγορών, στην οποία ταιριάζει ο χαρακτηρισμός «ούτε φωνή, ούτε ακρόαση».

Αναφερόμαστε στους Έλληνες ή στους ελληνικής καταγωγής διαχειριστές θεσμικών κεφαλαίων, που έχουν συνήθως έδρα στις ΗΠΑ ή σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Μερικοί από αυτούς είναι διάσημοι στις βιομηχανίες των Αμοιβαίων Κεφαλαίων, των hedge funds κ.α.

Όμως, έχει κάνει μεγάλη εντύπωση ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της ελληνικής κρίσης κανείς δεν βγήκε να τοποθετηθεί κάνοντας έστω κάποια δήλωση.

Θα πρέπει λοιπόν να υποθέσουμε βάσιμα ότι κανείς δεν ήθελε να κάνει κάποια δήλωση μέχρι σήμερα γιατί δεν θα ήταν θετική για τη χώρα, π.χ. τα ελληνικά ομόλογα είναι υποτιμημένα.

Αν μάλιστα κρίνουμε από κάποιες τοποθετήσεις μερικών εξ αυτών σε ανύποπτο χρόνο σε ιδιωτικές ανταλλαγές απόψεων, θα ήταν πολύ αρνητικές τόσο για την Ελλάδα όσο και για την ευρωζώνη.

Ίσως λοιπόν στο ερώτημα γιατί έχουν χαθεί οι Έλληνες fund managers μια πιθανή απάντηση να είναι ότι πολλοί ίσως ήταν απασχολημένοι βγάζοντας χοντρά λεφτά με το σορτάρισμα των ελληνικών ομολόγων και μετοχών.

Ίσως δεν τους έκανε καρδιά, αλλά γνωρίζοντας την ελληνική οικονομία και βλέποντας απ' έξω τους χειρισμούς της κρίσης από την κυβέρνηση και τους ηγέτες της Ε.Ε., θα τους ήταν δύσκολο να αντισταθούν στον πειρασμό του κέρδους.

Προφανώς, αυτοί κάτι παραπάνω ήξεραν σε σχέση με τους εγχώριους τραπεζίτες.

Dr. Money


* Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v