Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

H περιθωριοποίηση των τραπεζών!

Η χθεσινή συμπεριφορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών παρά τις νέες σημαντικές απώλειες των μετοχών των μεγάλων τραπεζών της Ελλάδας οδηγεί σε δύο χρήσιμα συμπεράσματα. Ποια είναι.

H περιθωριοποίηση των τραπεζών!
Για οποιονδήποτε παρακολουθεί το Χρηματιστήριο Αθηνών εδώ και πολλά χρόνια, η χθεσινή συνεδρίαση θα έπρεπε να του μείνει αξέχαστη.

Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε 0,42%, στις 889,17 μονάδες, ενώ ο δείκτης των εταιριών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης έπεσε 0,99%, στις 372,80 μονάδες, παρά την καταβαράθρωση των περισσότερων τραπεζικών τίτλων.

Δεν είναι κάτι που θα ανέμενε κανείς από ένα χρηματιστήριο το οποίο παραδοσιακά χαρακτηρίζεται τραπεζοβαρές.

Για να μην ξεχνάμε.

Η Εθνική, η οποία περίπου 13,5 μήνες νωρίτερα είχε σηκώσει πάνω από 2 δισ. ευρώ από την αγορά, με την τιμή της μετοχής πάνω από τα 5 ευρώ, χθες είδε τον τίτλο της να υποχωρεί 4,75%, στα 3,01 ευρώ.

Όπως πολύ σωστά ανέφερε παράγοντας της αγοράς, αν κάποιος προέβλεπε έναν χρόνο πριν ότι η μετοχή της Εθνικής θα είχε πέσει στα 3 ευρώ, θα τον περνούσαν πιθανόν για τρελό.

Επίσης, η μετοχή της Alpha Bank βούτηξε 9,09%, για να κλείσει στα 2 ευρώ, και η μετοχή της Eurobank υποχώρησε 5,64%, στο 1,84 ευρώ.

Ακόμα, η μετοχή του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου υποχώρησε 6,61%, για να κλείσει στο 1,03 ευρώ, αποδεικνύοντας ότι οι διαρροές περί μετάθεσης της αποκρατικοποίησής του στο 2012 με πρόσχημα τη μεγάλη πτώση της μετοχής επιτάχυναν την κάθοδο.

Όταν, λοιπόν, οι μετοχές των μεγάλων τραπεζών παθαίνουν τέτοια νίλα και οι κύριοι χρηματιστηριακοί δείκτες δεν επηρεάζονται όσο μας είχαν συνηθίσει στο παρελθόν, επειδή οι μετοχές του ΟΤΕ, του ΟΠΑΠ και της τσιμεντοβιομηχανίας Τιτάν κέρδισαν έδαφος, τότε προκύπτουν μερικά αβίαστα συμπεράσματα.

Πρώτον και σημαντικότερο.

Οι τράπεζες περιθωριοποιούνται χρηματιστηριακά. Κοινώς, δεν έχουν την ίδια σημασία που είχαν στο παρελθόν.

Όμως, τα χρηματιστήρια είναι προεξοφλητικοί μηχανισμοί και επομένως η καταβαράθρωση των τραπεζικών μετοχών στέλνει σήμα για δυσάρεστες εξελίξεις στο μέλλον σε άλλα μέτωπα.

Δεύτερον, το Χρηματιστήριο Αθηνών μεταβαίνει σε νέα εποχή, όπου οι εταιρίες εκτός χρηματοοικονομικού κλάδου θα αποκτήσουν μεγαλύτερο ειδικό βάρος στη διαμόρφωση της κύριας τάσης.

Μερικοί ίσως ισχυριστούν ότι η δημιουργία μεγαλύτερων τραπεζικών σχημάτων μέσω συγχωνεύσεων ίσως αλλάξει τα σημερινά δεδομένα.

Χωρίς να υποτιμούμε τις ενδεχόμενες συνέργειες οι οποίες θα μπορούσαν να προκύψουν σε επίπεδο καταθέσεων και ξένων θυγατρικών, δεν θεωρούμε το επιχείρημα τόσο πειστικό από τη στιγμή όπου τα ζητήματα της ρευστότητας και της υψηλής κεφαλαιακής επάρκειας παραμένουν.

Σε κάθε περίπτωση, η χθεσινή ήπια αντίδραση των χρηματιστηριακών δεικτών στη σφαγή των περισσότερων τραπεζικών μετοχών αποδεικνύει τη χρηματιστηριακή ανυποληψία των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Dr. Money



* Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v