Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

H καλύτερη δόση είναι η καθυστερημένη!

Η κυβέρνηση και άλλοι αγωνιούν αν η χώρα θα λάβει την 6η δόση από το πακέτο στήριξης των 110 δισ. Όμως, συντεχνίες και κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων δεν πτοούνται. Ίσως ήρθε η ώρα να λάβουν το μήνυμα.

H καλύτερη δόση είναι η καθυστερημένη!
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, κ. Β. Σόιμπλε, έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα στην ελληνική πλευρά ότι η επόμενη δόση των 8 δισ. ευρώ δεν πρόκειται να αποδεσμευθεί αν η τρόικα δεν δώσει την έγκρισή της.

Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και πρόεδρος του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών των χωρών της ευρωζώνης, κ. Γιούνκερ, ο οποίος δεν φείδεται δηλώσεων, τόνισε χθες ότι η 6η δόση του πρώτου πακέτου στήριξης των 110 δισ. ευρώ δεν είναι βέβαιη.

Από την ελληνική πλευρά, η κυβέρνηση φαίνεται να έχει κατανοήσει ότι η υπομονή και η καλή διάθεση των εταίρων και πιστωτών μας έχουν εξαντληθεί μετά τον νέο, ατυχή -όπως αποδεικνύεται μέχρι στιγμής- χειρισμό στο θέμα του φετινού δημοσιονομικού ελλείμματος, που οδήγησε στην προσωρινή αποχώρηση της τρόικας.

Αυτό τουλάχιστον δείχνουν οι πρωτοβουλίες και τα διαρθρωτικά μέτρα που ανακοίνωσε προχθές το βράδυ ο υπουργός Οικονομικών, κ. Ευάγγ. Βενιζέλος.

Όμως, κάποιες ομάδες εργαζομένων και συντεχνίες δεν φαίνεται να έχουν λάβει το μήνυμα.

Γιατροί, δάσκαλοι, εφοριακοί, τελωνειακοί, οι εργαζόμενοι στο μετρό, στον ΗΣΑΠ και στην καθαριότητα του δήμου Αθηναίων, οι ταξιτζήδες και άλλοι έχουν ξεκινήσει ή ετοιμάζουν δυναμικές κινητοποιήσεις το επόμενο διάστημα, αντιδρώντας στα μέτρα που εξήγγειλε ο κ. Βενιζέλος.

Όλοι αυτοί ανήκουν είτε σε αυτό που αποκαλούμε ευρύτερο δημόσιο τομέα είτε σε κάποια συντεχνία του ιδιωτικού τομέα, που συνήθως ανήκει στο κλαμπ των κλειστών επαγγελμάτων.

Υπό φυσιολογικές συνθήκες, εκείνοι που θα έπρεπε να αντιδράσουν περισσότερο στην πολιτική λιτότητας είναι οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι του ιδιωτικού τομέα, που πλήττονται περισσότερο εδώ και καιρό.

Άλλωστε, είναι άλλο πράγμα να πέφτει ο μισθός κάποιου στα 80 - 85 ευρώ κατά μέσο όρο από τα 100 ευρώ και τελείως διαφορετικό να πηγαίνει στο μηδέν (άνεργος) ή στα 60 με 70 ευρώ, όπως συμβαίνει σε αρκετές ιδιωτικές εταιρίες ή να είναι απλήρωτος επί μήνες.

Όμως, οι αντιδράσεις των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα είναι κατά κανόνα υποτονικές έως βουβές συγκρινόμενες με τις αντιδράσεις των συναδέλφων τους στο Δημόσιο.

Ίσως έχει έρθει η ώρα να δουν οι εργαζόμενοι του δημόσιου τομέα το θέμα από την ίδια σκοπιά που το βλέπουν οι συνάδελφοί τους στον ιδιωτικό.

Η τρόικα θα μπορούσε να βάλει το χέρι της καθυστερώντας για λίγο την αποδέσμευση της 6ης δόσης.

Από τη στιγμή όπου μεγάλο μέρος της επόμενης δόσης των 8 δισ. ευρώ θα κατευθυνθεί στην πληρωμή μισθών στο Δημόσιο, η καθυστερημένη ή έναντι καταβολή των δεδουλευμένων είναι ένας τρόπος να σταλεί ένα ισχυρό μήνυμα σε διάφορα συνδικάτα του δημόσιου τομέα.

Κάτι τέτοιο θα μπορούσε ίσως να συμβάλει στην αλλαγή νοοτροπίας στο Δημόσιο, αφού θα έστελνε το μήνυμα ότι η έγκαιρη πληρωμή μισθών δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη σε μια χώρα που αντιμετωπίζει το φάσμα της χρεοκοπίας.

Όπως όλες οι δύσκολες αποφάσεις, έτσι και αυτή έχει το ρίσκο της, π.χ. την πρόκληση πανικού στους καταθέτες.

Όταν όμως ο κόμπος φτάσει στο χτένι και κάποιοι συμπεριφέρονται σαν να βρίσκονται σε άλλες εποχές, η προσγείωση στη δύσκολη πραγματικότητα είναι απαραίτητη και επιθυμητή.


Dr. Money


* Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v