Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο κύβος ερρίφθη για την Ελλάδα!

Οι ηγέτιδες χώρες της Ε.Ε. θα μπορούσαν να μιλάνε επί μήνες για να βρουν λύση στο ελληνικό πρόβλημα και στην κρίση χρέους της Ε.Ε. Όμως, οι αγορές έχουν άλλη άποψη, ενώ η κ. Μέρκελ και ο κ. Σαρκοζί δεν έχουν επιλογή.

Ο κύβος ερρίφθη για την Ελλάδα!
Όποιος πιστεύει ότι η χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού κ. Παπανδρέου με το οικονομικό επιτελείο, τον πρόεδρο της Εθνικής κ. Ράπανο και τον διευθύνοντα σύμβουλο κ. Ταμβακάκη έγινε για να συζητηθούν ο ορυμαγδός των δηλώσεων Γερμανών κυβερνητικών παραγόντων και η συμμετοχή των ιδιωτών στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων (PSI), θα πρέπει να το ξανασκεφτεί.

Όποιος νομίζει ότι η σημερινή τηλεδιάσκεψη του πρωθυπουργού κ. Παπανδρέου με την κ. Μέρκελ και τον κ. Σαρκοζί γίνεται γενικά και αόριστα για την Ελλάδα και την κρίση χρέους στην ευρωζώνη, θα πρέπει να το ξανασκεφτεί.

Όποιος νομίζει ότι είναι τυχαίο πως η ΕΚΤ γνωστοποίησε χθες στις ελληνικές τράπεζες ότι θα «κουρέψει» ακόμη βαθύτερα τα ομόλογα που έχουν ενεχυριάσει για την άντληση ρευστότητας, στέλνοντάς τες στον μηχανισμό έκτακτης χρηματοδότησης (ΕLΑ) της Τράπεζας της Ελλάδος, θα πρέπει να το ξανασκεφτεί.

Όποιος νομίζει ότι ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών κ. Γκάιτνερ επιστρέφει στην Ευρώπη για να παραστεί στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. μία εβδομάδα μετά την παρουσία του στη συνάντηση του G7, θα πρέπει να το ξανασκεφτεί.

Όλα αυτά δείχνουν ότι οι μεγάλες δυνάμεις της Ε.Ε., οι ΗΠΑ και η ΕΚΤ βρίσκονται σε επικοινωνία και συντονισμό για την εξεύρεση μιας λύσης στο ελληνικό πρόβλημα και στην ευρωπαϊκή κρίση χρέους.

Ίσως η γερμανική κυβέρνηση είχε κατά νου να βρει λύση αργότερα.

Όμως, δεν έλαβε σοβαρά υπόψη δύο παράγοντες:

Πρώτον, οι αγορές δεν περιμένουν τις κυβερνήσεις και τους γραφειοκράτες.

Δεύτερον, υποτίμησε την έφεση της ελληνικής κυβέρνησης στις γκάφες, π.χ. διακοπή των συνομιλιών με την τρόικα, χειρισμός με τις φινλανδικές εγγυήσεις κ.λπ., που όξυνε την κρίση.

Όμως, τόσο οι Γερμανοί όσο και οι άλλοι αντιλαμβάνονται πλέον ότι η εξάπλωση της κρίσης στην Ιταλία απειλεί την ύπαρξη της ευρωζώνης και θα πρέπει να βρουν λύση το συντομότερο δυνατό, ώστε να σταματήσουν να τρέχουν πίσω από τις αγορές.

Όσον αφορά στην ελληνική κυβέρνηση, αυτή ίσως έπεισε με το εισπρακτικό μέτρο του ειδικού τέλους στα ακίνητα την τρόικα να βάλει νερό στο κρασί της και να αποδεσμεύσει την 6η δόση από το αρχικό πακέτο στήριξης των 110 δισ. ευρώ.

Αν και η τρόικα προτιμά τον περιορισμό των δαπανών από την επιβολή νέων ή υψηλότερων φόρων για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο επιθυμητό επίπεδο.

Όμως, η κυβέρνηση απέτυχε προφανώς να πείσει τις αγορές ότι μπορεί να ανακτήσει τον έλεγχο της δημοσιονομικής κατάστασης υπό συνθήκες βαθιάς και παρατεταμένης ύφεσης και να προωθήσει ταχύτατα τις διαρθρωτικές αλλαγές.

Αντιμέτωπες με τον κίνδυνο οικονομικής κατάρρευσης της Ελλάδας και πλήρους μετάστασης της κρίσης χρέους στην Ιταλία, η Γερμανία και η Γαλλία με τη σύμφωνη γνώμη των ΗΠΑ έχουν προφανώς αποφασίσει να αναλάβουν δράση, ξεκινώντας από το ελληνικό πρόβλημα.

Αν λοιπόν η συλλογιστική μας και η ενημέρωση που έχουμε είναι σωστές, θα πρέπει να θεωρείται πλέον θέμα χρόνου, πιθανόν ημερών ή ωρών, η λήψη κρίσιμων αποφάσεων για το μέλλον της Ελλάδας και της ευρωζώνης γενικότερα.

Η κ. Μέρκελ και ο κ. Σαρκοζί είναι πιθανόν να γνωστοποιήσουν στη σημερινή τηλεδιάσκεψη με τον πρωθυπουργό κ. Παπανδρέου τη λύση που προκρίνουν.

Είναι μια λύση για την οποία θα πρέπει να τον έχουν ήδη προδιαθέσει, κάτι που εξηγεί τη χθεσινή σύσκεψή του με το οικονομικό επιτελείο και τον κ. Ταμβακάκη.

Ποια είναι η λύση που πιθανόν προκρίνουν η κ. Μέρκελ και ο κ. Σαρκοζί;

Χωρίς να γνωρίζουμε λεπτομέρειες, και με δεδομένο τον μεγάλο κίνδυνο που υπάρχει για ντόμινο σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, θα διακινδυνεύαμε την πρόβλεψη ότι πρόκειται για ελεγχόμενη χρεοκοπία (κούρεμα ομολόγων) με ξένη επιτροπεία.

Ας περιμένουμε, όμως, γιατί ποτέ κανείς δεν ξέρει.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι αγορές θα επιβάλουν ακόμη μια φορά τη θέλησή τους.


Dr. Money


* Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v