Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η βόμβα του ΓΑΠ δεν θα σκάσει!

Ο πρωθυπουργός προκάλεσε αναστάτωση και ξεπούλημα μετοχών σε παγκόσμια κλίμακα χθες στις αγορές με τη βόμβα του δημοψηφίσματος που έριξε. Όμως, αυτή δεν θα είναι εκείνη που θα σκάσει.

Η βόμβα του ΓΑΠ δεν θα σκάσει!
H πρωτοβουλία του πρωθυπουργού να ζητήσει δημοψήφισμα για τη δεύτερη δανειακή σύμβαση αναζωπύρωσε, όπως αναμενόταν, τις ανησυχίες των αγορών για την τύχη της συμφωνίας της 27ης Οκτωβρίου, προκαλώντας ξεπούλημα των μετοχών σε παγκόσμια κλίμακα και στέλνοντας τα spreads των χωρών της ευρωπεριφέρειας στα ύψη.

Η απόφαση της ολλανδικής κυβέρνησης να μη φέρει στο κοινοβούλιο την ανωτέρω συμφωνία για ψήφιση, μετά τις αντιρρήσεις που εξέφρασε το εργατικό κόμμα της αντιπολίτευσης, ζητώντας ενημέρωση για το δημοψήφισμα του κ. Παπανδρέου, δείχνει έναν από τους κινδύνους που επισημάναμε χθες.

Επιπλέον, η πρωτοβουλία φαίνεται ότι βοήθησε τον κυριότερο πολιτικό του αντίπαλο, τον κ. Αντώνη Σαμαρά, να εμφανιστεί στα μάτια της διεθνούς κοινότητας, για πρώτη ίσως φορά, ως παράγων σταθερότητας στη χώρα με τη θέση που πήρε στο θέμα του δημοψηφίσματος, όπως μας επισήμανε χθες στέλεχος ξένου οίκου.

Από την άλλη πλευρά, η επιμονή του κ. Παπανδρέου στο δημοψήφισμα κατά τη χθεσινή σύγκληση του έκτακτου κυβερνητικού συμβουλίου δικαιώνει τους insiders που επέμεναν ότι δύσκολα αλλάζει άποψη.

Πάντως, η σημερινή μέρα δεν θα είναι ευχάριστη για τον Έλληνα πρωθυπουργό, ο οποίος αναμένεται να τα ακούσει από την κ. Μέρκελ και τον κ. Σαρκοζί στις Κάννες για την ιδέα που είχε να θέσει σε δημοψήφισμα τη συμφωνία της προηγούμενης εβδομάδας χωρίς να τους ενημερώσει.

Πολύ περισσότερο όταν το δημοψήφισμα αποδεδειγμένα αναστάτωσε τις αγορές, τις οποίες οι ηγέτες της Ε.Ε. επιδίωκαν να καθησυχάσουν με τις αποφάσεις της προηγούμενης εβδομάδας.

Η Παρασκευή θα μπορούσε να είναι καλύτερη για τον πρωθυπουργό, καθότι θεωρούμε ότι η κυβέρνηση θα λάβει μάλλον ψήφο εμπιστοσύνης, έστω και μετ’ εμποδίων.

Αν μάλιστα ευσταθεί ότι χρειάζονται 151 «υπογραφές» για να κινηθεί η διαδικασία για το δημοψήφισμα, τότε ίσως μπορέσει να απεμπλακεί σώζοντας τα προσχήματα και προκαλώντας ανακούφιση στους Ευρωπαίους εταίρους μας, καθότι είναι μάλλον αδύνατον να συγκεντρωθούν.

Όμως, τόσο ο κ. Παπανδρέου όσο κι η χώρα θα βγουν αποδυναμωμένοι από αυτήν τη διαδικασία, με τον πρώτο να έχει διαρρήξει ουσιαστικά τις σχέσεις του με τους άλλους Ευρωπαίους ηγέτες και τη δεύτερη να έχει απολέσει κι άλλο απόθεμα συμπάθειας και κατανόησης από άλλες χώρες της ευρωζώνης.

Η κατάληξη αυτής της υπόθεσης είναι γνωστή, σε αντίθεση με εκείνη της αναδιάρθρωσης του ελληνικού δημόσιου χρέους, που δεν είναι βέβαιο ότι θα είναι η τελευταία.

Ο λόγος είναι οι επιπλέον προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά στον δρόμο της κυβέρνησης και οι οποίες αργά ή γρήγορα θα οδηγήσουν σε πρόωρες εκλογές.

Αν κάτι είναι άγνωστο, είναι πότε θα γίνουν.

Εξυπακούεται ότι οι πρόωρες εκλογές δεν είναι πανάκεια, όμως η πρωτοβουλία του κ. Παπανδρέου για το δημοψήφισμα έχει αλλάξει ριζικά το πολιτικό τοπίο, καθότι δείχνει αδυναμία διακυβέρνησης της χώρας.

Υπό αυτήν την έννοια, όσο νωρίτερα γίνουν εκλογές τόσο το καλύτερο ακόμη κι αν κανένα κόμμα δεν συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή.

Ο πρωθυπουργός έριξε τη Δευτέρα το βράδυ τη βόμβα του δημοψηφίσματος.

Η βόμβα τρόμαξε μεν πολλούς στις αγορές, όμως άλλη βόμβα θα σκάσει.


Dr. Money


* Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v