Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το μήνυμα των αγορών στην κυβέρνηση!

Η τελευταία ίσως προσπάθεια της κυβέρνησης για την αποφυγή ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας της χώρας σκιαγραφήθηκε χθες το βράδυ από τον υπουργό Οικονομικών. Απομένει η απόφαση των ενόρκων, που δεν είναι η τρόικα.

Το μήνυμα των αγορών στην κυβέρνηση!
Η κυβέρνηση και η μεγαλύτερη μερίδα του Τύπου επικεντρώνονται στο τελεσίγραφο της τρόικας για την υλοποίηση των μεγάλων διαρθρωτικών αλλαγών και της δημοσιονομικής προσαρμογής.

Χωρίς να θέλουμε να υποτιμήσουμε τη σημασία των αποφάσεων των γραφειοκρατών της τρόικας και των πολιτικών προϊσταμένων της, θεωρούμε ότι θα ήταν καλύτερο αν η κυβέρνηση επικεντρωνόταν στο μήνυμα που εκπέμπουν οι αγορές.

Κι αυτό γιατί η κυβέρνηση μπορεί να πείσει την τρόικα και τους εκνευρισμένους, αυτήν τη φορά, ηγέτες της Ε.Ε. να δώσουν περισσότερο χρόνο στην Ελλάδα να υλοποιήσει τις αλλαγές που αποφάσισε χθες το βράδυ το υπουργικό συμβούλιο, απελευθερώνοντας ολόκληρο ή τουλάχιστον το μεγαλύτερο μέρος της 6ης δόσης των 8 δισ. ευρώ.

Όμως, δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι η κυβέρνηση θα έχει την ίδια επιτυχία με τις αγορές.

Αυτό συμβαίνει γιατί, δυστυχώς, οι αγορές δεν δείχνουν να έχουν πλέον καμία εμπιστοσύνη στην ικανότητα της κυβέρνησης να εφαρμόσει όσα ανακοινώνει ή υπόσχεται, έπειτα από όσα έχουν συμβεί από τότε που ανέλαβε την εξουσία τον Οκτώβριο του 2009.

Αν η εικόνα που έχουμε από στελέχη της αγοράς εντός κι εκτός Ελλάδος είναι σωστή, τα πράγματα είναι πιο ζόρικα απ’ ό,τι τα παρουσιάζει ακόμη κι η τρόικα.

Ούτε λίγο ούτε πολύ, οι ίδιοι θεωρούν ότι οι αγορές δεν πρόκειται να εξευμενιστούν αν δεν γίνουν 100 χιλιάδες και άνω απολύσεις στον δημόσιο τομέα.

«Ούτε 50 χιλιάδες, ούτε 70 χιλιάδες, ούτε καν 90 χιλιάδες. Η αγορά ζητά αίμα. Θέλει να δει 100 χιλιάδες απολύσεις τουλάχιστον στο Δημόσιο τώρα», ανέφερε ένας εξ αυτών από το Λονδίνο. «Δεν ισχυρίζομαι ότι αυτό είναι σωστό ή άδικο. Μπορεί κάλλιστα να είναι άδικο. Όμως, αυτό θέλει η αγορά».

Σύμφωνα λοιπόν μ’ αυτήν την άποψη, που μάλλον είναι η κυρίαρχη, η αγορά θα συνεχίσει να χτυπά οτιδήποτε βρει στο διάβα της, π.χ. ντιλ Alpha - Eurobank, όσο δεν βλέπει να γίνονται πράγματα στο μέτωπο της μείωσης του κράτους και των δαπανών.

Αυτό κάλλιστα σημαίνει ότι οι αγορές μπορεί να μας αφήσουν χωρίς τραπεζικό σύστημα σ’ έναν μήνα ή μερικές εβδομάδες από σήμερα, υπό την έννοια ότι οι τιμές των μετοχών μερικών τραπεζών μπορεί να πέσουν κοντά στο μηδέν, προκαλώντας πανικό στους καταθέτες.

Έχουν δίκιο;

Θα φανεί στην πράξη.

Ακούγοντας όμως όλα αυτά, δεν μπορεί παρά να έρθει στον νου μια φράση που θα έπρεπε να λάβει σοβαρά υπόψη η ελληνική κυβέρνηση.

Δεν μπορείς να τα βάλεις με την αγορά, γιατί πολύ απλά πρόκειται για μια μάχη που δεν μπορείς να κερδίσεις.


Dr. Money

* Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v