Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μέρκελ-ΓΑΠ: It is the final countdown!

Στο βιβλίο «Η Τέχνη του Πολέμου», ο αρχαίος Κινέζος στρατηγός Sun Tzu γράφει ότι εκείνος που γνωρίζει πότε μπορεί να πολεμήσει και πότε δεν μπορεί θα νικήσει. Η κ. Μέρκελ και ο κ. Παπανδρέου δεν πρέπει να τον αγνοήσουν.

Μέρκελ-ΓΑΠ: It is the final countdown!
Πρώτα απ’ όλα, οφείλουμε να ομολογήσουμε κάτι.

Ο τίτλος «Ο κύβος ερρίφθη για την Ελλάδα» που επιλέξαμε για το κείμενο της 14ης Σεπτεμβρίου δεν ήταν καθόλου τυχαίος.

Είχαμε γίνει κοινωνοί της αξιόπιστης, όπως πιστεύαμε και πολύ περισσότερο πιστεύουμε σήμερα, πληροφόρησης ότι η κ. Μέρκελ και ο κ. Σαρκοζί είχαν καταλήξει σε συμφωνία για λύση στο ελληνικό πρόβλημα στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη, χωρίς να έχουν καθοριστεί οι λεπτομέρειες.

Καταλήγαμε σ’ εκείνο το κείμενο γράφοντας τα εξής:

«Ποια είναι η λύση που πιθανόν προκρίνουν η κ. Μέρκελ και ο κ. Σαρκοζί;

Χωρίς να γνωρίζουμε λεπτομέρειες, και με δεδομένο τον μεγάλο κίνδυνο που υπάρχει για ντόμινο σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, θα διακινδυνεύαμε την πρόβλεψη ότι πρόκειται για ελεγχόμενη χρεοκοπία (κούρεμα ομολόγων) με ξένη επιτροπεία.

Ας περιμένουμε, όμως, γιατί ποτέ κανείς δεν ξέρει.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι αγορές θα επιβάλουν ακόμη μια φορά τη θέλησή τους».

Στο μικρό σχετικά διάστημα που μεσολάβησε από τότε, οι αγορές έδωσαν στους ηγέτες της ευρωζώνης και σ’ όσους άλλους είχαν αμφιβολίες να καταλάβουν ότι το τελικό αποτέλεσμα θα είναι η χρεοκοπία - αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους της Ελλάδας.

Χρειάστηκε να περάσουν πολλοί μήνες, που διανθίστηκαν με πολλές αντικρουόμενες δηλώσεις πολιτικών εντός κι εκτός Ελλάδος και λάθη οικονομικής πολιτικής, συμπεριλαμβανομένης της απραξίας, για να κυριαρχήσει η συγκεκριμένη άποψη στις αγορές.

Η διεύρυνση των spreads στα παράγωγα CDS της Ελλάδας, της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας και άλλων χωρών τους προηγούμενους μήνες και ο σχετικά υψηλός βαθμός συσχέτισης των spreads μεταξύ τους ήταν ένδειξη του αυξημένου ρίσκου μετάστασης της κρίσης χρέους όπως το μετρούν οι αγορές.

Όμως, οι αγορές είχαν επίσης να αντιμετωπίσουν τα καπρίτσια των πολιτικών, κυρίως στην Αθήνα και στο Βερολίνο και δευτερευόντως αλλού.

Η κ. Μέρκελ, ο κ. Σόιμπλε και άλλοι Γερμανοί πολιτικοί προσπάθησαν κατά καιρούς, επισείοντας, έμμεσα ή άμεσα, την απειλή της χρεοκοπίας, να αναγκάσουν την Ελλάδα να εφαρμόσει το συμφωνηθέν πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής και να κάνουν τους Έλληνες συναδέλφους τους να πειθαρχήσουν.

Όμως, οι απειλές της κ. Μέρκελ και των άλλων Γερμανών πολιτικών δεν θορύβησαν τόσο πολύ τους Έλληνες πολιτικούς όσο τις αγορές.

Οι απειλές κατάφεραν να υπονομεύσουν την εμπιστοσύνη των αγορών στη δέσμευση της Γερμανίας να βοηθήσει την Ελλάδα, συμβάλλοντας στην κυριαρχία της άποψης ότι η χρεοκοπία - αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ήταν η λύση στο πρόβλημα.

Φυσικά, η κακοφωνία των Γερμανών κυβερνητικών αξιωματούχων και άλλων δεν θα υπήρχε αν η ελληνική κυβέρνηση υλοποιούσε αυτά τα οποία είχε συμφωνήσει για να πάρει το δάνειο.

Όμως, δεν το έπραξε και, σαν να μην έφτανε αυτό, ήρθε ο λανθασμένος υπολογισμός των Παπανδρέου - Βενιζέλου που οδήγησε στην αποχώρηση της τρόικας, με αποτέλεσμα να εδραιωθεί η εντύπωση στην Ε.Ε. και στο ΔΝΤ ότι η υλοποίηση του ελληνικού προγράμματος δεν προχωρά, ανοίγοντας το κουτί της Πανδώρας.

Όλα όσα ακολούθησαν δεν εκπλήσσουν.

Ο κ. Βενιζέλος είναι αρκετά ευφυής άνθρωπος για να καταλάβει ότι τα λεγόμενά του σε μια ομήγυρη 30 και πλέον βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος την περασμένη Πέμπτη θα μεταφέρονταν στον Τύπο.

Ιδίως η δήλωσή του ότι η καλύτερη επιλογή για την Ελλάδα θα ήταν η ελεγχόμενη χρεοκοπία.

Θεωρούμε, λοιπόν, ότι ήταν μια συνειδητή δήλωση, η οποία αποσκοπούσε κυρίως στην προετοιμασία της ελληνικής κοινής γνώμης.

Οι όποιες δηλώσεις - διαψεύσεις ακολούθησαν είναι προφανές ότι έγιναν για να εξευμενίσουν τους ιθύνοντες της Ε.Ε. και του ΔΝΤ, που θα πρέπει να ήταν δικαίως εκνευρισμένοι με την αδυναμία(;) της ελληνικής πλευράς να κρατήσει το στόμα της κλειστό.

Υπό αυτήν την έννοια, θα μας εξέπληττε αν στη σημερινή συνάντηση ΜέρκελΠαπανδρέου στο Βερολίνο δεν συζητηθεί αυτό που έχει γίνει γνωστό ως PLAN B της γερμανικής πλευράς.

Και φυσικά θα υπάρξουν οι αναμενόμενες επίσημες διαβεβαιώσεις περί εμμονής των δύο ηγετών στην εφαρμογή των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου.

Καλώς ή κακώς, η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει. Το μόνο που δεν ξέρουμε είναι πόσο θα κρατήσει.

Dr. Money


* Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v